1.4. Aandacht voor diversiteit in personeelsbeleid

1.4.1. Streven van de VRT m.b.t. de samenstelling van het personeelsbestand

De VRT heeft de opdracht om tegen 2020 verder te werken aan een diverser personeelsbestand met betrekking tot vrouwen, personen met een arbeidshandicap en nieuwe Vlamingen.

Personen met een handicap zijn: personen die een invaliditeitsuitkering ontvangen; personen met een attest van de arbeidsarts die re-integreren met een integratieprotocol waaruit blijkt dat er blijvende aandacht moet zijn voor de effecten van de handicap of chronische ziekte; personen die 6 opeenvolgende maanden ziek geweest zijn en bij terugkomst re-integreren met een integratieprotocol waaruit blijkt dat er blijvende aandacht moet zijn voor de effecten van de handicap of chronische ziekte, en die een van de attesten uit de andere categorieën kunnen voorleggen.

Nieuwe Vlamingen hebben minstens 1 ouder die geboren is buiten de EU-15.

De VRT stelt dat zij streeft naar een divers personeelsbestand, in overeenstemming met de Vlaamse maatschappelijke diversiteit, en dat zij verschillende inspanningen doet om mensen met een beperking en mensen met een migratieachtergrond aan te trekken. De VRT stelt ook dat zij aandacht heeft voor het genderthema bij het aanwerven van nieuwe medewerkers.

Daarvoor organiseerde zij in 2019 verschillende acties, vooral naar jongeren toe:

  • De VRT was aanwezig op jobbeurzen en schoolevenementen waar zij rechtstreeks met jongeren in contact kwam.
  • Tijdens VRT NXT Lab konden zo’n 500 jongeren tussen 16 en 23 jaar media-ervaring opdoen in workshops, opleidingen en contacten met diverse mediamakers. Daarnaast organiseerde de VRT ook van januari tot en met april VRT NXT Medialabs waarbij jongeren maandelijks in Leuven, Brussel, Hasselt, Antwerpen en Gent konden deelnemen aan workshops over thema’s als “personal branding”, radio maken en digitale verhalen maken.
  • Om jongeren met een migratieachtergrond aan te trekken, legde en onderhield de VRT contact met de verantwoordelijken voor schoolstages en de verantwoordelijken voor diversiteit van de hogescholen.

Ook intern werkte de VRT via verschillende projecten rond diversiteit. Zo volgden verschillende medewerkers workshops over het diversiteitsthema om hun diversiteitscompetenties aan te scherpen. Daarbij werden experts van externe organisaties ingezet (zoals bij workshops “omgaan met onbewuste vooroordelen” en “omgaan met autisme”). Op basis van kwalitatief onderzoek over de beeldvorming van mensen in armoede in de VRT-programma’s bood het VRT-diversiteitsteam een workshop voor de programmamakers van de soapreeks Thuis (Eén) en redacties van Eén en Radio 2 (in samenwerking met het Netwerk tegen armoede). Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen. Het diversiteitsthema armoede werd onderzocht aan de hand van beeldmateriaal van de VRT uit 2018. Daarbij werden fragmenten voorgelegd aan mensen van de doelgroep. Op basis van die resultaten werd een rapport opgesteld. De VRT organiseerde de Trofee Diversiteit om programma’s uit haar aanbod te feliciteren voor hun inspanningen inzake diversiteit.

Het aandeel vrouwen in het VRT-personeelsbestand bedroeg eind december 2019 40,2% (streefcijfer 2020: 40%). In 2018 was dat 39,6%. In het midden- en hoger kader steeg het percentage vrouwen van 39,1% (in 2018) naar 40,3% (streefcijfer: 33% tegen 2020). De VRT stelt genderneutraal te handelen ten aanzien van haar personeel en met iedereen met wie zij in contact komt.

Sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) monitorde de VRT zelf niet verder de aanwezigheid van personen met een migratie-achtergrond of een beperking in haar personeelsbestand. Gelet op de AVG-richtlijn, koos de VRT er, vanuit het voorzichtigheidsbeginsel, voor om (voorlopig) geen specifieke gegevens te registreren over personen met een beperking. Deze gegevens zijn ook niet elders (anoniem) ter beschikking. Daarom kan de VRT niet over deze doelstelling rapporteren (streefcijfer: 1,8% tegen 2020). Eind 2019 had de VRT contact met de Gegevensbeschermingsautoriteit om hiervoor een oplossing te zoeken.

Cijfers voor personen met een migratie-achtergrond waren wel beschikbaar via de Vlaamse Overheid (via gebruik van de sociale kruispuntbank waar ze worden bijgehouden.). Het aandeel personen met een migratie-achtergrond in het VRT-personeelsbestand was eind 2019 3,3% (eind 2018: 3,3%) (streefcijfer: 4% tegen 2020).

De performantiemaatstaf dient tegen 2020 behaald te worden. Wegens het ontbreken van gegevens inzake personen met een beperking in het personeelsbestand van de VRT kan de VRM voor dit onderdeel van de performantiemaatstaf geen uitspraak doen over de vooruitgang in 2019.

1.4.2. De VRT organiseert 10 bezoldigde opleidingsstages per jaar zolang evenredige arbeidsdeelname niet is bereikt

De VRT streeft er naar om ook voor schoolstages jongeren met een migratieachtergrond aan te trekken. Zij onderhoudt hierbij contacten met de verantwoordelijken voor schoolstages en de verantwoordelijken voor diversiteit van de hogescholen.

De VRT organiseerde in 2019 10 ervaringsstages (norm: 10). Daarvan werden er 8 ingevuld door personen met een migratieachtergrond en 2 door personen met een arbeidshandicap.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.