2.11 Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT)

2.11.1 Structuur en aandeelhouders

De openbare omroep Vlaamse Radio– en Televisieomroeporganisatie (VRT) is een naamloze vennootschap van publiek recht. De Vlaamse overheid is de enige aandeelhouder.

De VRT had tot voor kort één 100% dochtermaatschappij, de reclameregie Vlaamse Audiovisuele Regie (VAR). De VAR heeft een participatie van 33,3% in internetreclameregie Pebble Media. Eind september 2013 nam de VRT een participatie van 10% in het productiehuis De Chinezen.

Tabel 54: Aandeelhouders VRT

Aandeelhouder

% kapitaal

Vlaamse overheid

100%

Totaal

100%


Figuur 31: Organigram VRT - tekstuele beschrijving figuur 31

2.11.2 Aanbod Vlaamse Radio – en Televisieomroeporganisatie nv

2.11.2.1 Radio

Het intern productiehuis VRT Radio staat in voor de productie van de radioprogramma’s en levert ook de content van de radionetsites.

De VRT beschikt over vier radionetten met landelijke invulling: Radio 1, MNM, Studio Brussel en Klara. Radio 2 heeft een landelijk bereik, maar sommige tijdsloten zijn regionaal ontkoppeld.

Tot 1 januari 2012 richtte de VRT zich met RVi (Radio Vlaanderen en Radio Vlaanderen info) tot Vlamingen in het buitenland. Sinds 1 januari 2012 werden de uitzendingen van RVI stopgezet. De uitzendingen van Radio 1 en Radio 2 worden sindsdien wel via satelliet verspreid .

De radionetten Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM worden verspreid via de klassieke etherdistributie. Daarvoor doet het bedrijf beroep op Norkring België[88]. Daarnaast zijn er ”extra radiostromen” (Klara continuo, MNM Hits, Nieuws+ en Ketnetradio) te ontvangen op verschillende platformen. Het extra radioaanbod van de VRT en de manieren waarop het kan beluisterd worden.
Tabel 55: Extra radio-aanbod VRT toont de wijze waarop dit aanbod kan beluisterd worden.

Tabel 55: Extra radio-aanbod VRT

Extra radio-aanbod VRT 

DAB

Internet

Mobiel

DVB-C

IPTV

DVB-T

MNM Hits

X

X

X

X

X

X

Klara Continuo

X

X

X

X

X

X

Nieuws +

X

X

X

X

X

X

Ketnet Radio

 -

X

X

X

X

X

DAB = Digitale radiospeler
Internet = De radiospeler op het internet (De radiozone)
DVB-C = Digitale televisie via de kabel
IPTV = Digitale televisie via de ADSL-technologie
DVB-T = Digitale televisie via de ether

Bron: VRT, "Ontvangst radio-aanbod", http://www.vrt.be/wat-doen-we/ontvangst-aanbod/radio

2.11.2.2 Televisie

De VRT heeft een aantal interne productiehuizen die in eerste instantie tv-programma’s maken, maar ook content leveren voor de VRT-websites. VRT Televisie is het interne productiehuis dat de meest uiteenlopende televisieprogramma’s maakt (show, quiz, magazine, talkshow, reality, humor, fictie, comedy, documentaire, cultuur- en jongerenprogramma’s …). De andere interne productiehuizen zijn VRT Nieuws en VRT Sport.
De afdeling Operationele activiteiten staat in voor de toelevering van productie- en facilitaire diensten aan de interne productiehuizen.

De VRT biedt lineaire en niet-lineaire televisiediensten aan. Eén, Canvas en Ketnet / Op12 verzorgen alle drie een lineair en niet-lineair aanbod. Het derde VRT-kanaal Ketnet / Op12 programmeert voor 20 uur kinderprogramma’s onder de benaming Ketnet. Na 20 uur richt Op12 zich met een specifiek aanbod op jongeren en buitenlanders in Vlaanderen en besteedt verder onder meer aandacht aan kleinere sporten en culturele voorstellingen. Net Gemist en Ooit Gemist vormen de catch-up diensten van de VRT.

Onder de vlag van het multimediale merk Sporza brengt de VRT de rechtstreekse verslaggeving van sportevenementen en een overzicht van alle andere sporthoogtepunten op tv, naast sportnieuws en -duiding.

Vroeger beschikte de VRT over een zenderpark en dus over een eigen distributiekanaal voor radio en tv. Dit zenderpark werd echter verkocht aan Norkring België dat momenteel de free-to-air DVB-T uitzendigen voor de VRT verzorgt.

De VRT werkt mee aan Stievie, een proefproject rond een app voor live en uitgesteld kijken. Het heeft hierin echter geen participatie.

2.11.2.3 Dag- en periodieke bladen

De VRT is niet actief op de markt voor dag- en periodieke bladen.

2.11.2.4 Internet

De VRT biedt content aan via het internet. Dit gebeurt via de corporate site vrt.be en websites die overeenstemmen met de merken (mnm.be, klara.be, radio1.be, radio2.be, stubru.be, een.be, canvas.be, ketnet.be, kaatje.be en op12.be).

Verder is er een internetradiospeler en drie themasites deredactie.be, sporza.be en de cultuursite cobra.be, alle drie met videozone.

De VRT richt zich ook op buitenlanders zodat zij op de hoogte zijn van het nieuws in Vlaanderen. Dit gebeurt via de websites flandreinfo.be (Frans), flandersnews.be (Engels) en flanderninfo.be (Duits). Deze subsites van deredactie.be bevatten een selectie uit het algemene nieuws en sportnieuws met anderstalige beeldfragmenten.

Verder zijn er een aantal websites rond specifieke proejcten (fansofflanders.be en krijgcarteblanche.be).

Een bijzonder onderdeel van de VRT-website is vrt-taal.net, waar taaltips gegeven worden.

Een aantal van bovengenoemde sites hebben ook een mobiele equivalent.

2.11.2.5 Divers en crossmediaal aanbod

Als enige aandeelhouder van de VAR, heeft de VRT een reclameregie in zijn portfolio. De VAR houdt op haar beurt een participatie van 33,3% aan in de internetreclameregie Pebble Media.
Daarnaast brengt de VRT ook “line extensions” op de markt. Dit zijn producten (zoals cd’s en boeken) die zijn afgeleid van de VRT-programma’s.

De VRT spreekt zelf over openbare omroepdomeinen (nieuws & informatie, cultuur en sport) waarin ze een crossmediaal, thematisch aanbod heeft. Dat aanbod maakt gebruik van drie merken: de redactie, cobra en sporza.

2.11.2.6 Aanbod buiten Vlaanderen

De VRT neemt als lid van de European Broadcasting Union (EBU), de vereniging van Europese openbare radio- en televisieomroepen, actief deel aan de Eurovisie- en Euroradio-uitwisselingen.

Daarnaast levert de VRT ongeveer een derde van de programma’s (in alle genres) van het Beste van Vlaanderen en Nederland (BVN), de publieke satellietzender voor Nederlandstaligen in het buitenland. Aan BVN is ook een website gekoppeld, bvn.nl.

Figuur 32: Productoverzicht VRT

VRTContentproductieAggregatieDistributieBereik
RadioRadio 1Radio 1 -
RadioRadio 2Radio 2 -
RadioMNMMNM -
RadioStudio BrusselStudio Brussel -
RadioKlaraKlara -
TelevisieEénEén -
TelevisieCanvasCanvas -
TelevisieKetnet / Op12Ketnet / Op12 -
TelevisieNet gemist / Ooit gemistNet gemist / Ooit gemist -
TelevisieBVN (participatie)BVN (participatie) -
Geschreven pers - - - -
Internetderedactie.bederedactie.be -
Internetmnm.bemnm.be -
Internetklara.beklara.be -
Internetop12.beop12.be -
Internetradio1.beradio1.be -
Internetradio2.beradio2.be -
Internetstubru.bestubru.be -
Internetcobra.becobra.be -
Internetsporza.besporza.be -
Internetcanvas.becanvas.be -
Interneteen.beeen.be -
Internetketnet.be / kaatje.ketnet.beketnet.be / kaatje.ketnet.be -
Internetflandreinfo.be (Frans), flandersnews.be (Engels) en flanderninfo.be (Duits) flandreinfo.be (Frans), flandersnews.be (Engels) en flanderninfo.be (Duits) -
DiversVARVARVAR
DiversLine extensionsLine extensionsLine extensions

 


[88] Vroeger beschikte de VRT over een zenderpark en dus over een eigen distributiekanaal voor radio en tv.  Door de verkoop van dit park aan Norkring België is de VRT niet langer actief in het distributiesegment.