2.3.3. De VRT zet meer in op documentaire

2.3.3.1. De VRT investeert jaarlijks in de coproductie van minimaal 15 afleveringen documentaires, waarvan minstens de helft auteursdocumentaires (one off-documentairefilm of afleveringen van reeksen)

De VRT investeerde in de coproductie van 16 documentaires (norm: 15): 8 documentaires in reeksverband en 8 op zichzelf staande documentaires werden in 2019 gecoproduceerd en uitgezonden. Alle 16 waren auteursdocumentaires.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

2.3.3.2. De VRT ontwikkelt een strategisch plan inzake documentaire. Zij pleegt hiervoor (uitdagingen, opportuniteiten, kwaliteitsnormen, ...) twee keer per jaar overleg met de sector en het VAF

Canvas wil de partner van de Vlaamse documentairesector zijn. Ze heeft hiervoor in 2016 een strategisch plan ontwikkeld dat de visie, missie en programmatie beschrijft. Dit plan werd ook in 2019 gevolgd. In dit kader pleegde ze in 2019 ook regelmatig overleg met de sector en het VAF. Het management overlegde geregeld met producenten. Gestructureerd overleg met de sector was er op 28 februari, 1 maart en 5 september en tijdens Docville op 4 april. Daarnaast sprak de VRT met het VAF tijdens Day of the Doc op Docville op 4 april en op 3 juli.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

2.3.3.3. Minimaal één aanbodsmerk heeft aandacht voor documentaire in prime time, incl. auteursdocumentaire

De VRT stelt dat de visie en ambitie van Canvas rond documentaires zich vertaalde in een prominente plaats in het uitzendschema. Canvas programmeerde dagelijks documentaires in prime time. Genres als exploratie, geschiedenis, human interest, current affairs, cultuur en natuur kwamen aan bod. Het betrof interne producties, externe producties, aankoopprogramma’s én coproducties met het Mediafonds en het Filmfonds (VAF). Enkele voorbeelden van de samenwerkingen met het VAF zijn Terug naar Rwanda, Weg van het Meesterwerk, When Arabs danced en Inclusief.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

2.3.3.4. De VRT is op minimaal 2 Europese / internationale festivals aanwezig met het oog op het ondersteunen van Vlaamse documentaire in het buitenland

De VRT ondersteunde Vlaamse documentaires in het buitenland op het festival When East Meets West in Triëste (20-22 januari), Vision du Réel in Nyon (5-13 april) , Sheffield doc/Fest in Sheffield (6-11 juni) en IDFA Amsterdam (20 november – 1 december) (norm 2).

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.