SD 3.2. Sport | Verbindend, universeel toegankelijk en participatie-bevorderend

Sport is een wezenlijk onderdeel van zowel de informatie- als ontspanningsopdracht en de verbindende rol van de publieke omroep. De VRT zet in op sportnieuws, duiding en analyse. De VRT voorziet in een toegankelijk aanbod van een brede waaier aan sporten. De VRT draagt met haar sportaanbod bij tot zowel passieve sportbeleving en -inzicht, als tot actieve sportdeelname.

3.2.1. Minstens twee aanbodsmerken besteden naast voetbal en wielrennen aandacht aan ten minste dertig kleine sporten

De VRT stelt dat in 2019 een brede waaier van sporten en sportprestaties aan bod kwam. Dat gebeurde zowel op radio (46 sporttakken op Radio 1), televisie (51 sportdisciplines in Sportweekend op Eén) als online. Zo besteedde Sporza (het VRT-aanbodsmerk gericht op sport) naast voetbal en wielrennen onder andere aandacht aan tennis, basketbal, volleybal, atletiek, tennis, judo, roeien, skiën, veldlopen, korfbal en rugby.

Sporza koppelde populaire sporten aan sporten met een kleiner draagvlak, bijvoorbeeld door op tv verslagen van evenementen van sporten met een beperkt draagvlak te programmeren vlak voor of na rechtstreekse uitzendingen van populaire sportwedstrijden. Daardoor kregen de sporten met een beperkt draagvlak een groter bereik dan wanneer de verslaggeving ervan losstaand zou geprogrammeerd worden (bijvoorbeeld op het kanaal van Ketnet). (Ter illustratie: een samenvatting van een handbalwedstrijd werd na een wielerwedstrijd uitgezonden of een verslag van een veldloop na een veldrit.)

Bijzondere aandacht ging naar vrouwensporten. Zo bracht Sporza verslag uit van 29 wedstrijden van het WK voetbal voor vrouwen, meer dan 20 veldritten en 15 wielerwedstrijden voor vrouwen. Drie van die World Tour-wedstrijden in Vlaanderen werden door de VRT geproduceerd. Voorts volgde Sporza onder meer verschillende kampioenschappen voor vrouwen, waaronder het EK basketbal, het EK volleybal, het WK gymnastiek, het WK atletiek, het EK hockey en het WK boksen met Delfine Persoon.

Het overzicht van de verschillende sportdisciplines is als bijlage 12 opgenomen.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

3.2.2. De VRT organiseert twee keer per jaar overleg met de partners op het veld, zoals de sportfederaties en Sport Vlaanderen

De VRT stelt dat de redactie van Sporza meermaals overleg had met verschillende sportfederaties en -organisatoren om haar sportaanbod te realiseren (bijvoorbeeld qua productie of captatie). Dat was bijvoorbeeld het geval met de Belgische voetbalbond, de Pro League, de Belgische wielerbond, de Volleyballiga en -bond, de Basketbal-, Handbal- en Hockeyfederaties, de organisatie van de Memorial van Damme en de organisatoren van alle klassieke wielerwedstrijden in Vlaanderen, van het tennistoernooi van Antwerpen, van jumpings en van het gymgala in Antwerpen.

De VRT trad in overleg met de vertegenwoordigers van Sport Vlaanderen en de Vlaamse Sportfederatie en Sportraad.

Nog meer voorbeelden van overleg en samenwerkingen in het kader van sport zijn opgenomen in bijlage 8.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.