SD 3.2. Sport | Verbindend, universeel toegankelijk en participatie-bevorderend

Sport is een wezenlijk onderdeel van zowel de informatie- als ontspanningsopdracht en de verbindende rol van de publieke omroep. De VRT zet in op sportnieuws, duiding en analyse. De VRT voorziet in een toegankelijk aanbod van een brede waaier aan sporten. De VRT draagt met haar sportaanbod bij tot zowel passieve sportbeleving en -inzicht, als tot actieve sportdeelname

3.2.1. Minstens twee aanbodsmerken besteden naast voetbal en wielrennen aandacht aan ten minste dertig kleine sporten

De VRT stelt dat ze om minder bekende sporten op televisie te promoten een actief programmeringsbeleid voerde. Samenvattingen van minder bekende sportdisciplines werden regelmatig gekoppeld aan populaire sportevenementen. Bijvoorbeeld: motorcross, handbal en atletiek krijgen aandacht voor of na een wielerwedstrijd. De VRT stelt dat op die manier meer kijkers bereikt worden (voor de kleine sport) dan wanneer ze niet in combinatie met een populairdere sport uitgezonden zou worden.

Sporza leverde een vast sportblok in de hoofdjournaals op televisie. Als er voldoende sportactualiteit was en de VRT beschikte over de betrokken uitzendrechten, dan zond Eén op zondagmiddag Sporza op zondag uit. Daarin ging aandacht naar tal van sporten. Het net bracht daarnaast de rechtstreekse verslagen van verschillende wielerwedstrijden en de voetbalwedstrijden van De rode duivels. Alleen al in de vaste afspraak Sportweekend (Eén) kwamen in 2016 reeds 49 verschillende sportdisciplines aan bod (zie bijlage 12). Het gaat om atletiek, autosport, baanwielrennen, badminton, basketbal, beachvolleybal, bobslee, boksen, curling, darts, formatiespringen, formule 1, gewichtheffen, golf, g-sport, (acro-)gymnastiek, handbal, hockey, ijshockey, judo, korfbal, kubb, langlaufen, motorcross, motoGP, mountainbike, paardensport, rally, roeien, schaatsen, schermen, skiën, snooker, snowboard, sportklimmen, surfen, taekwondo, tennis, trial(bike), triatlon, veldlopen, veldrijden, voetbal, volleybal, wielrennen, worstelen, zaalvoetbal, zeilen en zwemmen.

Nog op Eén kwamen sport en sportbeleving aan bod in diverse “gemengde” programma’s zoals Van Gils & gasten, Iedereen beroemd en De zevende dag. De reeks Jonge benen portretteerde jonge Vlaamse wielrenners. Eén zond ook het afscheidsevenement van Sven Nys uit.

Canvas bood naast wedstrijdverslagen verschillende programma’s over sport aan, zoals Slijk (met portretten van atleten in diverse sporten), Asfalt (een soortgelijk programma over de milieus rond skateboarden, autoracen, breakdance, karting, etc) en De kleedkamer (een interviewreeks over vroegere voetbalhelden). Extra time was een voetbaltalkshow tijdens de periode van de voetbalcompetitie. Nadien zond Canvas wekelijks nog sportdocumentaires uit over diverse onderwerpen.

Radio 1 bracht live-verslaggeving van wielerwedstrijden (zoals de voorjaarklassiekers en de Ronde van Frankrijk), voetbalwedstrijden uit de Belgische competitie, de Europa League en van de Belgische nationale voetbalploeg, en tal van andere sporten. Op Radio 1 kwamen meer dan 50 verschillende sporten aan bod.

Ook Sporza.be had aandacht voor een diversiteit aan sporten (meer dan 50). Naast de klassieke sporttakken zoals voetbal, wielrennen, atletiek, tennis en de traditionele zaalsporten was er aandacht voor onder andere zeilen, badminton, schaatsen, schermen, boksen en taekwondo.

De Sporza-voetbal-app werd vernieuwd naar aanleiding van het EK Voetbal. De app kreeg nieuwe functionaliteiten in het kader van het EK Voetbal enerzijds voor het gebruik van videofragmenten en livestreaming en anderzijds met het oog op de toegankelijkheid voor mediagebruikers met een beperking. Nadien werd de app ook verder ingezet voor de reguliere voetbalcompetities.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.


3.2.2. De VRT organiseert twee keer per jaar overleg met de partners op het veld, zoals de sportfederaties en Sport Vlaanderen

De VRT stelt dat de sportredactie regelmatig overlegde met partners uit de sportsector.

In 2016 overlegde de VRT onder andere met vertegenwoordigers van Sport Vlaanderen, de Vlaamse Sportfederatie en de Vlaamse Sportraad over haar sportbeleid en -aanbod. De sportredactie overlegde daarnaast doorlopend met de sportfederaties en -organisaties waarvan ze evenementen coverde zoals met de Koninklijke Belgische voetbalbond, de Pro League, Wielerbond Vlaanderen, de volleyballiga en -bond, de basketbalfederatie, de handbalfederatie, de hockeyfederatie, de organisatie van de Memorial van Damme, de organisatoren van de klassieke Vlaamse wielerwedstrijden, de organisatoren van de European Open (ATP-tennistoernooi van Antwerpen), de organisatoren van diverse jumpings, de organisatoren van het Olympisch Gymgala en met individuele clubs.

Sporza werkte ook voor de Olympische Spelen samen met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voor het aanbieden van 30 simultane livestreams op de Sporza-app.

Nog meer voorbeelden van overleg en samenwerkingen in het kader van sport zijn opgenomen in bijlage 8.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.