1.1.1.3. Internationale rol VRT

SD5: De VRT draagt bij tot de toegankelijkheid van haar aanbod voor Vlamingen in het buitenland en tot de uitstraling van Vlaanderen in de wereld, door een deel van haar aanbod via internet en satelliet (via BVN) te verspreiden in de hele wereld en door een selectie van haar aanbod te groeperen ten behoeve van de expatgemeenschap in Vlaanderen.

OD5.1: De VRT streamt haar volledige radioaanbod op internet en verspreidt Radio 1 en Radio 2 ook via satelliet. Een eigen programmering voor RV en RVi is dan ook niet langer noodzakelijk.

OD5.2: De VRT biedt haar TV nieuwsprogramma’s en een selectie van Vlaamse TV programma’s aan via de satellietzender BVN. De VRT voert voor de Vlaamse Gemeenschap de overeenkomst uit tussen haar en BVN, die afloopt op 31 december 2012. Mits een nieuwe overeenkomst tot stand komt tussen de Vlaamse Gemeenschap en BVN, zal de VRT zich daarin inschrijven en programma’s toeleveren binnen het afgesproken kader.

OD5.3: De VRT biedt online aan Vlamingen die in het buitenland verblijven de beelden en geluidsfragmenten van de eigen nieuwsredactie en sportredactie aan via de thematische sites Deredactie en Sporza, en dit voor zover de VRT over de rechten beschikt en dit technisch mogelijk is. Een eigen website rvi.be is dan ook niet langer noodzakelijk.

OD5.4: De VRT ontwikkelt een kader binnen het jaar na de inwerkingtreding van deze overeenkomst dat toelaat een selectie van haar nieuws- en cultureel aanbod aan te bieden en te vertalen in het Engels ten behoeve van de buitenlandse expatgemeenschap in Vlaanderen.

Om deze maatstaf te behalen, dient de VRT:

  1. haar volledige radioaanbod op internet te streamen en Radio 1 en Radio 2 ook via satelliet te verspreiden;
  2. haar TV nieuwsprogramma’s en een selectie van Vlaamse TV programma’s aan te bieden via de satellietzender BVN;
  3. online aan Vlamingen die in het buitenland verblijven de beelden en geluidsfragmenten van de eigen nieuwsredactie en sportredactie aan te bieden via de thematische sites, voor zover de VRT over de rechten beschikt en dit technisch mogelijk is;
  4. binnen het jaar na de inwerkingtreding van deze overeenkomst een kader te ontwikkelen dat toelaat een selectie van haar nieuws- en cultureel aanbod aan te bieden en te vertalen in het Engels ten behoeve van de buitenlandse expatgemeenschap in Vlaanderen.

 

De VRT stelt dat ze de grote groep Vlamingen in het buitenland wil bereiken, via radio, televisie en internet. Hiervoor wordt een deel van het VRT-aanbod via internet en satelliet verspreid in de hele wereld en wordt een selectie van het aanbod gegroepeerd voor de expatgemeenschap in Vlaanderen. 

1.       Radio-aanbod

De VRT bood de volledige uitzendingen van de informatiezender Radio 1 en familiezender Radio 2 in het buitenland aan via satelliet. Daarnaast waren alle VRT-radionetten via het internet te beluisteren. 

2.       BVN

Het Beste van Vlaanderen en Nederland (BVN) is de publieke satellietzender voor Nederlandstaligen in het buitenland. BVN zendt iedere dag een selectie uit van actuele tv-programma’s van de VRT en de Nederlandse openbare omroep NPO.  Zo konden Vlamingen in het buitenland op BVN in 2015 onder meer kijken naar: Het Journaal, De Zevende Dag, Iedereen Beroemd, Beroepen zonder Grenzen, Broodje Kaas, De Afspraak, Luchthaven, Blokken, T, Ten Oorlog, Vlaanderen Feest. De lijst met programma’s van de VRT uitgezonden op BVN is te vinden in bijlage 5.

Sedert 17 december 2015 is BVN nu ook wereldwijd en 24u per dag via het internet te zien. Op veel plekken, zoals steden met hoge gebouwen of landen met strenge overheidsregels is het moeilijk om BVN via de satelliet te volgen, maar in veel gevallen is er een goede internetverbinding. Vandaar dat BVN nu ook online aangeboden wordt.

3.       VRT-internetaanbod

Vlamingen in het buitenland hadden ook toegang tot het VRT-internetaanbod. DeRedactie.be (nieuwsaanbod), Sporza.be (sportaanbod) en tot 24 augustus Cobra.be (cultuuraanbod dat door de Canvas.be site werd overgenomen) en de andere VRT-websites boden in het buitenland naast tekst ook beeld- en geluidsfragmenten aan, voor zover de VRT over de rechten beschikte en er geen technische belemmeringen waren. Ook sommige programma’s konden vanuit het buitenland beluisterd en bekeken worden. Vooral het nieuwe Canvas.be zette hierop in.

Buitenlandse expatgemeenschap in Vlaanderen.

Fans of Flanders is sinds 2012 een platform voor buitenlanders (expats, studenten,…) in Vlaanderen en Brussel. Fans of Flanders vertrekt van een online platform en wordt versterkt door een wekelijks televisieprogramma. In dit Engelstalige magazine wordt de eigenheid van Vlaanderen aan de wereld getoond. Geestige rubrieken en relevante informatie over cultuur en taal, toerisme, economie, sport, levensgewoontes,... Alle content is ook online terug te vinden. Op de website van Fans of Flanders kunnen dagelijkse nieuwe posts, filmpjes en informatie uit de wereld van de expats in Vlaanderen bekeken worden. De website Fansofflanders.be bevatte Engelse nieuwsberichten afkomstig van de VRT-nieuwsdienst.

Er zijn 29 televisieafleveringen van Fans of Flanders geweest in 2015. Die zijn wekelijks op zondagavond op Canvas uitgezonden en herhaald op één op zaterdagmiddag.

De nieuwsdienst van de VRT bracht daarnaast online actualiteit (inclusief cultuur) in het Engels (Flandersnews.be), het Frans (Flandreinfo.be) en in het Duits (Flandernino.be). 

 

CONCLUSIE: De VRT blijkt deze doelstelling behaald te hebben.