SD 3.2. Sport | Verbindend, universeel toegankelijk en participatie-bevorderend

Sport is een wezenlijk onderdeel van zowel de informatie- als ontspanningsopdracht en de verbindende rol van de publieke omroep. De VRT zet in op sportnieuws, duiding en analyse. De VRT voorziet in een toegankelijk aanbod van een brede waaier aan sporten. De VRT draagt met haar sportaanbod bij tot zowel passieve sportbeleving en -inzicht, als tot actieve sportdeelname.

 

3.2.1. Minstens twee aanbodsmerken besteden naast voetbal en wielrennen aandacht aan ten minste dertig kleine sporten

De VRT bood in 2020 een informatief en ontspannend sportaanbod met zowel grote sporten als sporten met een kleiner draagvlak. Daarin ging ook aandacht naar damescompetities en g-sport. De omroep zette daarvoor het multimediale aanbodsmerk Sporza in. Het sportaanbod van de VRT was sterk onderscheidend ten opzichte van het sportaanbod van de winstgedreven Vlaamse omroepen. Die omroepen brachten in de praktijk voetbal, in beperkte mate wielrennen en veldrijden en uitzonderlijk gevechtssport en/of autosport.

De coronacrisis had in 2020 grote impact op de sportcompetities en bijgevolg op het sportaanbod op de VRT-kanalen. Zo werd bijvoorbeeld de voetbalverslaggeving in het voorjaar sterk gereduceerd (zoals geen EK Voetbal) en werden veel wielerwedstrijden uitgesteld naar het najaar (zoals de Ronde van Frankrijk) of afgezegd. De Olympische en Paralympische Spelen werden verplaatst naar 2021. Van sporten met een kleiner draagvlak werden veel competities stopgezet en in 2020 niet meer (volwaardig) heropgestart.

Ondanks de invloed van de coronacrisis op de sportwereld, had Radio 1 in 2020 toch aandacht voor 46 sporten en Sportweekend (Eén) voor 41 sporten (norm: 30).  Een overzicht van de frequentie van de diverse sportdisciplines in Sportweekend is opgenomen in bijlage 12.

Alternatief sportaanbod

Om de sportliefhebber toch een kwalitatief sportaanbod te geven, werden alternatieven gezocht. Enkele voorbeelden:

  • Sporza innoveerde door de Ronde van Vlaanderen samen met Flanders Classics digitaal te organiseren.
  • Programma's zoals Extra Time en Extra Time koers (beide Canvas) werden via videoconferentie gemaakt.
  • Samen met Sport Vlaanderen produceerde de VRT een Sporza.be-subsite Blijf sporten met tips om te blijven bewegen. De rubriek Sporza@school maakte verhalen uit de sportgeschiedenis toegankelijk voor jongeren. Podcastreeksen zoals Fichebak (over sporttermen) of Thuismatch (gesprekken met sporters) gingen in op sommige domeinen van sport(en). Facebook- live-sessies zorgden voor interactie tussen mediagebruikers en topsporters.
  • Sportprogramma’s uit het VRT-archief werden opnieuw uitgezonden, bijvoorbeeld oude wielerwedstrijden (zoals Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen), tenniswedstrijden (zoals Roland Garros) en prestaties op Olympische Spelen. Mediagebruikers konden daarbij stemmen op hun favoriete editie van een bepaald evenement, voor uitzending op televisie en online. Sporza Radio maakte radioversies van Sporza retro waarbij gasten uit uiteenlopende sporttakken hun favoriete fragmenten lieten horen.

Niet alleen Sporza had in 2020 aandacht voor sport. Ook andere aanbodsmerken lieten sport en bewegen aan bod komen. Dat gebeurde bijvoorbeeld op Ketnet (zoals in het nieuwsprogramma Karrewiet), Eén (zoals in het magazine Iedereen beroemd, het bewegingsprogramma Beweeg in uw kot! en de portretreeks DNA Nys), Canvas (zoals in Wereldrecord (over de prestaties van wereldrecordhouders) en de documentaire reeks De kleedkamer), Radio 1 (zoals in de duidingsprogramma’s De ochtend en De wereld vandaag), Radio 2 (zoals in het dagelijks programma De madammen), MNM (zoals Marathonradio (in juni voor studerende jongeren)) en Studio Brussel (zoals met online-video’s over de Belgian Cats (basketbal)). Enkele vroegere afleveringen van Belga sport (Canvas) werden geactualiseerd en weer uitgezonden.

Vrouwencompetities

Ondanks de impact van corona, nam Sporza initiatief om de vrouwencompetities onder de aandacht te brengen. Zo werd de finale van de Beker van België in het vrouwenbasketbal toch georganiseerd omdat Sporza die wedstrijd live in beeld wou brengen (op televisie en in streaming). Een ruime samenvatting werd uitgezonden vlak voor de wielerwedstrijd Luik-Bastenaken-Luik zodat het bereik van het sportverslag vergrootte. Vrouwenwedstrijden in het wielrennen en het veldrijden (waar dat rechtengewijs kon) werden volledig uitgezonden. De VRT verwierf ook de rechten van de Women’s Super League (het Belgische competitievoetbal voor vrouwen), waardoor verslagen zowel online als in nieuwsprogramma’s konden worden aangeboden.

VRT als mediapartner en broadcaster van sportevenementen

Door de coronacrisis konden heel wat sportevenementen niet doorgaan. Toch nam Sporza zijn rol als mediapartner op van de evenementen die toch georganiseerd werden (zoals de European Open Tennis in Antwerpen of de Champions League Volleybal) en bij het opzetten van alternatieve initiatieven (zoals de aangepast versie van de Memorial van Damme). Sporza nam de rol van hostbroadcaster op zodra er weer wedstrijden waren, vooral in het wielrennen (en in de Europa League voetbal).

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

 

3.2.2. De VRT organiseert twee keer per jaar overleg met de partners op het veld, zoals de sportfederaties en Sport Vlaanderen

Om haar sportaanbod te realiseren (bijvoorbeeld qua productie of captatie) organiseerde de redactie van Sporza continu overleg met verschillende sportfederaties en -organisatoren (norm: 2).

Sporza organiseerde een online bijeenkomst met vertegenwoordigers van Sport Vlaanderen, de Vlaamse Sportraad, diverse sportfederaties en kabinetsmedewerkers van de Vlaamse ministers voor Media en Sport. Op dit overleg werd onder andere aandacht besteed aan de bereikcijfers van het VRT-sportaanbod, digitale innovaties, de manier waarop Sporza met de coronacrisis omging en het algemeen VRT-sportaanbod. 

De VRT overlegde op bilaterale basis met tal van sportorganisaties, zoals de Koninklijke Belgische Voetbalbond, de Pro League, de Koninklijke Belgische Wielerbond, Basket Vlaanderen, Volley Vlaanderen, het Belgisch Olympisch en Paralympisch comité en de Belgische Handbalbond. In 2020 ging telkens de meeste aandacht naar de impact van de coronacrisis op het sportaanbod en werd gezocht naar vervangende initiatieven.

Samen met Sport Vlaanderen produceerde de VRT een Sporza.be-subsite Blijf sporten met tips om te blijven bewegen tijdens de gezondsheidcrisis.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.