2.8 Telenet

2.8.1 Structuur en aandeelhouders

Telecom- en kabelmaatschappij Telenet werd opgericht als initiatief van de Vlaamse overheid.

Oorspronkelijk investeerden de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Vlaanderen (Gimv), een Amerikaanse media- en telecomgroep US West, een consortium van uitgevers, enkele financiële groepen en de intercommunale kabelbedrijven in Telenet.

Bij de beursgang van Telenet verkochten odermeer de Gimv en de intercommunale kabelbedrijven het merendeel van hun aandelen. Ondertussen bezit het Amerikaanse Liberty Global de meerderheid van de aandelen.

Op 20 september 2012 lanceerde Liberty Global een overnamebod op de resterende aandelen die nog berustten bij het publiek. Het publiek ging echter slechts in beperkte mate in op het aanbod waardoor het Liberty-deel steeg van 50,14% in september 2012 naar 57,73% in juli 2013.

Tabel 51: Aandeelhouders Telenet

Aandeelhouder

% kapitaal

Liberty Global Consortium

57,73%

Publiek

30,80%

BNP Paribas Investment Partners SA

3,34%

Norges Bank

4,61%

Omega Advisors Inc

3,31%

Werknemers

0,02%

Eigen aandelen

0,19%

Totaal

100%

Bron: Telenet website, 10 juli 2013

Figuur 25: Organigram Telenet - tekstuele beschrijving figuur 25

Dochteronderneming C-Cure is in vereffening, maar werd nog vermeld in de jaarrekening die in 2013 bij de NBB werd neergelegd.

2.8.2 Aanbod Telenet

2.8.2.1 Radio

Telenet is binnen het Vlaamse radiolandschap enkel actief als distributeur van kabelradio. Het signaal van verschillende radiostations wordt doorgegeven via het Telenet televisie-aanbod.

2.8.2.2 Televisie

Oorspronkelijk beperkten de televisieactiviteiten van Telenet zich tot kabeldistributie. Aan de hand van enkele nieuwe initiatieven breidde de kabeloperator zijn werkgebied uit en werd een bredere televisiespeler.

Telenet brengt naast het basisaanbod een aantal betaalpakketten uit met onder andere de eigen zenders Prime Star, Prime Action, Prime Series, Prime Fezztival, Sporting 1, Sporting 2, Prime Star +1, Prime Family, Studio100 TV, Sporting Golf, Sporting 3, 4, 5, 6, 7 en 8 en Sporting HD1 en Sporting HD2.

In 2011 verwierf Telenet de rechten op het Belgische eersteklassevoetbal, waarvoor een speciaal aanbod (het merendeel van de Sporting zenders) bij gecreëerd werd.

Sinds 2 juli 2012 commercialiseert Telenet met Teletenne ook een DVB-T-aanbod.

2.8.2.3 Dag- en periodieke bladen

Via T-Vgas publiceerde Telenet het game-magazine GunkMAGAZINE dat voor het laatst verscheen in juli 2012. In de plaats van Gunk maakt Telenet Portal Gaming (nu 9lives Magazine), een maandblad met een redactie die voornamelijk uit medewerkers van 9lives.be bestaat.

2.8.2.4 Internet

Telenet beheert naast de eigen klantensite telenet.be ook de websites njam.tv, zita.be en vandaag.be.

Garagetv.be, dat eind 2006 door Telenet was opgericht als de Vlaamse tegenhanger van YouTube werd in de loop van 2011-2012 geïntegreerd in zita.be.

Door de deelname in T-Vgas, kan Telenet ook de website 9lives.be tot zijn portfolio rekenen.

Verder is Telenet ook in het internetdistributiesegment aanwezig als internet service provider, netwerkbeheerder en internet access provider.

Via het Mobistarnetwerk biedt Telenet verschillende diensten aan waaronder mobiel internet. In de loop van 2011 verwierf Telenet Tecteo Bidco (Telenet samen met Tecteo) een licentie voor de exploitatie van 3G mobiel spectrum.

Voor mobiel gebruik heeft Telenet de apps Yelo TV, Triiing, Telenet Mobile, Telenet Hotspot Locator, Telenet, Njam! en Vandaag.be.

2.8.2.5 Divers en crossmediaal aanbod

Telenet NV beschikt over een interne regie voor de verschillende zenders. Samen met VRT (via dochteronderneming VAR) en Concentra, heeft Telenet belangen in de regievennootschap Pebble Media dat zich specialiseert in internetreclame.

Telenet is een belangrijke telecomspeler met een aanbod van televisie, breedband internet en (mobiele en vaste) telefonie. De klant krijgt de mogelijkheid om in te tekenen op aparte diensten, maar kan onder de benamingen Whop en Whoppa ook bundels bestaande uit internet, digitale tv en vaste telefonie kopen.

Met Yelo TV brengt Telenet digitale televisie en de Yelo-applicatie samen. De klant bekijkt dan met één dienst zijn favoriete content op elk scherm in huis.

2.8.2.6 Aanbod buiten Vlaanderen

Het aanbod van Telenet is vooral gericht op de Vlaamse markt. (Voor residentiële diensten is Telenet buiten Vlaanderen actief in verschillende Brusselse gemeenten en in de gemeente Komen in het Waals Gewest. Voor B2B-diensten is Telenet actief in heel België en Luxemburg.) 
Telenet NV is voor 57,7% eigendom van het Amerikaanse Liberty Global en is op die manier verbonden met verschillende Europese kabeloperators.
 

Figuur 26: Productoverzicht Telenet

TelenetContentproductieAggregatieDistributieBereik
Radio - -Telenet Basic Pack
Televisie - -Telenet Basic Pack
Televisie - -Teletenne
Televisie -Prime StarPrime Star
Televisie -Prime ActionPrime Action
Televisie -Prime SeriesPrime Series
Televisie -Prime FezztivalPrime Fezztival
Televisie -Sporting 1 (+ HD)Sporting 1 (+ HD)
Televisie -Sporting 2 (+ HD)Sporting 2 (+ HD)
Televisie -Sporting 3Sporting 3
Televisie -Sporting 4 Sporting 4  
Televisie -Sporting 5Sporting 5
Televisie -Sporting 6Sporting 6
Televisie -Sporting 7Sporting 7
Televisie -Sporting 8Sporting 8
Televisie -Prime FamilyPrime Family
Televisie -Prime Star +1Prime Star +1
Televisie -Studio 100 TVStudio 100 TV
Geschreven pers9Lives Magazine9Lives Magazine -
Internet - -Internet Providing
Internetzita.bezita.bezita.be
Internetvandaag.bevandaag.bevandaag.be
Internet9lives.be9lives.be9lives.be
DiversShakes: King/Kong, Whop/WhoppaShakes: King/Kong, Whop/WhoppaShakes: King/Kong, Whop/Whoppa