5.5. BIPT-studie over mobiele data

Om de onderhandelingen over de verdeling van de 5G-veiling-inkomsten te documenteren heeft de federale overheid aan het BIPT de opdracht gegeven om het Mediagebruik over mobiele telefonie te onderzoeken. Deze opdracht werd vervolgens uitbesteed aan consultant Capgemini.

Hoewel de gemeenschapsregulatoren VRM, CSA en Medienrat in deze formeel geen specifieke bevoegdheden toegekend kregen, werden ze betrokken bij de enquête omwille van hun mogelijkheid om input te leveren op sommige vragen. In het najaar van 2019 werden de VRM en de andere mediaregulatoren door consultant Cap Gemini bevraagd.

De gemeenschapsregulatoren hebben een gezamenlijk standpunt omtrent de definitie van media bepaald. Zij waren van oordeel dat in deze context een Belgische ipv een Europese (zoals gesuggereerd door de consultant) definitie gebruikt dient te worden. Deze Belgische definitie hanteert andere invalshoeken en leidt tot een bredere opvatting over media.

In maart 2020 heeft de BIPT-consultant een presentatie gegeven over de resultaten van zijn onderzoek in aanwezigheid van het BIPT, en leden van de administraties van CSA, Medienrat en VRM. De consultant heeft uiteindelijk resultaten voorgesteld voor de 2 definities (uitgangspunt BIPT- 1 versus standpunt mediaregulatoren-2).

Nadien werd aan de mediaregulatoren om feedback gevraagd. De mediaregulatoren hebben hierop per mail hun gezamenlijke commentaar gegeven, zonder het ontwerprapport formeel goed te keuren.

In  april werd door het BIPT de studie “Evolution of mobile data in the Belgian mobile licensed spectrum and the impact on media presence” aan de bevoegde minister, als opdrachtgever van de studie,  bezorgd. Ook de bevoegde gemeenschapsministers en de mediaregulatoren ontvingen een kopie.