1.1.1.3. Internationale rol VRT

SD5: De VRT draagt bij tot de toegankelijkheid van haar aanbod voor Vlamingen in het buitenland en tot de uitstraling van Vlaanderen in de wereld, door een deel van haar aanbod via internet en satelliet (via BVN) te verspreiden in de hele wereld en door een selectie van haar aanbod te groeperen ten behoeve van de expatgemeenschap in Vlaanderen.

OD5.1:De VRT streamt haar volledige radioaanbod op internet en verspreidt Radio 1 en Radio 2 ook via satelliet. Een eigen programmering voor RV en RVi is dan ook niet langer noodzakelijk.  

OD5.2:De VRT biedt haar TV nieuwsprogramma’s en een selectie van Vlaamse TV programma’s aan via de satellietzender BVN. De VRT voert voor de Vlaamse Gemeenschap de overeenkomst uit tussen haar en BVN, die afloopt op 31 december 2012.  Mits een nieuwe overeenkomst tot stand komt tussen de Vlaamse Gemeenschap en BVN, zal de VRT  zich daarin inschrijven en programma’s toeleveren binnen het afgesproken kader.

OD5.3: De VRT biedt online aan Vlamingen die in het buitenland verblijven de beelden en geluidsfragmenten van de eigen nieuwsredactie en sportredactie aan via de thematische sites Deredactie en Sporza, en dit voor zover de VRT over de rechten beschikt en dit technisch mogelijk is.  Een eigen website rvi.be is dan ook niet langer noodzakelijk.

OD5.4:De VRT ontwikkelt een kader binnen het jaar na de inwerkingtreding van deze overeenkomst dat toelaat een selectie van haar nieuws- en cultureel aanbod aan te bieden en te vertalen in het Engels ten behoeve van de buitenlandse expatgemeenschap in Vlaanderen.    

Om deze maatstaf te behalen, dient de VRT:

  1. haar volledige radioaanbod op internet te streamen en Radio 1 en Radio 2 ook via satelliet te verspreiden;
  2. haar TV nieuwsprogramma’s en een selectie van Vlaamse TV programma’s aan te bieden via de satellietzender BVN;
  3. online aan Vlamingen die in het buitenland verblijven de beelden en geluidsfragmenten van de eigen nieuwsredactie en sportredactie aan te bieden via de thematische sites, voor zover de VRT over de rechten beschikt en dit technisch mogelijk is;
  4. binnen het jaar na de inwerkingtreding van deze overeenkomst een kader te ontwikkelen dat toelaat een selectie van haar nieuws- en cultureel aanbod aan te bieden en te vertalen in het Engels ten behoeve van de buitenlandse expatgemeenschap in Vlaanderen.

De VRT stelt dat ze in 2012 haar internationale rol versterkte en zo de uitstraling van Vlaanderen in de wereld ondersteunde.

Voor Vlamingen in het buitenland bood de VRT, vanaf begin 2012, de informatiezender Radio 1 en de familiezender Radio 2 via satelliet aan, zodat ze nog beter de nationale en regionale activiteit en het maatschappelijk leven in Vlaanderen kunnen volgen. Daarnaast konden zij ook via het internet luisteren naar alle VRT-radionetten.
Een derde van het aanbod op BVN (Het Beste van Vlaanderen en Nederland), de publieke satellietzender voor Nederlandstaligen in het buitenland, bestond in 2012 uit VRT-programma’s. Het VRT-aanbod bevatte nieuws- en duidingsprogramma’s, programma’s over culturele, maatschappelijke en toeristische onderwerpen, ontspanningsprogramma’s en jeugdprogramma’s.
De door de VRT ter beschikking gestelde programma’s zijn hoofdzakelijk nieuws- en duidingsprogramma’s, programma’s over breed-culturele, algemeen maatschappelijke en toeristische onderwerpen en jeugdprogramma’s. Nieuws (bvb. Terzake, Het Journaal) en ontspanningsprogramma’s uit Vlaanderen (vb. Iedereen Beroemd, Thuis) zijn via BVN ook beschikbaar in het buitenland.
In de BVN programmering wordt ook verslag gedaan van Vlaamse, Belgische en Nederlandse bijzondere gebeurtenissen, evenementen, situaties of rampen. Belangrijke gebeurtenissen en/of evenementen die de kijkers in het buitenland live of semi-live konden volgen in 2012 waren:

  • Extra journaal ski-ongeluk prins Friso (17/02/2012)
  • Extra journaal busongeluk Belgische schoolkinderen (14/03/2012)
  • Herdenkingsuitzendingen busongeluk Belgische schoolkinderen (21/03/2012)
  • Koninginnedag (30/04/2012)
  • Nationale herdenking 2012 (04/05/2012)
  • Halve Finale Eurovisie Songfestival: Belgische editie (22/05/2012)
  • Halve Finale Eurovisie Songfestival: Nederlandse editie (24/05/2012)
  • Finale Eurovisie Songfestival: Nederlandse editie (26/05/2012)
  • Vlaamse Feestdag (11/07/2012)
  • Indië Herdenking (15/08/2012)
  • Nederland kiest 2012 (12/09/2012)
  • Prinsjesdag (18/09/2012)
  • Gemeenteraadsverkiezingen België (14/10/2012)
  • Amerika kiest 2012 (06/11/2012)
  • Intocht Sinterklaas (17/11/2012)
  • Kersttoespraak Koning Albert II (24/12/2012)
  • Kersttoespraak Koningin Beatrix (25/12/2012)

Vlamingen in het buitenland hadden ook toegang tot het VRT-internetaanbod. Deredactie.be (nieuws), Sporza.be (sport) en Cobra.be (cultuur) en de andere VRT-websites boden in het buitenland naast tekst ook beeld- en geluidsfragmenten aan, voor zover de VRT over de rechten beschikte en er geen technische belemmeringen waren.

De VRT maakte in 2012 een specifiek aanbod voor buitenlanders in Vlaanderen en Brussel. Onder de noemer Fans of Flanders lanceerde de openbare omroep in september 2012 een nieuw digitaal platform en een nieuw wekelijks televisieprogramma op het derde kanaal OP12, in het Engels voor buitenlanders in Vlaanderen. In herhaling wordt Fans of Flanders ook aangeboden op Eén en Canvas. Fans of Flanders heeft aandacht voor de actualiteit die relevant is voor buitenlanders die wonen en werken in Vlaanderen. Daarnaast biedt Fans of Flanders in een aantal vaste rubrieken een zicht op alle aspecten van het leven in Vlaanderen. De inhoud van Fans of Flanders is gemakkelijk deel- en uitwisselbaar. Zo kan het eenvoudig op alle mogelijke platformen van en voor buitenlanders in Vlaanderen worden gepubliceerd. Blogposts, tweets en andere berichten zorgen voor een dynamische invulling van het onlineplatform.

Naast Fans of Flanders bood de VRT-nieuwsdienst ook actualiteit (inclusief cultuur) in het Engels (Flandersnews.be), het Frans (Flandreinfo.be) en het Duits (Flanderninfo.be) aan. Deze subsites brengen een selectie uit het algemene en het sportnieuws, aangevuld met anderstalige beeldfragmenten.

OP12 zond, op woensdagavond, ook een selectie van Vlaamse fictie en documentaires met Engelse ondertitels uit.

CONCLUSIE: De VRT blijkt deze doelstelling behaald te hebben.