KPI 27. De VRT heeft aandacht voor Vlaams en Nederlandstalig product.

Het muziekaanbod op de VRT-radionetten was in 2021 divers en speelde in op de muziekbehoeften van het publiek. Tegelijk gidsten de radiozenders de luisteraars naar nieuw Vlaams talent en andere muziekgenres. Binnen het aanbod werd Vlaamse en Nederlandstalige muziek centraal gesteld.

26,3% van alle muziekproducties op Radio 1, Radio 2, MNM, Studio Brussel en Klara was van Vlaamse makelij. 15,8% van de muziek op Radio 1 was Nederlandstalige muziek. Op Radio 2 was dat 31,2%. (Detailgegevens van de verhouding Vlaamse/Nederlandstalige muziek ten opzichte van totaal muziekaanbod is opgenomen in bijlage E.)

De VRM heeft steekproefsgewijs een controle uitgeoefend op de cijfergegevens van de VRT. Deze controle gebeurt op basis van de opgevraagde playlists. De gegevens voor de periodes van 16 april 2021 tot en met 15 mei 2021 en van 16 november 2021 tot en met 15 december 2021 werden aan de VRT opgevraagd. Er werd een vergelijking gemaakt tussen de overgemaakte playlists van de VRT en de opnames die door de VRM steekproefsgewijs zijn gemaakt. Uit deze controle blijkt dat de gegevens die door de VRT werden overgemaakt, gelijk zijn aan de controledate van de VRM.

Online werd Vlaamse en Nederlandstalige muziek op verschillende manieren onder de aandacht gebracht, onder andere met volgende initiatieven:

  • Radio 1 Lage Landenlijst was een digitale muziekstroom met uitsluitend Nederlandstalige muzieknummers. De stroom was te beluisteren in de Radio 1-app, Radioplus.be en Radio1.be.
  • Video- en audiofragmenten uit de Radio 1-programma’s met Vlaamse artiesten kregen prominente aandacht op de Radio1.be en de Radio 1-app.
  • Het muziekprogramma Radio 2 Bene Bene met veel aandacht voor Vlaamse en Nederlandstalige muziek, kreeg in 2020 een extra digitale muziekstroom. Die stroom was te beluisteren via DAB+ (sinds 2021), de Radio 2-app, Radioplus.be en Radio2.be.
  • Op Radio2.be en de Radio 2-app werden daarnaast video- en audiofragmenten (opnames van Vlaamse en Nederlandstalige artiesten) uit het programma Radio 2 Bene Bene ontsloten.
  • StuBru #ikluisterbelgisch was een muziekstroom die beschikbaar was op diverse digitale platformen: DAB+, de StuBru-app, Radioplus.be en Studiobrussel.be. De stroom had veel aandacht voor Vlaamse artiesten.
  • Studio Brussel bracht ook audio- en videofragmenten uit zijn programma’s onder de aandacht op de Studio Brussel-website en -app.
  • Het eigen videoplatform VRT NU plaatste (onder andere) op de pagina’s van de radiomerken video’s van muziekopnames in de kijker. Tijdens De week van de Belgische muziek werd extra muziekaanbod aangeboden op het digitale platform.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee in 2021 behaald te zijn.