KPI 27. De VRT heeft aandacht voor Vlaams en Nederlandstalig product: De VRT verbindt zich ertoe dat op Radio 1, Radio 2, Klara, MNM en Studio Brussel de Vlaamse muziekproducties minstens 25% van de totale muziektijd innemen. (Vlaamse muziekproductie: el

In 2023 was 25,4% van de muziekproducties op Radio 1, Radio2, Klara, MNM en Studio Brussel een Vlaams muzieknummer. 31,5% van de muzieknummers op Radio2, op Radio 1 bedroeg dat aandeel 15,5%.

De VRM heeft steekproefsgewijs een controle uitgeoefend op de cijfergegevens van de VRT. Deze controle gebeurt op basis van de opgevraagde playlists. De gegevens voor de periodes van 1 mei 2023 tot en met 31 mei 2023 en van 1 november 2023 tot en met 30 november 2023 werden bij de VRT opgevraagd. Er werd een vergelijking gemaakt tussen de overgemaakte playlists van de VRT en de opnames die door de VRM steekproefsgewijs zijn gemaakt. Uit deze controle blijkt dat de gegevens die door de VRT werden overgemaakt gelijk zijn aan de controledata van de VRM.

VRT besteedde ook online aandacht aan Vlaamse en Nederlandstalige muziek. Enkele voorbeelden:

  • Radio2 Benebene werd gelivestreamd op VRT MAX Radio2 Bene Bene (‘de beste muziek van bij ons’) is naast een bestaande stream in de app van Radio2 ook een dagelijks live radioprogramma op Radio2, met focus op muziek van bij ons en livesessies van Vlaamse muzikanten (Live in de Loft).
  • De Radio2 Eregalerij eerde onder andere Steve Willaert (orkestleider, componist en arrangeur van liedjes van onder meer Will Tura).
  • De Radio 1 Lage Landenlijst waar de focus op Nederlandstalige muziek lag.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee in 2023 behaald te zijn.