2.2.1. Cultuur voor alle Vlamingen

2.2.1.1. Elk aanbodsmerk brengt een cultuuraanbod, aangepast aan de doelgroep van het merk

De VRT stelt dat alle VRT-netten in 2016 bijdroegen aan de invulling van haar culturele opdracht. Elk aanbodsmerk bracht een cultuuraanbod dat aangepast was aan zijn doelgroep. Onderstaande geeft een greep uit het cultuuraanbod.

Eén bracht cultuur onder de aandacht in verschillende programma’s voor het brede publiek. Redactionele cultuurbijdragen waren er onder andere in de journaals, Van Gils & gasten en De zevende dag. Muziek kwam aan bod in De zevende dag, Van Gils & gasten, het Eurovisiesongfestival, Nekkanacht, the Night of the Proms en De MIA's. De zender programmeerde Vlaamse fictie (zoals Eigen kweek, Den elfde van de elfde, Professor T., Loslopend wild en gevogelte en De Ridder), de documentaire serie over Vlaamse comedians (Helden van de lach) en buitenlandse fictie (Versailles, Victoria).

Canvas had permanent aandacht voor de culturele actualiteit in zijn informatieve duidingsprogramma’s (Terzake en De afspraak), in culturele items op Canvas.be en in een wekelijkse cultuur-talkshow Culture Club (vanaf het najaar). Daarnaast waren er specifieke cultuur- en muziekprogramma’s (zoals De canvasconnectie, Poporama, Studio Flagey Klassiek, Off the record, Exitus, België scherpgesteld (fotografie) en Winteruur), captaties van cultuurevenementen (zoals De Koningin Elisabethwedstrijd, Fintro Literatuurprijs, Rock Werchter en Pukkelpop) enprojecten op Canvas.be (zoals Festivalkoorts en Ik ga op reis en ik lees). Internationale cultuurreeksen zoals: The story of China, The Celts, Treasures of ancient Greece en The art of Scandinavia werden geprogrammeerd.

Op Ketnet bood het nieuwsprogramma Karrewiet wekelijks minstens één eigen cultuuritem. In de Ketnet-wrap werd er onder andere aandacht geschonken aan Gedichtendag, de Jeugdboekenweek en het Jeugdfilmfestival. De Ketnet-presentatoren belichtten ook cultuur in de studio-opnames en in de omkadering van de programma’s. Onder meer het Eurovisiesongfestival, 100 jaar Roald Dahl, het Moov filmfestival, de Voorleesweek en het thema kunst naar aanleiding van Kunstendag, kwamen aan bod.

Radio 1 had volgens de VRT dagelijks oog voor de cultuuractualiteit in de duidingsprogramma’s (De ochtend, De wereld vandaag en Bonus). Het net bracht het culturele nieuws en de hoogtepunten uit de podiumkunsten, de boekenwereld, de beeldende kunst en andere kunstvormen in Hautekiet, De bende van Annemie, Interne keuken, Bar du matin en Touché. Het wekelijks cultuurprogramma Bar du matin focuste op de cultuurproductie in Vlaanderen (in diverse disciplines zoals beeldende kunsten, podiumkunsten, literatuur, architectuur en fotografie) en interviewde de gasten over hun cultuurvisie. Met De prachtige 80 zette Radio 1 80 jaar Boekenbeurs van Antwerpen en literatuur in de verf. Op 23 april stond de zender in het teken van 400 jaar Shakespeare.

De culturele actualiteit en agenda uit de regio werden belicht in het regionale aanbod van Radio 2 en in Start je dag. De rotonde zoomde dieper in op het leven en de ervaringen van een centrale gast, veelal een persoon uit de cultuursector. Populaire cultuur en lifestyle kwamen regelmatig aan bod in De madammen en in De weekwatchers.

Cultuur stond centraal in het aanbod van Klara. De programma’s Pompidou en Happy Hour hadden live-uitzendingen op locatie in verschillende musea en instellingen. Pompidou bracht in 2016 onder andere speciale uitzendingen rond de uitvinder van het literaire genre het essai Michel de Montaigne, rond de kunstenaar Marcel Broodthaers, rond dadaïsme, rond de schilder Jeroen Bosch, rond Shakespeare,..
In Trio en Berg & dal was er ruimte voor diepgaande debatten en gesprekken met experten over maatschappelijke en culturele thema’s. Werner Trio vroeg zich in “Utopia!” (verscheen 500 jaar geleden) een heel najaar af hoe me we de utopie van Thomas More moeten omgaan. Klara bood in 2016 speciale radioseries aan (zoals Venezia, over cultuur in Venetië). Op 17 mei stond Klara stil bij Eric Satie, die op die dag 150 jaar geleden werd geboren. Er was ook een radioreeks over de schrijver, dichter en kunsthistoricus Emile Verhaeren, naar aanleiding van de 100ste verjaardag van diens overlijden. Klara bracht in 2016 tenslotte ook een herhaling van The Original Soundtrack, The Britisch Edition, met Bent van Looy, en in diverse programma’s speciale aandacht aan tal van artiesten : over pianiste Martha Argerich, Serge Gainsbourg, de tenor Placido Domingo, Miles Davis,Yehudi Menuhin …In april zette Klara in op de maand van de filosofie.

MNM had aandacht voor taal en cultuur, onder andere met acties over creatief taalgebruik zoals Woordslam, met live-uitzendingen op de Boekenbeurs van Antwerpen (MNM Boekendag) en op de VRT-Taaldag. In De grote Peter Van de Veire ochtendshow en Planeet De Cock kwamen de levenssfeer van jongeren en de culturele actualiteit aan bod.

De vaste muziekprogramma’s van Studio Brussel zoals Zender, Lemaire luistert, Lefto en TLP brachten hedendaagse muziekgenres onder de aandacht en belichtten de muziekgeschiedenis. De playlist belichtte Vlaamse producties. Er was aandacht voor de Vlaamse muzieksector en nieuw Vlaams talent door acties zoals De nieuwe lichting en De week van eigen kweek, en de verslaggeving vanop de festivals. Studio Brussel had in het voorjaar on air aandacht voor de week van de amateurkunsten ("lokale helden") en volgde de finale van de kunstbende. In zijn spitsprogramma’s (Siska staat op en Vincent Byloo) op weekdagen belichtte Studio Brussel de bredere culturele actualiteit in diverse disciplines (zoals film, documentaires, podiumkunsten, fotografie en literatuur)

VRT Nieuws bracht op dagelijkse basis cultuur- en media-items in Het journaal. Deredactie.be berichtte op de pagina Cultuur & media dagelijks over de culturele actualiteit.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

2.2.1.2. Het Journaal van één bevat jaarlijks minstens 365 cultuuritems

In totaal werden er 643 unieke cultuur- en media-items gemaakt voor Het journaal (ten opzichte van 674 in 2015). Met uniek wordt bedoeld dat items die meerdere keren werden uitgezonden in verschillende hoofdjournaals (13u, 19u en Het Laat), maar een keer geteld worden. De doelstelling is hiermee behaald.

De VRM heeft steekproefsgewijs een controle uitgeoefend op de cijfergegevens van de VRT. Deze controle gebeurt op basis van de opgevraagde overzichtslijst van cultuuritems in Het journaal. De gegevens voor de periodes van 1 tot en met 31 augustus en van 1 tot en met 31 oktober 2016 werden aan de VRT opgevraagd. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen de overgemaakte overzichtslijst van de VRT en de opnames die door de VRM steekproefsgewijs zijn gemaakt. Uit deze controle blijkt dat de gegevens die door de VRT werden overgemaakt, gelijk zijn aan de controledate van de VRM.

Opmerking: Tijdens de controle van de VRM is nagegaan of de beelden effectief zijn uitgezonden. Er werd geen interpretatie gedaan of elk van de items zoals aangeduid door de VRT effectief voldoet aan de definitie van cultuuritem.

Het volledige overzicht van alle cultuuritems in 2016 zijn als bijlage 4 opgenomen.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.