5.2.1. Innovatieprojecten met de mediasector opzetten

5.2.1.1. De VRT realiseert jaarlijks minimaal drie innovatieprojecten i.s.m. Vlaamse en internationale mediabedrijven, universiteiten en starters

De VRT stelt dat de afdeling Onderzoek en Innovatie in 2016 aan meer dan drie Vlaamse en Europese innovatieprojecten werkte. Hierbij een overzicht:

  • ICoSOLE is een project, in samenwerking met onder andere BBC R&D en IMEC, over de totaalbeleving van live-evenementen, zoals festivals en sportwedstrijden, dat afgerond werd in 2016. De resultaten ervan zijn onder andere geïmplementeerd in Radioplus, de online radiospeler van de VRT.
  • Het Conamo-project wil prestatiedata tijdens fietstrainingen verzamelen om de training en beleving van recreatieve wielerevenementen te verbeteren. Het project verkent mogelijkheden om nieuwe marktsegmenten te openen, een actieve en gezonde levensstijl te promoten, fietsers nieuwe inzichten te bezorgen in hun training en prestaties, en de ervaring van fietsritten met anderen te delen via de sociale media.
  • Het project STON onderzoekt hoe de processen van ondertiteling via spraak- en taaltechnologie versneld kunnen worden en het werk van ondertitelaars efficiënter en gebruiksvriendelijker tot stand kan komen.
  • Providence+ is een vervolgtraject op Providence waarbij de VRT, Newsmonkey en IMEC manieren nagaan om samen de impact van online-nieuws te analyseren, te voorspellen en te verbeteren.
  • Het ImmersiaTV-project onderzoekt hoe de televisiebeleving beter verbonden kan worden met de beleving van content via een virtualrealitybril.
  • Het MOS2S-project richt zich enerzijds op journalistiek, waarbij het publiek participeert via sociale media en zelfgemaakte beelden, en anderzijds op mediaverrijking bij de captatie van live-evenementen.

Door haar deelname aan de EBU Research Group, heeft VRT Onderzoek & Innovatie een adviesrol aan de Europese Commissie. Daarnaast zetelde de afdeling in 2016 ook in het bestuurscomité van het Europees Technologieplatform New European Media en de Raad van Bestuur van de Big Data Value Association, een Europese publiek-private samenwerking.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.