KPI 35. De VRT biedt aan elke geregistreerde mediagebruik een gebruiksvriendelijk portaal om zijn gebruikersdata te raadplegen en te beheren.

Alle VRT-websites en –apps zijn gratis en vrij toegankelijk voor iedereen en kunnen voor basisfunctionaliteiten zonder registreren, worden gebruikt. Registreren als een VRT-gebruiker (en als gebruiker inloggen) is wel noodzakelijk bij meer interactieve toepassingen, zoals een video bekijken of deelnemen aan een wedstrijd. Maximale privacy van de gebruikersgegevens is verzekerd.

Een profiel als VRT-gebruiker aanmaken, kan via een gebruiksvriendelijk portaal (https://portaal.vrt.be). Hij kan er zijn persoonsgegevens ingeven en wijzigen en zijn gebruikersdata beheren. Met het profiel kan de gebruiker zich aanmelden bij de VRT-websites en -apps. Door deze centrale registratie hoeft de gebruiker zich maar eenmaal aan te melden (als hij verschillende websites en apps van VRT gebruikt) en wordt de inhoud van het online-aanbod ten dele afgestemd op zijn profielkenmerken.

Het kinderprofiel dat in 2022 in de VRT MAX omgeving gelanceerd werd, kreeg ondertussen een extra beveiligingsoptie: als ouder kan je het verlaten van de kinderzone beveiligen met een pincode. Op die manier ben je als ouder zeker dat het kind niet per ongeluk toch op volwassen content terecht komt. Ook de weergave van de aangemaakte kinderprofielen werd aangepakt en in lijn gebracht met de weergave in de VRT MAX-app. Zo krijgt de gebruiker een meer eenduidige ervaring.

De VRT-profiel gebruiker heeft nu de mogelijkheid om bepaalde toegankelijkheidsvoorkeuren te beheren via het portaal. Daar kan hij voor zichzelf of voor zijn kinderen aanduiden of hij programma’s met audiodescriptie wenst aangeboden te krijgen.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee in 2023 behaald te zijn.