2.10 Vlaamse Media Maatschappij (VMMa)

2.10.1 Structuur en aandeelhouders

In 1987 werd door een samenwerkingsverband van Vlaamse uitgeverijen de Vlaamse Televisie Maatschappij (VTM), de eerste commerciële televisiezender in Vlaanderen, opgericht.

Vanaf 1998 bleven enkel Roularta en De Persgroep (beide 50%) over in de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Deze situatie geldt tot op heden.

Tabel 53: Aandeelhouders VMMa

Aandeelhouder

% kapitaal

De Persgroep

50%

Roularta Media Group

50%

Totaal

100%


Figuur 29: Organigram VMMa - tekstuele beschrijving figuur 29

Het interne productiehuis Studio-A onderging in 2012 een naamswijziging tot TvBastards.
Bovenstaande bedrijfsstructuur is gebaseerd op de rapportering die in 2013 bij de NBB is ingediend. Ondertussen is Mplus stopgezet, het belang in Paratel verkocht en werd Stievie (ondernemingsnummer 0536.453.550) opgericht.
 

2.10.2 Aanbod Vlaamse Media Maatschappij

2.10.2.1 Radio

Tot voor kort was de VMMa in principe de enige groep die landelijke private radio’s beheerde: Q-music en JOE fm. Door de aanpassing van het statuut van radio Nostalgie (een samenwerkingsverband tussen Concentra en Corelio) van regionale naar landelijke radio is er een derde landelijke private radio ontstaan.

2.10.2.2 Televisie

De VMMa beschikt over een eigen productiehuis. In september 2012 werd de naam gewijzigd van Studio-A in TvBastards. TvBastards overkoepelt enkele andere interne productiecellen Studio-A, Shelter, Operatie Koekoek, Tank en De Beeldradio.
Het aanbod aan televisieomroepen bestaat uit VTM, VtmKzoom, 2BE, JIM, Anne (alle lineair en niet-lineair). VtmKzoom+ en Q-music zijn enkel lineair beschikbaar.
Sinds de overname van Media ad Infinitum in 2010 vervolledigden Vitaya en Vitaliteit het gamma, maar in 2012 werd Vitaliteit stopgezet.
iWatch is de on demand dienst voor alle zenders.

In samenwerking met de andere Vlaamse omroepen werd de ESV LukTV opgericht in het kader van een proefproject voor licht uitgesteld kijken. De ESV werd stopgezet en de VMMa heeft Stievie NV opgericht die onder de naam Stievie werkt aan een over-the-top tv-aanbod. Op die manier begeeft het bedrijf zich in de distributiesector van de televisieketen.

2.10.2.3 Dag- en periodieke bladen

De VMMa publiceert zelf geen dagbladen of magazines.
Via moedermaatschappijen Roularta en De Persgroep bestaan er wel onrechtstreekse verbanden met de geschreven pers.

Media ad Infinitum verleent een merklicentie aan Sanoma Media Belgium voor de publicatie van het magazine Vitaya.

2.10.2.4 Internet

VMMa is aggregator voor de sites die corresponderen met haar zenders vtm.be, 2be.be, jim.be, anne.be, vitaya.be, vtmkzoom.be en ook van koken.vtm.be. Daarnaast is VMMa actief op YouTube voor een aanbod van promotionele video’s.

2.10.2.5 Divers en crossmediaal aanbod

Dochteronderneming Paratel die actief is op het vlak van interactieve toepassingen zoals sms, idTV, … werd verkocht aan CM Groep uit Nederland.

Sinds september 2010 verdeelde VMMa ook films in de bioscoop, onder de vlag van Starway Film Distribution (in samenwerking met filmdistributeur Entertainment One Benelux), maar ondertussen werd aangekondigd dat de groep die activiteiten zal stopzetten.

De Vlaamse Media Maatschappij startte in februari 2012 met Visual Radio. Dit project houdt in dat de radiozender Q-music ook te zien is op de digitale tv (kanaal 39 van Telenet digitale televisie) via de Q-app en op de website q-music.be.

In samenwerking met Base Company commercialiseert VMMa een mobiel telefoonaanbod JIM Mobile.

2.10.2.6 Aanbod buiten Vlaanderen

VMMa is niet rechtstreeks actief in het buitenland (Q-music Nederland is een dochter van moederhuis De Persgroep).
Dit belet niet dat sommige formats van dochtermaatschappijen internationaal succesvol zijn (met als meest recente voorbeelden “Benidorm Basterds” en “Wat als”).

Figuur 30: Productoverzicht Vlaamse Media Maatschappij

VMMaContentproductieAggregatieDistributieBereik
RadioQ-musicQ-music -
RadioJOE fmJOE fm -
TelevisieTvBastards - -
TelevisieVTMVTM -
Televisie2BE2BE -
TelevisieJIMJIM -
TelevisieAnneAnne -
TelevisieVtmKzoom/ VtmKzoom+VtmKzoom/ VtmKzoom+ -
TelevisieVitayaVitaya -
TelevisieQ-musicQ-music -
TelevisieiWatchiWatch -
Televisie - -Stievie (participatie)
Geschreven pers - - - -
Internetvtm.bevtm.be -
Internet2be.be2be.be -
Internetjim.bejim.be -
Internetanne.beanne.be -
Internetvtmkzoom.bevtmkzoom.be -
Internetkoken.vtm.bekoken.vtm.be -
Internetvitaya.bevitaya.be -
Internetq-music.beq-music.be -
Internetjoe.bejoe.be -
Divers - -JIM Mobile -