2.3 Proximus nv

2.3.1       STRUCTUUR EN AANDEELHOUDERS

Proximus was aanvankelijk een telecomoperator. Pas later bracht de onderneming ook mediaproducten op de markt. Het bedrijf ontstond als “Belgacom nv” in 1992 uit de overheidsdienst “Regie van Telegrafie en Telefonie” (RTT).

In 1994 werd Belgacom getransformeerd van autonoom overheidsbedrijf tot ‘naamloze vennootschap van publiek recht’. In 1996 verkocht de Belgische regering 50% min 1 van de aandelen van Belgacom aan het consortium ADSB Telecommunications. In 2004 deed Belgacom zijn intrede op de beurs.

De laatste jaren bleven de wijzigingen in de aandeelhoudersstructuur zeer beperkt. In Tabel 56. wordt een overzicht van de aandeelhoudersstructuur gegeven.

Belgacom hanteerde vanaf 29 september 2014 nog slechts één commercieel merk, nl. Proximus, voor vaste en mobiele communicatie, tv en IT-oplossingen. Op 22 juni 2015 veranderde ook de naam van de onderneming zelf naar Proximus nv van publiek recht.

Aandeelhouder

% kapitaal

Belgische Staat

53,.51%

Proximus eigen aandelen

4,53%

Free-float

41,95%

Totaal

100,00%

Tabel 56: Aandeelhoudersstructuur Proximus nv
Bron: https://www.proximus.com/nl/investors/proximus-share#title-4 op 31/07/2020

De structuur van de Proximus-groep volgt de specifieke activiteiten van de dochterondernemingen. Deze werden vaak opgericht voor de buitenlandse activiteiten van de groep. Zo werd de groepsstructuur eind 2017 uitgebreid dankzij de overname van het Amerikaanse “Communication Platform as a Service (CPaaS)” bedrijf Telesign door Belgacom International Carrier Services.

In 2017 nam Proximus het Antwerpse Davinsi Labs over, een bedrijf dat zich toelegt op de detectie van kwetsbaarheden in IT-infrastructuur. ION-IP werd in januari 2019 gefusioneerd met Telindus Isit NV.

In juni 2018 nam Proximus het Nederlandse bedrijf Umbrio over dat gespecialiseerd is in het in kaart brengen van complexe dataflows in bedrijven[283] en in juli 2018 nam het het Belgische IT-bedrijf Codit over dat professionele klanten ondersteunt in hun digitale transformatie.[284]

Naar aanleiding van enkele geruchten in de pers, bevestigde Proximus op 17 juli 2020 dat de aandeelhouders van BICS (Belgacom International Carrier Services), de mogelijke verkoop van 51% van de aandelen van BICS overwegen.

Figuur 14: Organigram Proximus nv - tekstuele beschrijving Figuur 14
Bron: VRM op basis van NBB

2.3.2      AANBOD PROXIMUS NV

2.3.2.1        Radio

Proximus is wat radio betreft enkel actief als distributeur. Het signaal van de radiostations wordt doorgegeven via het Proximus Pickx Tv-aanbod.

2.3.2.2        Televisie

Proximus startte zijn activiteiten in de televisiewaardeketen binnen het distributiesegment. Het bedrijf was in 2005 de eerste onderneming die in Vlaanderen digitale interactieve televisie op de markt bracht.

Op het vlak van contentproductie is Proximus actief binnen de stimuleringsregeling voor de audiovisuele sector . Die voorziet dat dienstenverdelers ofwel een bijdrage storten in het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) ofwel opteren voor een co-productieproject. Proximus koos sinds 2014 telkens voor deze laatste optie (bv via de reeks Undercover die in uitgezonden wordt op één).

Ook zal Eleven Sports voor de productie van de Eleven Pro League TV-kanalen, de komende vijf jaar een beroep doen op de infrastructuur, de teams en de expertise van het Proximus Media House in Evere.[285]

Naast het standaardaanbod heeft Proximus een aantal bundels in de aanbieding: onder andere Family[286], Netflix, Movies & Series, All Sports, Studio 100 Go Pass en Adult.

De dochtermaatschappij Proximus Media House[287] is ook actief als televisieomroeporganisatie (lineair en niet-lineair) met als aanbod Proximus Pickx Live, Proximus Sports, Video Op Aanvraag en Movies & Series.

Met zijn Tv-aanbod stelt Proximus sinds 3 september 2012 officieel een selectie van tv-zenders beschikbaar op tablet, smartphone en pc. De klant maakt hiervoor gebruik van WIFI of 3G/4G netwerk.

Proximus biedt een platform aan Be tv, Eleven en Netflix om hun diensten aan te bieden.

Sinds 1 januari 2018 wordt Studio 100 TV exclusief via het Proximus-netwerk gedistribueerd. Ook wordt vanaf 1 januari 2018 het Nederlandstalige omroepprogramma studio 100 lineair aangeboden via het betalend aanbod van Proximus.

Disney+ komt op 15 september 2020 naar België en Disney gaat daarbij samenwerken met Proximus. In het kader van deze samenwerking zullen klanten met All Stars en All Stars & Sports een jaar lang toegang krijgen tot Disney+ als onderdeel van hun pack.[288]

Klanten die bij Proximus kiezen voor Epic Combo aanbod kunnen TV kijken op smartphone en tablet via de Proximus Pickx-app (zonder decoder), op een laptop via de website www.proximuspickx.be, of op een Tv-scherm met behulp van een Chromecast of via de HDMI-kabel. Op die manier hebben ze toegang tot 23 nationale zenders, regionale zenders en de meeste radiozenders.

Proximus heeft ook een akkoord bereikt voor de distributie van de nieuwe Pro League-kanalen van Eleven Sports, met de live-uitzending van alle Belgische voetbalwedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B op al hun schermen via Pickx, en dit voor de komende vijf seizoenen.

Het Proximus-netwerk wordt ook via het televisieaanbod van Proximus-dochter Scarlet vermarkt.

2.3.2.3        Geschreven pers

Proximus is niet actief op de markt voor dagbladen en periodieke publicaties.

2.3.2.4        Internet

Proximus was via skynet.be de eigenaar van een populaire portaalwebsite met een uitgebreid aanbod van onder andere nieuws, muziek en sport. Via skynet.be konden Proximus TV-klanten ook TV kijken of Tv-opnames programmeren. Op 1 juli 2019 zette Proximus Skynet.be stop en verving het door het nieuwe tv-portaal Proximus Pickx.

De business unit Proximus Advertising is actief op twee pijlers: enerzijds de reclameregie onder de vlag Skynet voor verschillende mediaplatformen, zowel digitaal, mobiel als tv. Dat omvat o.a. Pickx, Proximus Sports (tv, app en website), Verizon Media (Yahoo) en Microsoft. Het portfolio bestaat verder uit een omvangrijk videonetwerk met o.a. Dailymotion, verschillende autosites (Autosalon.be, Vroom.be, Auto55.be, Autofans.be, Autolive.be …) en enkele voetbal, sport -en weersites (Voetbalkrant.com, Walfoot.be, Belgiumsoccer.be, Sport.be, MeteoBelgium,…).

De tweede pijler is het ontwikkelen en uitbaten van een platform voor gerichte tv-reclame op Proximus Pickx, op basis van de data waarover Proximus beschikt van zijn klanten. Dit gebeurt in samenwerking met  SBS, DPG, IP BELGIUM en RMB en dit zowel tijdens live televisie als uitgesteld kijken en zowel op tv als via de applicatie of het web.

Proximus treedt op als internet service provider, netwerkbeheerder en internet access provider.

Dochtermaatschappij Scarlet is een telecomprovider die zowel vaste als mobiele telefoniediensten, internet en digitale televisie aanbiedt.

Proximus is een van de operatoren die een voorlopige 5G-frequentie toegewezen kregen door het BIPT.[289]

2.3.2.5        Divers en crossmediaal aanbod

Proximus is eerder een telecomgroep dan een mediagroep. Het is een belangrijke aanbieder van vaste telefonie, mobiele telefonie en breedbandverbindingen (als apart product of gecombineerd in pack).

De crossmedialiteit van Proximus is terug te vinden op verschillende niveaus. Enerzijds worden de productbundels waarbij de consument televisie, telefonie en internet kan combineren in een pack alsmaar populairder. Anderzijds wordt er ook toenadering gezocht tot gespecialiseerde technologie of dienstenleveranciers.

Proximus ontwikkelde een Internet-of-Things netwerk en stelde dit in 2015 open voor zowel bedrijven als particulieren.

In 2016 startte Proximus Skynet Advertising samen met De Persgroep Advertising, Mediahuis Advertising, IPM Advertising, Pebble Media, Rossel Advertising, Roularta Media en Trustmedia met een geautomatiseerd aankoopplatform voor digitale media: buymedia.be.

Begin 2018 werd het nieuwe Studio 100 Go-project gelanceerd. Dit is de vervanger van het eerdere multimediale platform Wanagogo en is een app waarin kinderen spelletjes kunnen spelen, e-boeken lezen en programma’s bekijken. Er bestaat zowel een gratis versie als een betaalversie (Studio 100 GO Pass).

Proximus lanceerde in 2018 drie gamingkampioenschappen in België. Proximus organiseert niet enkel de wedstrijden, maar zendt ze ook uit op het kanaal EsportsTV.[290] Via de nieuwe decoder van Proximus zal je ook zelf games kunnen spelen.[291]

Op 31 mei 2018 werd na vijftien jaar het platform van Skynet Blogs gedeactiveerd.

Proximus werd ook gecommuniceerd als één van de partners van de in juni 2019 aangekondigde Belgian Data Alliance. [292]

Proximus en Orange sloten in juli 2019 een principeakkoord om samen te werken en hun radiotoegangsnetwerken met elkaar te delen. Het gezamenlijke netwerk zal worden ondergebracht in een 50/50 joint venture, met vestiging in Brussel. De producten en diensten van beide bedrijven blijven strikt gescheiden.[293]

In november 2019 werd een samenwerking met KBC aangekondigd.  KBC stelt financieringsoplossingen voor in de Proximus-winkels en nam telecomaanbod van Proximus op in het KBC Deals programma.[294] In juni 2020 kondigden Proximus en bankverzekeraar Belfius een nieuwe samenwerking aan. Dankzij deze samenwerking zullen Proximus klanten toegang hebben tot een exclusief, innovatief en aantrekkelijk digitaal bankaanbod ontwikkeld door Belfius, via een speciaal voor hen ontwikkeld digitaal platform. Anderzijds zullen Belfius klanten toegang hebben tot een specifiek, door Proximus ontwikkeld, aanbod waarop ze via de verschillende Belfius verkoopskanalen zullen kunnen intekenen. Een ervaring afgestemd op het bankprofiel van de klant met talrijke voordelen op het vlak van content en diensten (mobiele data, VIP ervaring, …). [295]

Proximus is bezig met de uitrol van Fibre to the home. Klanten kunnen op de Proximus website controleren of deze technologie beschikbaar is in hun woonomgeving.[296]

2.3.2.6        Aanbod buiten Vlaanderen

Proximus is via verschillende dochterondernemingen in de sector van telecommunicatie actief in het buitenland.

2.3.3       Overzicht merken Proximus

Merknaam

Radio

 

Televisie

 

 

Dagbladen

Periodieke bladen

Internet

Internet

Mobiel Internet

Mobiel internet

Regie

Andere

 

Content+

Aggregatie

Distr.

Ct

A

D

C+A

C+A

C+A

D

C+A

D

 

 

Flex

-

B

-

-

B

-

-

-

B

-

B

-

-

Epic Epic

-

B

-

-

B

-

-

-

B

-

B

-

B

Mobilus

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

-

B

Epic Stories/Beats

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

-

B

Pack internet + tv

-

B

-

-

B

-

-

-

B

-

-

-

-

Start/Maxi

-

-

-

-

-

-

-

-

B

-

-

-

-

Proximus opties

-

-

-

B

B

-

-

-

B

-

B

-

B

Pay & Go

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

-

B

Phone Line

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

Co-producties

-

-

V

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Proximus Sports

-

-

B

B

-

-

-

B

-

B

-

-

-

Pickx Live

-

-

B

B

-

-

-

-

-

-

-

-

-

SKYNET.BE[297]

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

Proximus Pickx

-

-

-

-

B

-

-

B

B

-

-

-

-

SCARLET

-

B

-

-

B

-

-

-

B

-

B

-

B

PROXIMUS SKYNET ADVERTISING

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

-

PROXIMUSCENTERS

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

BUITENLANDSE TELECOMACTIVITEITEN

-

I

-

-

I

-

-

-

I

-

I

-

I

INTERNET OF THINGS (LoRa NETWERK)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

Buymedia

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

Tabel 57: Productoverzicht Proximus nv

Naast dit overzicht van diensten aan particuliere klanten biedt Proximus nog een andere dienst, aan professionele klanten. 


[283] De Tijd, De Preter, W., “Proximus koopt Nederlandse datacruncher Umbrio”, 1 juni 2018.
[284] De Standaard, “Proximus neemt Gents bedrijf met 160 werknemers over”, 13 juli 2018.
[285] Proximus, “Eleven Sports en Proximus Media House sluiten partnership rond de productie van de Pro League kanalen van Eleven”, https://www.proximus.com/nl/news/20200724-eleven_sports-pmh.htm, 24 juli 2020.
[286] Deze optie bevat de opties Entertainment Channels, Kids Channels en Studio 100 Go.
[287] In mei 2019 werd een naamsverandering van Skynet iMotion Activities naar Proximus Media House ter kennisgeving ingediend bij de VRM.
[288] Proximus, “Eleven Sports en Proximus Media House sluiten partnership rond de productie van de Pro League kanalen van Eleven”, https://www.proximus.com/nl/news/20200724-eleven_sports-pmh.htm, 24 juli 2020.
[289] BIPT, “BIPT geeft vijf operatoren 5G voorlopige gebruiksrechten”, https://www.bipt.be/consumenten/publication/bipt-geeft-vijf-operatoren-5..., 15 juli 2020.
[290] De Standaard, “Proximus lanceert gamecompetities”, 19 mei 2018.
[291] De Standaard, “(Opnieuw) mikken op online games”, 14 juni 2019.
[292] De Tijd, “Belgische media vormen front tegen Facebook en Google”, 13 juni 2019.
[293] De Tijd, Rousseau, S., “Proximus en Orange Belgium gaan 5G-factuur delen”, 12 juli 2019.
[294] Proximus, “Proximus en KBC werken samen om de eerste innovatieve initiatieven te starten in het voordeel van hun klanten”, https://www.proximus.com/nl/news/2019/20191220-Proximus-and-KBC-collabor..., 20 december 2019.
[295] Proximus, “Belfius en Proximus, twee toonaangevende Belgische spelers, tekenen een uniek strategisch partnership”, https://www.proximus.com/nl/news/2020-06-12_proximus_and_belfius.html, 12 juni 2020.
[296] Proximus, “De toekomst komt naar jouw stad in België”, https://www.proximus.be/nl/id_cr_fiber_cities/particulieren/r-orphans/fi....
[297] Ondanks de stopzetting van de skynet.be website behouden klanten hun skynet.be emailadres