KPI 27. De VRT heeft aandacht voor Vlaams en Nederlandstalig product: De VRT verbindt zich ertoe dat op Radio 1, Radio 2, Klara, MNM en Studio Brussel de Vlaamse muziekproducties minstens 25% van de totale muziektijd innemen. (Vlaamse muziekproductie: el

De VRT-radionetten brachten in 2022 elk een muziekaanbod dat telkens was afgestemd op de specifieke bevolkingsgroepen. Vlaamse en Nederlandstalige muzieknummers vormden een belangrijk deel van dat aanbod. Tegelijk kreeg nieuw Vlaams muziektalent een platform op de radiozenders.

In 2022 was 26,4% van de muziekproducties op Radio 1, Radio2, Klara, MNM en Studio Brussel een Vlaams muzieknummer. 31,2% van de muzieknummers op Radio 2 was Nederlandstalig, op Radio 1 bedroeg dat aandeel 15,6%. Detailgegevens van de verhouding Vlaamse/Nederlandstalige muziek ten opzichte van totaal muziekaanbod is opgenomen in bijlage E.

De VRM heeft steekproefsgewijs een controle uitgeoefend op de cijfergegevens van de VRT. Deze controle gebeurt op basis van de opgevraagde playlists. De gegevens voor de periodes van 1 januari 2022 tot en met 31 januari 2022 en van 1 december 2022 tot en met 31 december 2022 werden bij de VRT opgevraagd. Er werd een vergelijking gemaakt tussen de overgemaakte playlists van de VRT en de opnames die door de VRM steekproefsgewijs zijn gemaakt. Uit deze controle blijkt dat de gegevens die door de VRT werden overgemaakt gelijk zijn aan de controledata van de VRM.

Ook online werd Vlaamse en Nederlandstalige muziek geregeld in de schijnwerpers gezet. Enkele voorbeelden:

  • De muziekstroom Radio 1 Lage Landen Lijst bood Nederlandstalige muziek op Radio1.be, De Radio 1-app, Radioplus.be en (vanaf het najaar) op VRT MAX.
  • De digitale muziekstroom Radio2 Bene Bene bood hoofdzakelijk muziek uit ons land en uit Nederland. Tussen de muziek werden interviews met Vlaamse artiesten uit het reguliere Radio2-aanbod uitgezonden.
  • Diverse muziekopnames van de aanbodsmerken werden verzameld en gepubliceerd op VRT MAX. (Verschillende ervan werden ook gedeeld op sociale media.) Zo werden ook de Radio 1-Sessies live gestreamd (en aangeboden) op VRT MAX. Het streaming-platform zond De eregalerij van Radio2 uit en publiceerde gesprekken met laureaten.
  • Verschillende podcasts hadden aandacht voor muziek en artiesten van bij ons, zoals:
    • Wannes (Radio 1) over zanger en kunstenaar Wannes Van de Velde.
    • Wereldhits van bij ons (Radio2) waarin Vlaamse artiesten aan het woord kwamen over hun internationale successen.
    • Family Affair (Studio Brussel) over muzikale dynastieën in Vlaanderen.
    • Vijftig tinten gras (Studio Brussel) over 50 jaar festivals in Vlaanderen.
    • Toots (Klara) over de carrière van Toots Thielemans.
  • MNM bood op VRT MAX Swipe aan: een digitaal videomagazine met nieuws uit de muzieksector en showbizzwereld.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee in 2022 behaald te zijn.