2.2.2. Aandacht voor diverse creatieve uitingen op een verbredende en verdiepende manier

2.2.2.1. De VRT besteedt in haar aanbod gepaste aandacht aan belangrijke herdenkingsmomenten in de Vlaamse en wereldgeschiedenis

De VRT stelt dat ze via verschillende aanbodsmerken aandacht besteedde aan belangrijke herdenkingsmomenten in de Vlaamse geschiedenis en de wereldgeschiedenis. Enkele voorbeelden:

  • De 100ste verjaardag van de Slag bij de Somme werd op 1 juli herdacht met een herdenkingsdienst die live te volgen was via Eén en Deredactie.be. Daarnaast ging er aandacht naar de toespraak van de koning (op Eén en Canvas) en de 11 juliviering in het Brusselse stadhuis (in Villa politica op Eén). Ook de herdenking van de Wapenstilstand aan de Menenpoort in Ieper werd rechtstreeks uitgezonden. Daarnaast had Het Journaal aandacht voor de herdenkingen van onder meer de overstroming in Ruisbroek in 1976, de aanslag op het Joods museum in 2014, de atoomaanval op Hiroshima in 1945, de mijnramp in Marcinelle in 1956 en de storm tijdens Pukkelpop in 2011.
  • Canvas zond het Nationaal défilé op 21 juli uit en herdacht de Eerste Wereldoorlog met de documentaire reeks Apocalyps, de Eerste Wereldoorlog en de Slag van Verdun in Apocalypse Verdun. Andere momenten in de wereldgeschiedenis waarrond gewerkt werd waren de 5de verjaardag van de kernramp in Fukushima, Wereldaidsdag, en het Chileens referendum van Pinochet. Op cultureel vlak werd er onder andere aandacht geschonken aan De dag van de dans, de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn (Les Champions d’Hitlers), het overlijden van Serge Gainsbourg (Gainsbourg: Vie Heroique), het overlijden van Muhammed Ali (Facing Ali) en de geboortedag van Sigmund Freud (Dangerous Method).
  • Ketnet had in Karrewiet aandacht voor de Wapenstilstand, de Slag van Verdun en de verjaardag van de Britse koningin Elizabeth II.
  • Herdenkingsmomenten werden doorheen het diverse programma-aanbod van Radio 1 zoals De Ochtend, Nieuwe feiten, De bende van Annemie of De wereld vandaag behandeld. Retro stond op weekdagen dan weer dagelijks op zijn eigen manier stil bij Vlaamse en internationale gebeurtenissen uit het verleden. Op 1 november was er extra aandacht voor onlangs overleden bekende en minder bekende artiesten in Lang zullen ze leven.
  • Klara lanceerde een podcast over de Beeldenstorm en herdacht de 400ste verjaardag van het overlijden van Shakespeare. Ook het 500 jaar geleden verschenen werk “Utopia” en de schrijver, dichter, kunsthistoricus Emile Verhaeren die 100 jaar geleden overleed, werden belicht.
  • Deredactie.be bracht wekelijks een overzicht van grote en kleine gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog.
  • Sporza maakte een televisiereeks over de laatste Belgische Touroverwinning van Lucien Van Impe. Radio 1 stond daarbij uitgebreid stil (via een reeks met Rik Van Walleghem) bij de 100ste Ronde van Vlaanderen.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.