1.4. Aandacht voor diversiteit in personeelsbeleid

1.4.1. Streven van de VRT m.b.t. de samenstelling van het personeelsbestand

De VRT heeft de opdracht om tegen 2020 verder te werken aan een diverser personeelsbestand met betrekking tot vrouwen, personen met een arbeidshandicap en nieuwe Vlamingen.

Personen met een handicap zijn: personen die een invaliditeitsuitkering ontvangen; personen met een attest van de arbeidsarts die re-integreren met een integratieprotocol waaruit blijkt dat er blijvende aandacht moet zijn voor de effecten van de handicap of chronische ziekte; personen die 6 maand aaneensluitend ziek geweest zijn en bij terugkomst re-integreren met een integratieprotocol waaruit blijkt dat er blijvende aandacht moet zijn voor de effecten van de handicap of chronische ziekte, en die een van de attesten uit de andere categorieën kunnen voorleggen.

Nieuwe Vlamingen hebben minstens 1 ouder die geboren is buiten de EU-15.

De VRT stelt dat dit een groeipad is waaraan continu gewerkt wordt. Om meer vrouwen, mensen met een beperking of mensen een migratieachtergrond aan te trekken, ondernam de VRT in 2016 een aantal acties, zoals:

  • er waren een aantal acties die focusten op gender en de doorstroming van vrouwen binnen de VRT. Zo werd bij de directie Informatie gepeild naar de interesse van vrouwelijke medewerkers om door te groeien naar een leidinggevende functie. Zo wilde de VRT weten wat vrouwen aanzet of tegenhoudt om die stap te zetten in hun loopbaan. Dat leverde input voor een informatiesessie voor alle VRT-medewerkers over “het glazen plafond bij de VRT”, met een externe expert en getuigenissen van vrouwelijke leidinggevenden bij de VRT;
  • 10 mensen met een arbeidshandicap of een migratieachtergrond deden een bezoldigde ervaringsstage;
  • in samenwerking met Mediarte werd onderzocht op welke manier gewerkt kan worden rond vrouwen in technische en technologische functies;
  • 361 jongeren kwamen via een schoolstage in contact met de VRT en het werken in de media. 28 van hen hadden een migratieachtergrond;
  • op 13 juli organiseerde de VRT een brainstorm om te reflecteren over het aantrekken van grotere groepen met migratieachtergrond;
  • met het oog op een brede instroom van stagiairs nodigde MNM in het najaar een grote groep kandidaat-stagiairs uit. Daarbij werden maximaal kansen gegeven aan mensen met een migratieachtergrond.
  • er werd opleiding en ontwikkeling van (diversiteits)competenties geboden: alle ervaringsstagiairs werden uitgenodigd op de 'Welkomdag', 11 medewerkers met migratieachtergrond kregen logopedische begeleiding, medewerkers van de dienst talentontwikkeling volgden met een aantal leidingggevenden en mentoren van ervaringsstagiairs de workshop 'Omgaan met diversiteit in een team'.

Tegen 2020 dient de VRT te streven naar volgende samenstelling in haar personeelsbestand:

  • 40% vrouwen voor het gehele personeelsbestand, 33% voor het midden en hoger kader
  • 1,8% personen met een arbeidshandicap
  • 4% Nieuwe Vlamingen

Eind 2016 waren bij de VRT 3% nieuwe Vlamingen in dienst (of 68 medewerkers op een totaal van 2.227 personeelsleden, streefcijfer 2020: 4%). 12,0% van de nieuw aangeworven medewerkers had een migratieachtergrond.

Eind 2016 had 1,6% van de medewerkers een arbeidshandicap (streefcijfer 2020: 1,8%). Door een nieuwe definitie van de Vlaamse overheid van medewerkers met een arbeidshandicap, werden voortaan ook sommige medewerkers met een chronische ziekte opgenomen in de categorie medewerkers met een arbeidshandicap. Bij de re-integratie van deze chronisch zieke medewerkers werd daarom, net als voor medewerkers met een “gewone” arbeidshandicap, een integratieprotocol opgesteld. Dat wil zeggen dat samen met de leidinggevende werd nagegaan welke ondersteuning zij nodig hebben om hun taken efficiënt te kunnen uitvoeren. De VRT hielp hen ook bij het aanvragen van een erkenning als werknemer met een arbeidsbeperking (om begeleiding en tussenkomsten van de VDAB te krijgen).

Eind 2016 was 38,5% van de medewerkers een vrouw (streefcijfer 2020: 40%). Een aantal, vooral technische, afdelingen stelde weinig vrouwen te werk. In het midden- en hoger kader was er wel een stijging: eind 2016 was 31,6% van de medewerkers in die categorie een vrouw (streefcijfer 2020: 33%).

Er is in 2016 een positieve evolutie voor deze streefcijfers, die in 2020 dienen behaald te worden, vast te stellen.

De performantiemaatstaf dient tegen 2020 behaald te worden.

1.4.2. De VRT organiseert 10 bezoldigde opleidingsstages per jaar zolang evenredige arbeidsdeelname niet is bereikt

De VRT stelt dat 10 mensen met een arbeidshandicap of een migratieachtergrond in 2016 een bezoldigde ervaringsstage deden.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.