1.1.1.3. Internationale rol VRT

SD5: De VRT draagt bij tot de toegankelijkheid van haar aanbod voor Vlamingen in het buitenland en tot de uitstraling van Vlaanderen in de wereld, door een deel van haar aanbod via internet en satelliet (via BVN) te verspreiden in de hele wereld en door een selectie van haar aanbod te groeperen ten behoeve van de expatgemeenschap in Vlaanderen.

OD5.1:De VRT streamt haar volledige radioaanbod op internet en verspreidt Radio 1 en Radio 2 ook via satelliet. Een eigen programmering voor RV en RVi is dan ook niet langer noodzakelijk.

OD5.2:De VRT biedt haar TV nieuwsprogramma’s en een selectie van Vlaamse TV programma’s aan via de satellietzender BVN. De VRT voert voor de Vlaamse Gemeenschap de overeenkomst uit tussen haar en BVN, die afloopt op 31 december 2012. Mits een nieuwe overeenkomst tot stand komt tussen de Vlaamse Gemeenschap en BVN, zal de VRT zich daarin inschrijven en programma’s toeleveren binnen het afgesproken kader.

OD5.3: De VRT biedt online aan Vlamingen die in het buitenland verblijven de beelden en geluidsfragmenten van de eigen nieuwsredactie en sportredactie aan via de thematische sites Deredactie en Sporza, en dit voor zover de VRT over de rechten beschikt en dit technisch mogelijk is. Een eigen website rvi.be is dan ook niet langer noodzakelijk.

OD5.4:De VRT ontwikkelt een kader binnen het jaar na de inwerkingtreding van deze overeenkomst dat toelaat een selectie van haar nieuws- en cultureel aanbod aan te bieden en te vertalen in het Engels ten behoeve van de buitenlandse expatgemeenschap in Vlaanderen.

Om deze maatstaf te behalen, dient de VRT:

  1. haar volledige radioaanbod op internet te streamen en Radio 1 en Radio 2 ook via satelliet te verspreiden;
  2. haar TV nieuwsprogramma’s en een selectie van Vlaamse TV programma’s aan te bieden via de satellietzender BVN;
  3. online aan Vlamingen die in het buitenland verblijven de beelden en geluidsfragmenten van de eigen nieuwsredactie en sportredactie aan te bieden via de thematische sites, voor zover de VRT over de rechten beschikt en dit technisch mogelijk is;
  4. binnen het jaar na de inwerkingtreding van deze overeenkomst een kader te ontwikkelen dat toelaat een selectie van haar nieuws- en cultureel aanbod aan te bieden en te vertalen in het Engels ten behoeve van de buitenlandse expatgemeenschap in Vlaanderen.

De VRT stelt dat ze ook de grote groep Vlamingen in het buitenland wil bereiken via radio, televisie en internet. Hiervoor wordt een deel van het VRT-aanbod via internet en satelliet verspreid in de hele wereld en wordt een selectie van het aanbod gegroepeerd voor de expatgemeenschap in Vlaanderen. 

1. Radio-aanbod

VRT bood de volledige uitzendingen van de informatiezender Radio 1 aan via satelliet. Ook het aanbod van familiezender Radio 2 was via satelliet in het buitenland te beluisteren. Daarnaast waren alle VRT-radionetten via het internet te beluisteren.

2. BVN

Het Beste van Vlaanderen en Nederland (BVN) is de publieke satellietzender voor Nederlandstaligen in het buitenland met voor ongeveer een derde VRT-televisieprogramma’s. De door de VRT ter beschikking gestelde programma’s zijn nieuws- en duidingprogramma’s, programma’s over breed-culturele, algemeen maatschappelijke en toeristische onderwerpen en jeugdprogramma’s. Zo zijn bijvoorbeeld Terzake, Het Journaal, Iedereen Beroemd en Thuis via BVN beschikbaar in het buitenland. De lijst met programma’s van de VRT uitgezonden op BVN is te vinden in bijlage 6.

3. VRT-internetaanbod

Vlamingen in het buitenland hadden ook toegang tot het VRT-internetaanbod. Deredactie.be (nieuws), Sporza.be (sport) en Cobra.be (cultuur) en de andere VRT-websites boden in het buitenland naast tekst ook beeld- en geluidsfragmenten aan, voor zover de VRT over de rechten beschikte en er geen technische belemmeringen waren. Ook sommige programma’s konden via de site vanuit het buitenland beluisterd en bekeken worden.

4. Buitenlandse expatgemeenschap in Vlaanderen

Fans Of Flanders is een digitaal platform en een wekelijks televisieprogramma. Engelstalig, want gericht op buitenlanders in Vlaanderen in de ruime zin: expats die hier al dan niet tijdelijk werken, nieuwkomers en internationale studenten. Het programma en het online luik bieden relevante actualiteit en een brede kijk op diverse aspecten van het leven in Vlaanderen zoals  cultuur en taal, toerisme, economie, sport, levensgewoonten. Het nieuwsaanbod van Fans of Flanders (Flandersnews.be ) wordt aangeleverd door VRT Nieuws.

Het werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met de doelgroep. Het televisieprogramma Fans of Flanders werd uitgezonden OP12, met herhalingen op Eén en Canvas.

Na de succesvolle lancering van Fans  of Flanders in het najaar van 2012 werd in 2013 verder gewerkt om de ongeveer 300.000 buitenlanders in Vlaanderen nog beter te bedienen. In 2013 werd vooral gewerkt op het vergroten van de merkbekendheid van Fans of Flanders, een intensievere samenwerking met andere partners die actief zijn in het domein van internationale uitstraling van Vlaanderen en Brussel en het versterken van de online activiteiten.

Om de merkbekendheid te vergroten werd in 2013 voor het eerst Taste of Flanders georganiseerd, een succesvol afterwork-evenement voor de internationale gemeenschap in de Europese wijk in Brussel. 

Verder werkte de VRT in de loop van 2013 samen met partners als Vlamingen in de Wereld, Toerisme Vlaanderen, internationale onderwijsinstellingen, bedrijven met buitenlandse werknemers. Er werd ook een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Flanders Today.

Het online luik van Fans of Flanders kon verder groeien in 2013, door nog actievere communicatie via sociale media. De Fans of Flanders website sleepte in december 2013 ook de “sitecore innovatie prijs” in de wacht,  omdat de site op een innovatieve manier verschillende systemen heeft weten te integreren, waardoor voor bezoekers een uitstekend platform is gecreëerd dat alle sociale media integreert.

CONCLUSIE: De VRT ...