2.4 De Persgroep

2.4.1 Structuur en aandeelhouders

De Persgroep ontstond vanuit de activiteiten rond Het Laatste Nieuws. Deze krant werd in 1888 voor het eerst uitgegeven door de familie Hoste.

In de jaren ‘70 van de twintigste eeuw trad de familie Van Thillo toe tot de aandeelhouders en in 1987 namen zij in eerste instantie 66%, en daarna zowat het volledige kapitaal over.

Sinds 1998 zijn De Persgroep en Roularta allebei voor de helft eigenaar van de in 1987 opgerichte Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Op de structuur en activiteiten van die groep wordt verder apart ingegaan.

Voorts zijn er binnen de groep een aantal ondernemingen die gericht zijn op specifieke Vlaamse uitgeversactiviteiten en ook enkele buitenlandse dochtermaatschappijen.

Tabel 48: Aandeelhouders De Persgroep

Aandeelhouder

% kapitaal

Epifin

99,29%[82]

Andere

0,71%

Totaal

100%


Figuur 17: Organigram De Persgroep - tekstuele beschrijving figuur 17

Bovenstaande bedrijfsstructuur is gebaseerd op de rapportering die in 2013 bij de NBB is ingediend. Volgens informatie die door De Persgroep werd verstrekt, kunnen ViaFred en Regionale Persgroep Antwerpen ondertussen uit het organigram verwijderd worden.
Verder is binnen de VMMa Mplus stopgezet, het belang in Paratel verkocht en werd Stievie (ondernemingsnummer 0536.453.550) opgericht.

2.4.2 Aanbod De Persgroep

2.4.2.1 Radio

Aangezien 50% van de aandelen van de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa) in handen is van De Persgroep NV heeft het bedrijf voor de helft de controle over de landelijke private radiozenders Q-music en JOE fm.

2.4.2.2 Televisie

Via de deelname van 50% in de VMMa oefent De Persgroep controle uit over het interne productiehuis van de VMMa. In september 2012 werd dit interne productiehuis hernoemd tot TvBastards. Dit overkoepelt de vroegere interne productiecellen Studio-A, Shelter, Operatie Koekoek, Tank en De Beeldradio.
Door de participatie in de VMMa kunnen de commerciële televisieomroepen VTM, VtmKzoom, 2BE, JIM en Anne (dat enkel via Belgacom TV wordt uitgezonden) deels tot De Persgroep NV gerekend worden. Sinds de overname van Media ad Infinitum in 2010 hoort daar ook Vitaya bij.

De aandelen in de Antwerpse Televisiemaatschappij NV (50%), de exploitatiemaatschappij van de regionale televisie-omroep ATV, werden eind 2012 door De Persgroep verkocht aan Concentra.

In samenwerking met de andere Vlaamse omroepen werd de ESV LukTV opgericht in het kader van een proefproject voor licht uitgesteld kijken. De ESV werd stopgezet en de VMMa heeft Stievie NV opgericht die onder de naam Stievie werkt aan een over-the-top tv-aanbod. Op die manier begeeft het bedrijf zich in de distributiesector van de televisieketen.

2.4.2.3 Dag- en periodieke bladen

Als historische krantenuitgever heeft De Persgroep een uitgebreid aanbod van dag- en periodieke bladen in portefeuille.

Dochtermaatschappij De Persgroep Publishing is de uitgever van de kranten Het Laatste Nieuws/ De Nieuwe Gazet en De Morgen. Door deelnames in Mediafin NV (50%) kan ook De Tijd tot het portfolio van De Persgroep worden gerekend.

Er bestaan een aantal bij kranten aangeboden weekendmagazines: Nina (de weekendbijlage bij Het Laatste Nieuws), DM magazine dat bij De Morgen hoort en Sabato en Netto die samen met De Tijd worden verspreid.

Verder zijn er de magazines Dag Allemaal/Expres, Joepie, Goed Gevoel, TV Familie/Blik en gratis pers zoals Zone magazines (/02, /03, /09).

De participatie in Vacature werd opgetrokken tot 100%. De papieren uitgave van Vacature Magazine werd stopgezet. Een wekelijkse katern met personeelsadvertenties die bij de kranten De Morgen en De Tijd gevoegd wordt, draagt nog wel de naam Vacature.

2.4.2.4 Internet

Met de websites die aansluiten bij de dag- en periodieke bladen (hln.be/nina.be, demorgen.be, joepie.be, goedgevoel.be, zonemagazines.be en vacature.be), aggregeert De Persgroep meerdere populaire websites. Tijd.be is een van de weinige Vlaamse nieuwssites die betalend content aanbieden.

Daarnaast heeft De Persgroep ook specifieke zoekertjessites autozone.be en regiojobs.be in het aanbod.

De Persgroep kent een aantal populaire mobiele applicaties zoals m.hln.be, m.demorgen.be en VTM-nieuws.

Nieuw sinds 28 april 2012 is er het doelgroepgerichte, digitale #Vacature Mobile Magazine, voor iPad en andere tablets.

2.4.2.5 Divers en crossmediaal aanbod

De regie voor kranten, magazines en websites wordt door De Persgroep Advertising verzorgd. Een bedrijfsentiteit van De Persgroep en RTVM staat in voor de reclameregie van verschillende regionale televisiezenders.

2.4.2.6 Aanbod buiten Vlaanderen

De Persgroep is erg actief in Nederland. De groep neemt een belangrijke positie in op de Nederlandse markt met de dagbladen De Volkskrant, Het Parool, Trouw en AD. Verder is er ook de muziekzender Q-music Nederland.

Figuur 18: Productoverzicht De Persgroep

De PersgroepContentproductieAggregatieDistributieBereik
RadioQ-music (participatie)Q-music (participatie) -
RadioJOE fm (participatie)JOE fm (participatie) -
TelevisieTvBastards (participatie) - -
TelevisieVTM (participatie)VTM (participatie) -
Televisie2BE (participatie)2BE (participatie) -
TelevisieJIM (participatie)JIM (participatie) -
TelevisieAnne (participatie)Anne (participatie) -
TelevisieVtmKzoom/ VtmKzoom+ (participatie)VtmKzoom/ VtmKzoom+ (participatie) -
TelevisieVitaya (participatie)Vitaya (participatie) -
TelevisieiWatch (participatie)iWatch (participatie) -
Televisie - -Stievie (participatie)
Geschreven persHet Laatste Nieuws / De Nieuwe Gazet + NinaHet Laatste Nieuws / De Nieuwe Gazet + Nina -
Geschreven persDe Morgen / DM magazine + VacatureDe Morgen / DM magazine + Vacature -
Geschreven persDag Allemaal / ExpresDag Allemaal / Expres -
Geschreven persJoepieJoepie -
Geschreven persGoed GevoelGoed Gevoel -
Geschreven persTV FamilieTV Familie -
Geschreven persDe Tijd + Vacature (participatie)De Tijd + Vacature (participatie) -
Internethln.be / nina.behln.be / nina.be -
Internetautozone.beautozone.be -
Internetregiojobs.beregiojobs.be -
Internetdemorgen.bedemorgen.be -
Internetjoepie.bejoepie.be -
Internetgoedgevoel.begoedgevoel.be -
Internetzonemagazines.bezonemagazines.be -
Internetvitaya.bevitaya.be -
Internetvacature.comvacature.com -
Internettijd.be (participatie)tijd.be (participatie) -

 

 


[82] Op basis van de jaarrekening van Epifin neergelegd op 09/07/2013.