KPI 23. De VRT maakt minstens 15 diepgravende onderzoeksjournalistieke verhalen per jaar.

Naast het brengen van nieuwsgebeurtenissen en duiding, rekent de VRT-nieuwsdienst het tot zijn uitdrukkelijke opdracht om ook zelf nieuwsfeiten naar boven te brengen na langdurig en diepgaand speurwerk.

Een groot deel van deze journalistieke bijdragen wordt door het programma Pano verspreid. In 2022 waren er 15 diepgravende Pano-reportages, onder meer over bouwbedrog door aannemers, psychische hulp bij jongeren, machtsmisbruik bij Vlaamse universiteiten en het gebruik van antipsychotica in woonzorgcentra.

VRT NWS realiseerde nog andere onderzoeksjournalistieke initiatieven. Samen met De Tijd bijvoorbeeld kwam een reeks tot stand over de illegale handel in geroofd erfgoed. VRT NWS realiseerde een onderzoeksvideo over de gebeurtenissen rond de dood van Sanda Dia. De nieuwsdienst leverde, na onderzoek, berichtgeving over gebruikersgroepen die op Telegram dwepen met Hitler en de Holocaust ontkennen. Terzake realiseerde een onderzoeksjournalistieke reportage over een arts die vrouwen mogelijks kunstmatig had bevrucht met eigen sperma.

Een overzicht van de diepgravende journalistieke verhalen zijn opgenomen in bijlage C.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee in 2022 behaald te zijn.