1.1.3. Distributie: Radiosignaaltransmissie
De verspreiding van radio-omroepsignalen vanuit de studio naar de luisteraar kan op verschillende manieren gebeuren: via de ether, satelliet, kabel of het internet. Er kan ook een onderscheid gemaakt worden tussen analoge en digitale radio.
1.1.3.1 Radiosignaaltransmissie via de ether
1.1.3.1.1 Analoog
Traditioneel worden radiosignalen verspreid via analoge FM- of AM-uitzendingen.
Hoewel de lokale omroepen vaak zelf eigenaar zijn van hun zendinstallatie, wordt er voor de uitbating ook regelmatig beroep gedaan op de diensten van gespecialiseerde firma's.
Landelijke radio's maken voor hun uitzendingen gebruik van de diensten van zenderoperatoren.
De openbare omroep VRT stond tot voor enkele jaren zelf in voor de eigen uitzendingen, maar tegenwoordig worden de uitzendingen verzorgd door Norkring België.
Tabel 10: Zendoperatoren
Aanbieder |
Ondernemingsnummer |
Verzorgt o.a. uitzendingen voor: |
Broadcast Partners |
Nederland |
JOE fm, QMusic, Nostalgie |
Noël d'Hont |
428950133 |
Club FM, FamilyRadio, kleinere lokale radio’s |
Norkring België |
808922491 |
VRT |
TVV-Sound |
473704646 |
VBRO, Topradio, kleinere lokale radio’s |
1.1.3.1.2 Digitaal
Digitale Radio of DAB wordt verspreid via digitale signalen. Samen met de radiosignalen kan aanvullende informatie zoals verkeers- of programma-informatie worden meegestuurd. Vanaf 1997 werden in Vlaanderen de VRT-uitzendingen als enige via DAB verspreid. Sinds 2008 gebeurt dit door tussenkomst van Norkring.
Om naar digitale radio te kunnen luisteren is er wel een DAB-toestel nodig.
Sinds kort bestaat er ook DAB+, de verbeterde versie van DAB (de ontvangst vereist een DAB+ compatibel toestel). De functionaliteiten van de DAB werden behouden en werden nog aangevuld met andere elementen waardoor er nog meer zenders uitgezonden kunnen worden aan een nog betere kwaliteit. Op termijn zullen er bij DAB+ ook interactieve mogelijkheden bijkomen zoals het pauzeren van live radio.
In België is het aantal luisteraars eerder beperkt. Enkel de early adopters maken al volop gebruik van de digitale radio. Dit komt doordat het aanbod via DAB in eerste instantie zeer beperkt was; enkel de publieke radiozenders van de VRT en de RTBF waren digitaal te beluisteren.
Norkring startte in 2014 met het investeren in DAB+ in Brussel. Op 6 mei 2015 werd het netwerk operationeel. Daarna willen ze de dekking uitbreiden om tegen 2017 in heel Vlaanderen te kunnen uitzenden.
Ondertussen zijn een 7-tal particuliere radio-omroeporganisaties actief via DAB+.
In het buitenland is DAB/DAB+ al veel populairder. De eerste Europese landen die DAB invoerden waren Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Denemarken. Daarna kwamen Nederland en Duitsland, nagevolgd door Polen, Italië en Frankijk. Noorwegen zal waarschijnlijk het eerste land zijn dat een digitale switch-over maakt in 2017 en aldus de analoge uitzendingen stopzet.
1.1.3.2 Radiosignaaltransmissie via de kabel
Naast de klassieke omroepsignaaltransmissie via de ether, bestaat er ook transmissie via de kabel. De kabelmaatschappijen die deze dienst in combinatie met televisie leveren worden onder punt 1.2.3 Distributie: Omroepsignaaltransmissie vermeld.
Indien een omroeporganisatie uitsluitend via kabel gedistribueerd wordt, valt zij volgens het Mediadecreet onder de categorie "Andere radio-omroeporganisaties".
1.1.3.3 Radiosignaaltransmissie via de satelliet
Via het satellietaanbod TV Vlaanderen (een product van M7-groep, zie verder onder punt 1.2.3.4) kunnen de Vlaamse publieke radiozenders en landelijke private zenders QMusic, JOE fm en Nostalgie ontvangen worden.
1.1.3.4 Internetradio
Radioprogramma's kunnen op verschillende manieren via het internet verspreid worden.
Bij streaming is het mogelijk om rechtstreeks uitgezonden of opgenomen programma's te beluisteren. Dit houdt in dat de data van het bestand in gecomprimeerde vorm als een continue stroom worden verstuurd en afgespeeld.
Daarnaast zijn er technieken om audiobestanden te downloaden: rechtstreeks downloaden vanop een website of zich abonneren op een podcast.
De websites van Vlaamse radiostations die via het internet beluisterd kunnen worden, zullen aan bod komen onder het gedeelte internet. "Vlaamse" radiodiensten dienen aangemeld te worden bij de VRM (zie ook 1.1.2.7 Andere radio-omroeporganisaties).