4.2. Aangescherpte aanbodsmerken met focus op publieke meerwaarde

4.2.1. Minstens één aanbodsmerk geeft prioritaire aandacht aan de doelgroep kinderen

De VRT stelt dat het aanbodsmerk Ketnet prioritaire aandacht geeft aan de doelgroep kinderen. De missie van Ketnet is: ‘Ketnet wil een unieke 360°-beleving aanbieden die meegroeit met elk kind in Vlaanderen door de verschillende leefwerelden van het kind met elkaar te verbinden en hen zo te laten opgroeien tot zelfbewuste adolescenten.

Ketnet stimuleerde kinderen in hun intellectuele en emotionele ontwikkeling met een multimediaal aanbod op maat van zijn twee subdoelgroepen: Ketnet Junior voor kinderen tot 6 jaar en Ketnet voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Door de keuze voor maatschappelijke meerwaarde, Vlaamse programma’s en Vlaamse gezichten onderscheidt Ketnet zich ten opzichte van de andere kinderzenders. Ketnet focuste daarbij op de kerntaken educatie, informatie en cultuur.

Het aanbod van Ketnet Junior werd uitgebreid. Verschillende nieuwe programma’s en interactieve toepassingen voor peuters en kleuters werden ontwikkeld uitgaande van wetenschappelijke inzichten. Zo maakte Ketnet nieuwe afleveringen van Tik Tak, dat de jongste kinderenvertrouwd maakt met vormen, kleuren, beweging, geluiden en ritmes. Nieuwe Vlaamse animatie bood Ketnet Junior met de reeks Vos en haas en nieuwe afleveringen van Dimitri.

Voor de oudere kinderen zette Ketnet in op Vlaamse fictie, een genre dat door de herkenbaarheid van thema’s, context en personages identiteitsversterkend werkt. #LikeMe was een muzikale reeks die generaties verbond met eigentijdse versies van Vlaamse klassiekers, en tegelijk thema’s aankaartte als pesten, stalking, kanker, mantelzorg en rouwen. Andere nieuwe fictieseries waren Hoppers (over een “chaotisch” gezin) en Dierendetectives (over heldendaden van dieren). Er kwamen nieuwe afleveringen van de fictiereeksen Dag Sinterklaas, 4eVer, De regel van 3S en Campus 12. In GoGoGooris werden verschillende sporten voorgesteld. Nieuwe afleveringen van De dokter Bea show informeerden de kinderen over seksualiteit. Met Wie wordt wrapper? ging Ketnet samen met zijn publiek op zoek naar een nieuwe presentator.

Ketnet breidde zijn aanwezigheid op digitale platformen verder uit. Naast informatie, tips, speel- en doe-toepassingen op de website en de apps van Ketnet, Ketnet Junior en Karrewiet, werd ingezet op het verspreiden van aanbod via YouTube-kanalen. Ketnet kingsize live had een livecenter waarbij kinderen online konden meedoen aan spelletjes en polls, of reageren tijdens de uitzending. Met Mijn Tik Tak op de speciale oudersite van Ketnet Junior kregen ouders de mogelijkheid om hun kind online te laten meespelen in een gepersonaliseerde aflevering van het kleuterprogramma. De kinderen zelf konden met hun ‘Ketprofiel’ interactief aan de slag in de beveiligde online “community” van Ketnet.

Om kinderen samen te brengen organiseerde en steunde Ketnet activiteiten en evenementen. Diezelfde verbondenheid werd nagestreefd met “geëngageerde” acties. Enkele voorbeelden:

  • Ketnet organiseerde verbindende publieksevenementen zoals Het gala van de Gouden K’s, Ketnet musical: Troep, #LikeMe in concert, De intrede van de Sint en de Ketnet winterbreak.
  • In Wie wordt wrapper? kregen kinderen zeggenschap in de keuze van de nieuwe Ketnet-wrapper.
  • De actie Move tegen pesten: Stip it stimuleerde kinderen en volwassenen om op te komen tegen pestgedrag (samen met de vzw Kies kleur tegen pesten).
  • De Pet op tegen kanker was een sensibiliserende actie rond kanker (samen met Kom op tegen Kanker).
  • Met de Nationale pyjamadag vroeg Ketnet aandacht voor onderwijs voor langdurig zieke kinderen (samen met vzw Bednet).

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

4.2.2. Minstens één aanbodsmerk geeft prioritaire aandacht aan de doelgroep jongeren

De VRT stelt dat met het aanbodsmerk MNM specifieke aandacht aan de doelgroep jongeren wordt gegeven. De missie van MNM is dan ook: ‘MNM is een ontspannende hitradio die de jonge luisteraar en zijn leefwereld centraal stelt en hem tegelijk door een relevant informatief aanbod gidst. MNM is een platform dat het uitwisselen van ervaringen faciliteert en engagement stimuleert.).’

Met zijn onderscheidend aanbod bereikte MNM in 2019 op weekbasis 631.522 unieke luisteraars die de VRT niet via een ander aanbodsmerk bereikte. Daarvan waren er 223.071 jongeren (tussen 12 en 24 jaar). In totaal bereikte MNM wekelijks 28,2 % van de Vlamingen via de verschillende platformen (ten opzichte van 28,8% in 2018).

MNM wil onder meer scholieren, studenten en nieuwe Vlamingen helpen “hun weg te vinden in het leven en de samenleving” door hen te informeren over maatschappelijke thema’s en te sensibiliseren via acties en debat. Dergelijke thema’s uit de leefwereld van jongeren kwamen in 2019 onder andere aan bod in Generation M, zowel op de radio als online (GenerationM.be). Daarbij ging het onder meer over pesten, relaties, geld, werken en werkloosheid. De reeks Hot N Cold behandelde vragen over seksualiteit.

Het nieuwsaanbod van MNM richtte zich specifiek op jongeren, met radionieuwsberichten op maat en korte online nieuwsberichten via MNM NWS.

MNM besteedde aandacht aan bekende en minder bekende sporten (zoals gewichtheffen, bodybuilding en darts), steunde sportevenementen (zoals de Coolste Sportclub en Velofollies) en liet de vrouwen naast wielrenners aan het woord in Tour of Beauty.

Populaire hits en urban muziek vormden de spil van het muziekaanbod van MNM en een raakpunt tussen jongeren met verschillende achtergronden, onder meer in UrbaNice. Als hitradio zette MNM in op hitlijsten (o.a. MNM50, MNM Urban50 en MNM Dance50) en speciale muziekweken die geregeld in samenwerking met de luisteraars tot stand kwamen (zoals MNM1000 en Teens).

Naast de twee bestaande digitale muziekextensies MNM Hits (hitmuziek) en MNM UrbaNice (urban muziek) kreeg MNM er nog een bij: MNM Back to the 90's & nillies (vanaf 7 maart, met muziek uit de jaren 90 en 2000). Ze zorgden voor non-stop muziekbeleving en konden worden beluisterd via internet, MNM hits ook via DAB+.

MNM was aanwezig op de relevante digitale platformen. GenerationM.be focuste met zes thema’s op de leefwereld van jongeren (seks & liefde, vrije tijd & ontspanning, geld & werken, school & studeren, vrienden & familie, lichaam & geest). Het YouTube-kanaal van MNM werd verder uitgebouwd met o.a. nieuwe video’s over seksualiteit (Seksuolotte), een onderwerp waarover ook podcasts werden gemaakt. MNM en Eén maakten in samenwerking met productiehuis Eyeworks en Kom op tegen kanker Instaverliefd, de eerste Vlaamse fictiereeks die exclusief op Instagram te zien was. Via de sociale media konden de luisteraars interactief bijdragen aan programma’s zoals Generation M, De grote Peter Van De Veire ochtendshow en Planeet De Cock.

MNM mobiliseerde jongeren met acties en werkte daarvoor vaak samen met partners uit de verschillende maatschappelijke domeinen. Enkele voorbeelden:

  • Warme William was een actie van MNM rond vriendschap als hefboom voor het welzijn en mentaal welbevinden bij jongeren (samen met de organisatie Ga voor geluk).
  • Tijdens Marathonradio steunde MNM scholieren en studenten tijdens de blokperiode in juni, met studie- en ontspanningstips en goede raad van experten.
  • Met De strafste school daagde MNM Vlaamse scholieren uit om zich samen te engageren om een goede schoolcultuur te realiseren.
  • De bewustmakingsactie Spread the work verbond werkgevers met werkzoekenden en legde daarbij de nadruk op opleidingen tot knelpuntberoepen (samen met de VDAB).
  • Let’s get digital was een evenement van MNM in het MAS, waar jongeren konden kennismaken met digitale mediatoepassingen (samen met Universiteit Antwerpen, imec, De Vlaamse Ondernemers en Stad Antwerpen).

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

4.2.3. Eén aanbodsmerk heeft een uitgesproken Nederlandstalig en Vlaams muziekprofiel

Binnen de VRT merkenportfolio is Radio 2 het merk dat een uitgesproken Nederlandstalig en Vlaams muziekprofiel heeft. De missie van Radio 2 is dan ook “Radio 2 is een optimistisch ontspanningsnet dat de wereld veraf en dichtbij helpt te begrijpen en houvast biedt.”

De fundamenten van Radio 2 worden gevormd door (regionaal) nieuws en aandacht voor belangrijke maatschappelijke thema’s, populaire cultuur, lifestyle, wetenschap en (Vlaamse) muziek, altijd op maat van de brede doelgroep van het aanbodsmerk.

De regionale redacties brachten in 2019 nieuws uit de provincies en bevestigden hun expertise als betrouwbare nieuwsbron over plaatselijke gebeurtenissen in de Vlaamse steden, regio’s en gemeenten. Dat bleek onder meer tijdens de campagneperiode van de federale, regionale en Europese verkiezingen en tijdens de tweede editie van de Burgemeestersmarathon in januari, waarbij 275 Vlaamse burgemeesters hun beleidskeuzes toelichtten.

Radio 2 had een Vlaams en Nederlandstalig muziekprofiel, zowel in de dagelijkse muziekkeuze als tijdens muzikale themadagen en –weken, met eigen muziekproducties en tijdens live uitzendingen. Radio 2 was volgens 50% van de mediagebruikers de Vlaamse radiozender die het meest inzette op Nederlandstalige muziek, voor Radio 1 met 17%.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.