2.2.5. Een divers muziekbeleid dat kansen geeft aan jong, Vlaams talent

2.2.5.1. De VRT capteert jaarlijks 250 concerten, Vlaamse voorstellingen of festivals voor uitzending via één of meerdere aanbodsmerken

De VRT stelt dat ze in 2018 415 concerten, Vlaamse voorstellingen of festivals voor uitzending via de aanbodsmerken capteerde (377 in 2017). Hiermee is de doelstelling van 250 concerten, Vlaamse voorstellingen of festivals voor uitzending ruim behaald.

Radio 1 bood 54 captaties aan, Radio 2 9, Klara 143, Studio Brussel 143, MNM 42, Eén: 7, Canvas 14 en Ketnet 3.

Als bijlage 7 wordt het overzicht met de concerten van 2018 opgenomen.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

2.2.5.2. De VRT organiseert vier keer per jaar overleg met de vertegenwoordigers van de Vlaamse cultuursector

De VRT stelt dat ze in 2018 veelvuldig overlegde met de cultuursector. Dat gebeurde met grote cultuurhuizen, maar evenzeer met kleinere cultuurcentra en cultuurorganisaties.

De VRT had op 21 maart en 21 november structureel overleg met een representatieve delegatie van de cultuursector (vertegenwoordigers van Cultuurconnect, Kunstenpunt, De Vooruit, Het Paleis, OKO, Forum voor Amateurkunsten, Publiq, Folio – Rekto:Verso, Herita, OCE / Museum Dr. Guislain, Museumoverleg, FARO, Socius en Flanders DC).

Het overleg ging onder andere over de uitwisseling van kennis en inzichten, de promotie van jong cultureel talent, cultuur voor kinderen & jongeren en de diverse cultuurprojecten van de VRT.

Daarnaast werden vertegenwoordigers van allerhande culturele organisaties (zoals Beaufort, Triënnale Brugge, Antwerpen Barok, Gone West, AfricaMuseum) uitgenodigd op het cultuuroverleg van de diverse cultuurredacties van de VRT.

De omroep overlegde in 2018 geregeld met Boek.be en twee keer met de uitgevers, onder meer in het kader van de actie LangZullenWeLezen en de aanwezigheid van de VRT op de Boekenbeurs in Antwerpen.

Verder had de VRT regelmatig overleg met de klassieke-muzieksector, zoals het Concertgebouw Brugge, De Bijloke, Brussels Philharmonic, De Filharmonie, Bozar en deSingel, bijvoorbeeld met het oog op de grote publieksevenementen Klara in deSingel en Iedereen klassiek.

Er was tenslotte ook overleg met de stuurgroep van Vlaamse Meesters, het cultureel-toeristische hefboomproject onder leiding van de Vlaamse minister van Toerisme. Dat leidde onder meer tot een driedelige documentaire televisiereeks over Rubens, Van Eyck en Bruegel (online aandacht in 2018, uitzending voorzien in 2019).

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

2.2.5.3. De VRT organiseert twee keer per jaar overleg met de vertegenwoordigers van de Vlaamse muzieksector

De VRT organiseerde op 28 juni en op 19 december 2018 een overleg met Muziekoverleg (norm: 2). Dat is de koepel van 19 Vlaamse muziekorganisaties. Onder meer de promotie en aandacht van (nieuwe) Vlaamse muziek en de diversiteit in het muziekaanbod kwamen aan bod tijdens de beraadslagingen.

Als bijlage 8 is een overzicht van alle samenwerkingen en overlegmomenten opgenomen.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

2.2.5.4. De VRT verbindt zich ertoe dat op Radio 1, Radio 2, Studio Brussel, MNM en Klara de Vlaamse muziekproducties minstens 25% van de totale muziektijd innemen

De VRT verbindt zich ertoe dat 25% van de totale muziektijd op alle VRT-radionetten bestaat uit Vlaamse muziekproducties. In 2018 werd deze performantiemaatstaf gehaald met 26,2% (26,4% in 2017) Vlaamse muziek voor alle radionetten samen.

Als bijlage 9 wordt het overzicht van Vlaamse muziekproducties per maand en per zender meegegeven. De meting wordt gedaan via Music Master, de tool die gebruikt wordt voor de programmatie van de songs door de muziekverantwoordelijken. In deze tool wordt aan iedere song een label toegevoegd, ook het label Vlaamse muziekproductie. Op basis van deze data worden het totale cijfer bepaald. Dit zijn geen CIM-cijfers, maar cijfergegevens van de VRT.

De VRM heeft steekproefsgewijs een controle uitgeoefend op de cijfergegevens van de VRT. Deze controle gebeurt op basis van de opgevraagde playlists van de verschillende radionetten. De gegevens voor de periodes van 1 tot en met 31 mei en van 1 tot en met 30 november 2018 werden aan de VRT opgevraagd. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen de overgemaakte playlists van de VRT en de opnames die door de VRM steekproefsgewijs zijn gemaakt. Uit deze controle blijkt dat de gegevens die door de VRT werden overgemaakt, gelijk zijn aan de controledate van de VRM.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

2.2.5.5. Minstens 30% van de muziektijd op Radio 2 is Nederlandstalig

De VRT stelt dat in 2018 30,3% (30,6% in 2017) van de muziektijd van Radio 2 Nederlandstalig was.

Als bijlage 10 wordt het overzicht van Nederlandstalige muziek op Radio 2 per maand meegegeven.

De meting wordt gedaan via Music Master, de tool die gebruikt wordt voor de programmatie van de songs door de muziekverantwoordelijken. In deze tool wordt aan iedere song een label toegevoegd, ook het label Nederlandstalig. Op basis van deze data worden de totale cijfers voor Radio 2 bepaald. Dit zijn dus geen CIM-cijfers, maar cijfergegevens van de VRT.

De VRM heeft steekproefsgewijs een controle uitgeoefend op de cijfergegevens van de VRT. Deze controle gebeurt op basis van de opgevraagde playlists van Radio 2. De gegevens voor de periodes van 1 tot en met 31 mei en van 1 tot en met 30 november 2018 werden aan de VRT opgevraagd. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen de overgemaakte playlists van de VRT en de opnames die door de VRM steekproefsgewijs zijn gemaakt. Uit deze controle blijkt dat de gegevens die door de VRT werden overgemaakt, gelijk zijn aan de controledate van de VRM.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

2.2.5.6. Minstens 15% van de muziektijd op Radio 1 is Nederlandstalig

De VRT stelt dat in 2018 16,1% (15,7% in 2017) van de muziektijd van Radio 1 Nederlandstalig was.

Als bijlage 11 wordt het overzicht van Nederlandstalige muziek op Radio 1 per maand meegegeven.

De meting wordt gedaan via de Music Master, de tool die gebruikt wordt voor de programmatie van de songs door de muziekverantwoordelijken. In deze tool wordt aan iedere song een label toegevoegd, ook het label Nederlandstalig. Op basis van deze data worden de totale cijfers voor Radio 1 bepaald. Dit zijn dus geen CIM-cijfers, maar cijfergegevens van de VRT.

De VRM heeft steekproefsgewijs een controle uitgeoefend op de cijfergegevens van de VRT. Deze controle gebeurt op basis van de opgevraagde playlists van Radio 1. De gegevens voor de periodes van 1 tot en met 31 mei en van 1 tot en met 30 november 2018 werden aan de VRT opgevraagd. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen de overgemaakte playlists van de VRT en de opnames die door de VRM steekproefsgewijs zijn gemaakt. Uit deze controle blijkt dat de gegevens die door de VRT werden overgemaakt, gelijk zijn aan de controledate van de VRM.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.