2.2.2. Aandacht voor diverse creatieve uitingen op een verbredende en verdiepende manier

2.2.2.1. De VRT besteedt in haar aanbod gepaste aandacht aan belangrijke herdenkingsmomenten in de Vlaamse en wereldgeschiedenis

De VRT besteedde via verschillende aanbodsmerken aandacht aan belangrijke herdenkingsmomenten in de Vlaamse geschiedenis en de wereldgeschiedenis. Enkele voorbeelden:

  • De VRT stond in 2018 stil bij de 100ste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het hele jaar door besteedden alle aanbodsmerken aandacht aan de belangrijke momenten en evenementen in het herdenkingsjaar, met documentaires, gelegenheidsprogramma’s, concerten en podcasts. Zo brachten Radio 1, Radio 2 en Canvas in juni verslag uit van het evenement Waterfront, waarbij 6.000 mensen een bootje te water lieten met de naam van een slachtoffer uit WOI erop en een persoonlijke boodschap. Vrtnws.be bood wekelijks een overzicht van de gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op 11 november was er op Eén heel de dag lang de thema-uitzending Nooit meer ten oorlog. Die werd live uitgezonden vanop de Grote Markt in Ieper en bevatte reportages over plaatsen en verhalen uit de Westhoek die herinnerden aan de Eerste Wereldoorlog, en gesprekken met mensen die een link hadden met de oorlog. Tussendoor was er aandacht voor herdenkingen in heel België en in Frankrijk, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Radio 1 zond rechtstreeks uit vanuit Ieper en Canvas was die avond helemaal gewijd aan 100 jaar Wapenstilstand.
  • Diverse aanbodsmerken belichtten de betekenis en de erfenis van ‘mei ‘68’ naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de protestbeweging. Dat gebeurde onder meer in thema-uitzendingen van Hautekiet (Radio 1) en Pompidou (Klara), in een vierdelige reeks in Touché (Radio 1), een extra-editie van De Pré Historie (Radio 2), op Vrtnws.be en in de actuaprogramma’s van VRT NWS.
  • Het Feest van de Vlaamse Gemeenschap op 1 juli werd bij de diverse VRT-merken gevierd met gelegenheidsprogramma’s en -evenementen en veel Vlaamse muziek. Op Eén was er een speciale uitzending van Villa politica vanuit het Brusselse stadhuis. ’s Avonds bracht Eén vanop de Grote Markt in Antwerpen de live muziekshow Vlaanderen feest! met uitsluitend Nederlandstalig talent. Ketnet was eveneens te gast in Antwerpen en bracht Vlaamse artiesten mee met zijn Zomertour. Alle radionetten speelden op 11 juli veel muziek van Vlaamse artiesten. Radio 2 maakte samen met Barbara Dex het feestlied Hier voel ik me thuis. Het net werkte samen met Vlaanderen feest: Brussel danst! en zond in de namiddag De Vlaamse 100 live uit vanop de Grote Markt in Brussel.
  • De toespraak van de koning voor de Nationale feestdag werd uitgezonden op Eén en Canvas. Het nationaal défilé op 21 juli was rechtstreeks te volgen op Canvas.
  • VRT NWS had aandacht voor allerlei herdenkingsmomenten en kaderde ze in hun historische context. In totaal werden meer dan 150 onderwerpen belicht, onder meer de herdenking van de aanslagen in Brussel (2 jaar eerder), de Arabische lente (7 jaar eerder), het overlijden van koning Boudewijn (25 jaar eerder), de moord op Martin Luther King (50 jaar eerder) en de Spaanse griep (100 jaar eerder).
  • Canvas stond in een speciale uitzending van Terzake stil bij het overlijden van Stephen Hawking. Het net zond documentaires uit naar aanleiding van onder meer de 80ste verjaardag van actrice Chris Lomme, de 25ste verjaardag van het overlijden van koning Boudewijn en de 50ste verjaardag van de moord op Bobby Kennedy.
  • Radio 1, Radio 2 en Klara besteedden aandacht aan Rubens naar aanleiding van Antwerpen Barok 2018 en het project Vlaamse meesters. Klara en Canvas herdachten het overlijden van Hugo Claus (tien jaar eerder).
  • Retro op Radio 1 keek op weekdagen dagelijks terug naar Vlaamse en internationale gebeurtenissen uit het verleden.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.