2.6 Telenet Group Holding nv

2.6.1       STRUCTUUR EN AANDEELHOUDERS

Telecomoperator en kabelmaatschappij Telenet werd opgericht als initiatief van de Vlaamse overheid.

Oorspronkelijk investeerden de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Vlaanderen (Gimv), een Amerikaanse media- en telecomgroep US West, een consortium van uitgevers, enkele financiële groepen en de intercommunale kabelbedrijven in Telenet nv.

Bij de beursgang van Telenet verkochten onder meer de Gimv en de intercommunale kabelbedrijven het merendeel van hun aandelen. Ondertussen bezit het Amerikaanse Liberty Global de meerderheid van de aandelen.

Aandeelhouders

% kapitaal

Liberty Global Group

56,36%

BlackRock, Inc.

4,84%

Lucerne Capital Management L.P.

3,01%

Eigen aandelen

3,12%

Personeel

0,64%

Publiek

32,03 %

TOTAAL

100,00%

Tabel 61: Aandeelhouders Telenet Group Holding nv

Bron: http://nl.investors.telenet.be/phoenix.zhtml?c=241898&p=agm-ownership-structure, toestand op 22 augustus 2018

De groepsstructuur van Telenet werd de laatste jaren een aantal maal herschikt. Een belangrijke wijziging gebeurde naar aanleiding van de overname van Base Company NV. Bij de integratie van Base Company NV in de Telenet groep werd deze onderneming hernoemd tot Telenet Group BVBA[217], en werden er een aantal dochtervennootschappen onder geplaatst. Dit had ook een wijziging van de maatschappelijke zetel van Telenet Group Holding NV naar het adres van de maatschappelijke zetel van Telenet Group bvba tot gevolg.

In december 2016 werd dochtermaatschappij GSM point services stopgezet en in juni 2017 werd de overname van Coditel goedgekeurd door de Belgische mededingingsautoriteiten.

Vervolgens heeft Telenet op 31 oktober 2017 een akkoord bereikt met de aandeelhouders van TelelinQ NV tot overname van de ICT-integrator NEXTEL. De goedkeuring voor deze overname door de Belgische mededingingsautoriteiten werd verkregen op 22 mei 2018, waarna de overname van Nextel heeft plaatsgevonden op 31 mei 2018.

Figuur 21: Organigram Telenet Group Holding nv - Tekstuele beschrijving figuur 21

Bron: VRM op basis van NBB

Tot vorig jaar werd er in dit tweede hoofdstuk apart gerapporteerd over De Vijver Media als aparte groep.

De Vijver Media groep was ontstaan uit De Vijver NV, de holding boven Woestijnvis NV. Dit productiehuis werd begin 1997 opgestart door Wouter Vandenhaute, Erik Watté, Jan Huyse en Tom Lenaerts.

In 2015 nam Telenet een participatie van 50% in het kapitaal van de audiovisuele mediagroep, wat goedgekeurd werd door de Europese Commissie.

Op 7 maart 2018 werd aangekondigd dat Telenet een overeenkomst gesloten had met de overige twee aandeelhouders van De Vijver Media nv, om De Vijver Media nv volledig over te nemen. Tegelijkertijd werd een transactie aangekondigd die zal resulteren in de oprichting door SBS Belgium nv en Mediahuis nv van een reclameregie via een 50/50 joint venture. Deze joint venture zal zich tot klanten richten met een online video alsook een crossmediaal aanbod.

Het proces voor de goedkeuring van deze transactie loopt.

In 2017 had Telenet de overname van de Brusselse operator Coditel afgerond. Daardoor werd Telenet de grootste aanbieder van kabeldiensten in Brussel en kreeg het een bescheiden voet aan grond in Wallonië.

2.6.2      AANBOD TELENET

2.6.2.1        Radio

Op het vlak van radio is Telenet binnen het Vlaamse radiolandschap enkel rechtstreeks actief als distributeur van kabelradio. Het signaal van verschillende radiostations wordt doorgegeven via het Telenet televisieaanbod.

De Vlaamse Regering kende op 15 september 2017 een erkenning voor een netwerkradio toe aan SBS Media Belgium, een 50/50%-samenwerking tussen Mediahuis en De Vijver Media.

Die erkenning wordt vanaf het najaar 2018 ingevuld door de zender NRJ Vlaanderen, een Belgische tak van het gelijknamige internationale radio-netwerk. NRJ mikt op luisteraars tussen 14 en 44 en zet in op populaire muziek.

2.6.2.2        Televisie

Oorspronkelijk beperkten de televisieactiviteiten van Telenet zich tot kabeldistributie. Aan de hand van enkele nieuwe initiatieven breidde de kabeloperator zijn werkgebied uit naar andere schakels van de televisiewaardeketen en werd een bredere televisiespeler.

De stimuleringsregeling voor de audiovisuele sector voorziet dat dienstenverdelers ofwel een bijdrage storten in het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) ofwel opteren voor een co-productieproject. Sinds 2016 kiest Telenet steevast voor investeringen in co-productieprojecten.

In 2012 had Telenet reeds het STAPfonds opgericht voor de ontwikkeling en investering in content productie.

Door de participatie in De Vijver Media werd Telenet onrechtstreeks actief in het segment productie en aggregatie. De Vijver Media controleert productiehuis Woestijnvis. In 2011 nam De Vijver Media de activiteiten van SBS Belgium over en werd daardoor de derde grote speler op de televisieomroepmarkt in Vlaanderen (naast de openbare omroep en de Vlaamse Media Maatschappij- ondertussen Medialaan). Met VIER, VIJF en ZES biedt het drie televisieomroepen aan. Er bestaan ook catch-up services “Meer VIER” en “Meer VIJF”. Na de benodigde mededingingsrechtelijke goedkeuring, zou Telenet door de overname van de resterende aandelen in De Vijver Media nu de volledige controle over deze zenders en het productiehuis verwerven.

Via moederhuis Mediahuis was er een (zeer onrechtstreeks) verband tussen de SBS-zenders en de regionale zenders ATV, TV Limburg, TV Oost en Rob TV, maar deze band werd door de volledige overname door Telenet verbroken.

Telenet brengt naast het basisaanbod een aantal betaalpakketten uit met onder andere de eigen zenders Play More Cinema HD, Play More Series HD, Play More Kicks HD, Play More Relax HD, Play More Select HD, Play More Black HD, Play Sports HD1, Play Sports HD2, Play Sports HD3, Play Sports HD4, Play Sports HD5, Play Sports HD6, Play Sports HD7, Play Sports HD8, Play Sports Golf HD.

Telenet lanceert in 2018 een nieuwe decoder. Met de nieuwe decoder zal Telenet ook Netflix kunnen aanbieden en hij bevat ook spraaktechnologie. De opnames zullen niet langer op harde schijf maar in de cloud gebeuren.

In 2011 verwierf Telenet de rechten op het Belgische eersteklassevoetbal, waarvoor een speciaal aanbod (het merendeel van de sportzenders) bij gecreëerd werd. Telenet biedt ook Eleven Sports aan via zijn sportzenders.

In 2017 werden de rechten opnieuw geveild. Telenet haalde o.a. de rechten voor de live matchen en de exclusieve rechten op de samenvattingen binnen, welke door VIER in het magazine ‘Sports Late Night’ uitgezonden worden.

In 2018 lanceerde Telenet Play Sports Go waardoor ook niet Telenet-klanten zich konden abonneren op hun sportaanbod.

2.6.2.3        Geschreven pers

In september 2014 verscheen het laatste 9lives magazine, het game-magazine dat de opvolger was van Gunk. De beide magazines werden gepubliceerd door de dochteronderneming T.Vgas. Sindsdien is Telenet niet meer actief op de markt van geschreven pers.

2.6.2.4        Internet

Telenet beheert natuurlijk de eigen klantensite telenet.be. Via dochter T.Vgas kan Telenet ook de gamewebsite 9lives.be tot zijn portfolio rekenen.

De website zita.be werd in 2017 overgenomen door Mass Transit Media (uitgever van Metro).

Verder is Telenet in het internetdistributiesegment aanwezig als internet service provider, netwerkbeheerder en internet access provider.

In 2016 kocht Telenet Base Company NV over en heeft op deze manier een eigen mobiel netwerk verworven.

Telenet heeft verschillende apps verbonden met haar tv- en mobiele telefoniediensten zoals bijvoorbeeld Play Sports, Triiing, TelenetMobile en Yelo Play.

Play Sports Go is sinds 19 januari 2018 een nieuwe streamingdienst van Telenet waar alle sportwedstrijden die Telenet in portefeuille heeft online live te zien zijn. Het betreft Belgisch en buitenlands voetbal, maar ook veldrijden en volleybal. Alleen de sportzenders in het Eleven Sports aanbod vallen buiten het streaming abonnement. Ook kijkers die geen digitale tv van Telenet hebben, kunnen nu dus de wedstrijden waarop Telenet de uitzendrechten heeft bekijken.

In 2017 verkocht Telenet Ortel Mobile, een aanbieder van prepaid kaarten die het in handen kreeg na de overname van Base, aan telecomoperator Lycamobile. Tegelijk met de verkoop haalt Telenet Lycamobile binnen als nieuwe MVNO. Voorheen opereerde deze via Orange.

Telenet sloot ondertussen een overeenkomst met VOO als MVNO.

De klanten van het overgenomen Coditel-netwerk worden gradueel naar het Telenet netwerk gemigreerd.

2.6.2.5        Divers en crossmediaal aanbod

De reclameregie SBS Sales verzorgt niet enkel intern de regie voor de zenders VIER, VIJF en ZES (voor de websites samen met Mediahuis) maar ook extern voor Discovery, TLC, njam! en Play Sports.

Telenet beschikt over een interne regie voor de verschillende zenders. Samen met VRT (via dochteronderneming VAR nv) heeft Telenet belangen in de regievennootschap Pebble Media dat zich specialiseert in internetreclame.

Telenet is een belangrijke telecomspeler met een aanbod van televisie, breedband internet en (mobiele en vaste) telefonie.

De Telenet-klant krijgt de mogelijkheid om in te tekenen op aparte diensten, maar kan onder de benamingen Wigo, Whop en Whoppa ook een bundel bestaande uit internet, digitale tv en telefonie kopen.

Met Yelo Play brengt Telenet digitale televisie en de Yelo-applicatie samen. De klant bekijkt dan met één dienst de content op elk scherm in huis.

Ten gevolge van de Marktanalysebesluiten van 1 juli 2011 van de Conferentie van Regulatoren voor de elektronische Communicatiesector (CRC), moest Telenet kabeltelevisie en kabelbreedbanddiensten in combinatie met kabeltelevisie doorverkopen aan alternatieve dienstenverdelers. Op 1 maart 2016 lanceerde Orange, het vroegere Mobistar, zijn aanbod via de Telenetkabel. Deze situatie wordt bestendigd met het nieuwe CRC-marktanalysebesluit van 29 juli 2018.

Van een aantal populaire Woestijnvisprogramma’s worden afgeleide producten gemaakt (bv. dvd’s). Voor de uitgifte van boeken werd in samenwerking met WPG Uitgevers het merk DRIE opgericht.

Op 31 oktober 2017 heeft Telenet de Belgische ICT-integrator NEXTEL overgenomen met de bedoeling om bijkomende expertise in huis halen om totaaloplossingen voor bedrijven te ontwerpen, te bouwen en te beheren.

In het voorjaar van 2018 richtte Telenet een joint venture op met het Franse 30 Solutions die zich richt op technische ondersteuning van digitale technologie, specifiek gericht op internet of things.[218] Bovendien lanceerde Telenet enkele maanden later een merk ‘Tinx’ voor de bedrijvenmarkt dat een totaaloplossing moet bieden om het netwerk rond slimme apparaten te beheren.[219]

In juni 2018 opende Telenet een locatie, genaamd The Park, in Antwerpen waar games in virtual reality gespeeld kunnen worden. Het wil ook investeren in eigen content.[220]

2.6.2.6        Aanbod buiten Vlaanderen

Het aanbod van Telenet was in oorsprong vooral gericht op de Vlaamse markt. Voor residentiële diensten was Telenet buiten Vlaanderen tot voor kort actief in een aantal Brusselse gemeenten en in de gemeente Komen in het Waals Gewest. Door de overname van Coditel komt hier verandering in. Voor B2B-diensten is Telenet ook actief in heel België en in Luxemburg.

Telenet is momenteel voor 56,36% eigendom van de Amerikaanse Liberty Globalgroep en is op die manier verbonden met verschillende Europese kabeloperators (bijvoorbeeld Vodafone/Ziggo in Nederland of Virgin Media in het Verenigd Koninkrijk).

De Vijver Media richt zich vooral op Vlaanderen. Een aantal van de succesvolle formats die door productiehuis Woestijnvis bedacht werden, worden ook in andere landen op televisie gebracht. Voorbeelden zijn ‘Man bijt hond’ en ‘Wie is de mol?’, een productieformat dat aan meer dan vijftig landen werd verkocht, of recent ‘Hotel Romantiek’. Woestijnvis maakt samen met de productiehuizen De Mensen en Lecter Media ook deel uit van de in 2017 opgerichte joint venture Fabiola, die in eerste instantie gericht was op de Nederlandse markt, maar recent haar werkingsgebied verruimde naar de Duitse markt.

2.6.3       Overzicht merken Telenet

Merknaam

Radio

 

Televisie

 

 

Dagbladen

Periodieke bladen

Internet

Internet

Mobiel Internet

Mobiel internet

Regie

Andere

 

C+A

D

Ct

A

D

C+A

C+A

C+A

D

C+A

D

 

 

Wigo

-

V

-

-

V

-

-

-

V

-

V

-

V

Whop/Whoppa

-

v

-

-

v

-

-

-

v

-

-

-

v

Basic internet + digitale tv/internet fiber 100 + digitale tv/internet fiber 200 + digitale tv

-

V

-

-

V

-

-

-

V

-

-

-

-

Basic internet/internet fiber 100/internet fiber 200/Optie speedboost 400

-

-

-

-

-

-

-

-

v

-

-

-

-

King/Kong

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

V

-

-

Digitale tv

-

V

-

-

V

-

-

-

-

-

-

-

-

Freephone Europe

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

V

Tinx

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

Base

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

-

B

SFR

-

B

-

-

B

-

-

-

B

-

B

-

B

Woestijnvis

-

-

V

-

-

-

-

V

-

-

-

-

-

Co-producties

-

-

V

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

VIER

-

-

V

V

-

-

-

V

-

-

-

-

-

VIJF

-

-

V

V

-

-

-

V

-

-

-

-

-

ZES

-

-

-

V

-

-

-

V

-

-

-

-

-

NRJ

L

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Yelo Play

-

V

-

-

V

-

-

-

-

-

-

-

-

Play

-

-

-

V

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Play More (Cinema HD, Select HD, Series HD, Kicks HD, Relax HD, Black HD)

-

-

 

V

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Play Sports (HD1, HD2, HD3, HD4, HD5, HD6, HD7, HD8, Golf HD)

-

-

-

V

-

-

-

V

-

V

-

-

-

Pebble Media

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

V

-

DRIE

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

boeken

 

The Pool

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

v

-

 

Tabel 62: Productoverzicht Telenet Group Holding nv



[218] De Tijd, “Telenet lonkt naar internet der dingen”, 27 april 2018.

[219] Pieter Haeck, De Tijd, “Telenet lanceert platform voor slimme apparaten”, 5 juni 2018.

[220] Bert Broens, De Tijd, “Telenet stapt in gamingindustrie”, 15 mei 2018.