7.1. Een consequente uitvoering van het Transformatieplan in overleg met de sociale partners

7.1.1. Het Transformatieplan wordt uitgevoerd binnen het budgettaire kader en binnen de looptijd van deze beheersovereenkomst

De VRT stelt dat bij het afsluiten van de Beheersovereenkomst 2016-2020 de VRT het engagement aanging om, binnen het aangepast budgettair kader, te streven naar een nog meer efficiënte, meer wendbare en slankere mediaorganisatie. Vanaf 2015 vermindert de overheidsdotatie jaarlijks, oplopend tot een vermindering van 29,5 miljoen euro in 2020. Voor de personeelsuitgaven geldt een plafond (43,25% van de inkomsten) en tegen 2020 zal de VRT minimaal 18,25% van de inkomsten uitbesteden aan de externe mediasector (vanaf 2016 minimaal 15%).Bij de opstelling van het Transformatieplan werd rekening gehouden met de uitvoering ervan binnen dit budgettaire kader en binnen de looptijd van de beheersovereenkomst 2016-2020.

Na de actualisatie van de cijfers in het kader van de Vlaamse begrotingscontrole in september 2015, bleek dat het tekort voor de periode 2016-2020 (zonder extra ingrepen) zou oplopen van 12,3 miljoen euro in 2016 tot 32,8 miljoen euro in 2020.

Om de transitie naar een flexibele en efficiënte omroeporganisatie te kunnen verwezenlijken (rekening houdend met de verminderde budgetten), heeft de VRT in het voorjaar van 2016 het transformatieplan ontwikkeld, dat zal worden uitgevoerd tijdens de periode van de lopende beheersovereenkomst. Het is opgebouwd rond de volgende hefbomen:

  • het aanscherpen van het aanbod en het maken van keuzes in lijn met de opdracht van de VRT;
  • het focussen op de kerntaken van de omroep;
  • het inzetten op een toekomstgerichte en efficiënte manier van werken.

De performantiemaatstaf dient tegen 2020 behaald te zijn.

7.1.2. De VRT actualiseert jaarlijks het Transformatieplan in het Ondernemingsplan en voert de hierin opgenomen acties nauwgezet uit

De VRT stelt dat ze de krachtlijnen van haar Toekomstplan over in haar Meerjarenplan 2017-2020 en Ondernemingsplan 2017 meenam (onder meer in het hoofdstuk ‘Organisatie’ en het financiële luik).

Naast de krachtlijnen over het aanbod van de VRT en de organisatie waar naartoe gewerkt zal worden, werden in het toekomstplan “Fier op de VRT van morgen” verder keuzes gemaakt en maatregelen uitgewerkt zodat we in de periode 2016-2020 binnen de budgettaire contouren van de beheersovereenkomst blijven. Deze keuzes/maatregelen werden verwerkt in het financieel plan voor de periode 2017-2019, en zorgen ervoor dat de drie financiële KPI’s gehaald worden, zijnde:

  • Resultaat van de VRT: In de even jaren is er steeds een tekort en in de oneven jaren een overschot. De inkomsten kennen een licht stijgend verloop, maar de kosten schommelen door de grote sportevenementen in de even jaren en door de verkiezingen (gemeenteraadsverkiezingen in 2018 en Europese, Federale en Regionale verkiezingen in 2019). Over de volledige duur van de beheersovereenkomst worden de tekorten in de even jaren volledig opgevangen door de positieve resultaten in de oneven jaren.
  • Verhouding personeel/ontvangsten: De doelstelling uit de beheersovereenkomst stelt dat het aandeel van de personeelskosten maximaal 43,25% van de totale ontvangsten mag bedragen. Voor de duur van het meerjarenplan 2017-2019 liggen de uitgaven voor personeelskosten onder deze grens.
  • Bestedingen in de sector: De performantiemaatstaf uit de beheersovereenkomst voor de bestedingen in de sector stelt dat VRT in 2016 minstens 15% en tegen 2020 minstens 18,25% van de totale ontvangsten moet investeren in de productiesector en de facilitaire sector. Bovendien kan een globale stijging van externe bestedingen niet gepaard gaan met een negatieve evolutie van de bestedingen in de productiesector. Beide types bestedingen (productiesector en facilitaire sector) evolueren grosso modo in gelijke mate. Ook op basis van de gemaakte keuzes uit de productiestrategie investeert VRT volgens het ondernemingsplan reeds in 2017 meer dan 18,25% van de totale ontvangsten in de productie- en de facilitaire sector.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

7.1.3. Het aandeel van de personeelskosten bedraagt niet meer dan 43,25% van de totale ontvangsten (exclusief herstructureringskosten, exclusief personeelskost Brussel Philharmonic en exclusief ophoging patronale bijdrage pensioensfonds statutairen of zijn rechtsopvolger) over de looptijd van de beheersovereenkomst, in zoverre de basisfinanciering niet gewijzigd wordt tijdens de looptijd van de beheersovereenkomst

De VRT stelt dat het aandeel van de personeelskosten niet meer bedraagt dan 43,25% van de totale ontvangsten (exclusief herstructureringskosten, exclusief personeelskost Brussels Philharmonic en exclusief ophoging patronale bijdrage pensioensfonds statutairen of zijn rechtsopvolger) over de looptijd van de beheersovereenkomst, in zoverre de basisfinanciering niet gewijzigd wordt tijdens de looptijd van de beheersovereenkomst.

De VRT stelt dat ze in 2016 12,3 miljoen euro moest besparen. De uitgewerkte maatregelen (uit het transformatieplan) werden verwerkt in het ondernemingsplan, met inbegrip van een personeelsafslanking van 47 voltijds equivalenten. De VRT sloot 2016 uiteindelijk af met een resultaat dat 0,7 miljoen euro beter was dan gepland in de beheersovereenkomst. De personeelsuitgaven bedroegen 43,05% van de totale inkomsten.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee in behaald te zijn.