2.2.2. Aandacht voor diverse creatieve uitingen op een verbredende en verdiepende manier

2.2.2.1. De VRT besteedt in haar aanbod gepaste aandacht aan belangrijke herdenkingsmomenten in de Vlaamse en wereldgeschiedenis

De VRT besteedde via verschillende aanbodsmerken aandacht aan belangrijke herdenkingsmomenten in de Vlaamse geschiedenis en de wereldgeschiedenis. Enkele voorbeelden:

  • De VRT herdacht in 2019 de 75ste verjaardag van D-Day en de bevrijding van België. VRT NWS stond stil bij belangrijke momenten van het voorlaatste jaar van de Tweede Wereldoorlog (zoals de landing in Normandië, de bevrijding van Brussel en Antwerpen en de Slag om de Ardennen). Vrtnws.be bracht vanaf 12 juni wekelijks een overzicht van de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Canvas blikte terug op de oorlog met de reeksen Kinderen van het verzet (over de impact van de oorlog op kinderen van verzetslieden) en D-Day: Operation Overlord. Ook Radio 1 en Radio 2 blikten geregeld terug op de oorlogsgebeurtenissen van 75 jaar eerder.
  • VRT NWS herdacht de Rwandese genocide, 25 jaar eerder. Canvas belichtte diezelfde gebeurtenissen in de reeks Terug naar Rwanda, die daders met slachtoffers in contact bracht.
  • VRT NWS besteedde aandacht aan tientallen andere herdenkingsmomenten en plaatste ze in hun historische context, zoals de val van de Berlijnse muur (30 jaar eerder) en het dodelijke ongeluk van koning Albert I (85 jaar eerder).
  • Naar aanleiding van het feest van de Vlaamse gemeenschap was er een speciale uitzending van Villa politica (op Eén) in het Brusselse stadhuis. Ook de andere VRT-netten besteedden aandacht aan de Vlaamse feestdag.
  • De toespraak van de koning voor de Nationale feestdag werd uitgezonden op de VRT-platformen. Het Nationaal defilé op de nationale feestdag was rechtstreeks te volgen op Canvas.
  • Op 21 juli was het vijftig jaar geleden dat de eerste maanlanding plaatsvond. Vrtnws.be onderzocht de betekenis en de impact van die gebeurtenis in een themadossier. Canvas programmeerde de documentaire reeks Chasing the Moon en het docudrama 8 Days. To the Moon and Back.
  • Klara bood een reeks en een podcast over het Woodstockfestival (50 jaar eerder) en de festivalcultuur van de jaren 60. Canvas toonde de documentaire Woodstock, three days that defined a generation. Ook Radio 1 besteedde veel aandacht aan het festival. Radio 2 bood een speciale aflevering van De Prehistorie over het festival.
  • Eén blikte in de documentaire De zomer van '69 terug op verschillende gebeurtenissen 50 jaar eerder, zoals de eerste Tour-zege van Eddy Merckx, de eerste vlucht van de Concorde en het allerlaatste publieke optreden van The Beatles.
  • Canvas had met de reeks Facebook en ik aandacht voor 15 jaar Facebook, en keek met documentaires terug op 25 jaar S.M.A.K. en 40 jaar AB.
  • Radio 1 combineerde muziek en nieuwsfeiten van vroeger in de programma’s Retro (tot juni) en Grand Cru (vanaf september).
  • Radio 2 herdacht onder meer het overlijden van Stijn Streuvels (50 jaar eerder), de lancering van het album Abbey Road van The Beatles (50 jaar eerder) en het einde van de dienstplicht in België (25 jaar eerder).

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.