KPI 30. Elk aanbodsmerk, met uitzondering van Sporza, brengt een cultuuraanbod, aangepast aan de doelgroep van dat merk.

De VRT-aanbodsmerken hadden aandacht voor cultuur die veel Vlamingen met elkaar verbond en anderzijds voor verdiepend cultuuraanbod. Enkele voorbeelden:

Radio 1

Het programma Culture Club zoomde wekelijks in op de culturele agenda van Vlaanderen en zond geregeld live uit vanop belangrijke culturele evenementen zoals bijvoorbeeld vanop De Ultima’s, Kunstenfestival Watou, M-IDZOMER Leuven. Radio 1 had aandacht voor boeken. In de podcast Leesbaar werd de leesbaarheid van boeken getest op basis van leeservaringen. De podcast speelde ook in op Gedichtendag en had ook enkele Boon-specials. De zender bracht bovendien een gelegenheidsuitzending Viva Lanoye die de 65ste verjaardag van de Vlaamse schrijver vierde. Onder diezelfde naam werd een podcast gemaakt waarin Vincent Byloo in gesprek ging met familie en vrienden over het leven en werk van Tom Lanoye. Daarnaast bracht Radio 1 deze zomer hulde aan Arno met het huldeconcert in de AB.

Radio2

Er was het The Rat Pack concert vanuit de Elisabethzaal in Antwerpen. Het Radio2 programma Ann&Daan had verschillende malen aandacht voor culturele items in hun uitzendingen, met topics zoals boeken, Het verhaal van Vlaanderen en de Museumpas, het Eurovisiesongfestival. Daan kreeg ook een exclusieve tour achter de schermen van de musical The Red Star Line en sprak hierover in het programma.

Klara

Kunst en cultuur hadden een prominente plaats in het aanbod van Klara. Het dagelijkse programma Pompidou stond stil bij diverse kunstdisciplines en de brede context waarin kunst ontstaat. In 2023 had het programma bijvoorbeeld aandacht voor: de roman Verre vrienden, De Störm van Tutti Fratelli, de expo rond fotograaf Johan van der Keuken, de expo rond Theodoor Wouters. Het programma had een live uitzending vanop kunst- en antiekbeurs BRAFA. Voor het derde jaar op rij besteedde de zender met De twintigers aandacht aan jong talent, hier werd een platform geboden aan jonge muzikanten. De zomer van Klara was live op het Contius-Bach Festival in Leuven.

MNM

Er was aandacht voor het geschreven woord. In de podcast Read This! werden lezers uit de lezerscommunity op TikTok uitgenodigd. Er werd één titel uit het young adult genre onder de loep genomen. Naar aanleiding van Gedichtendag werd stilgestaan bij de Instagrampagina ‘elke dag zin’ waar elke dag een gedicht gemaakt wordt op basis van krantenknipsels. Het programma Gillis & Govaerts had verschillende keren aandacht voor Het verhaal van Vlaanderen. De zender besteedde in verschillende programma’s aandacht aan carnaval.

Studio Brussel

Eén jaar na het plotse overlijden van Taylor Hawkins, de drummer van de Foo Fighters werd samen met 100 drummers alsook de Black Box Revelation een live eerbetoon gebracht in het Sportpaleis. Dit kon ook bekeken worden op VRT MAX en het YouTube-kanaal van Studio Brussel.

Eén

Verbindend, cultureel aanbod werd voorzien met de livestreams van op de Mia’s, Zomerhit en de liveshow van de finale van het Eurovisiesongfestival. Iedereen beroemd besteedde wekelijks aandacht aan cultuur. Zoals bijvoorbeeld met de rubriek over 123-piano. Een Gents initiatief dat samenwerkt met verschillende sociale en culturele organisaties. Vlaanderen vakantieland zette lokale cultuur of culinaire troeven in de kijker. In het najaar van 2023 was er een special rond 70 jaar Vlaamse televisie. Verdiepend cultuuraanbod bracht VRT 1 bijvoorbeeld met compilaties van op de Boekathon en Het verhaal van Vlaanderen.

Canvas

VRT Canvas besteedde ruim de aandacht aan muziek. De zender vierde de week van de Belgische muziek met Belpop en lanceerde een nieuwe documentaire Stier&Schorpioen dat een unieke inkijk gaf in het ontstaansproces van het album ‘Pourriture Noble’ van Zwangere Guy en Lander Gyselinck. In Zingen is goud ontving Bent Van Looy verschillende gasten die in gesprek gingen over een bijzonder nummer.

Er was het aanbod rond de Koningin Elisabeth Wedstrijd:

  • De finalesessies werden uitgezonden op het kanaal van Ketnet;
  • De laatste finaleavond met de proclamatie werd uitgezonden op het eigen Canvas-kanaal;
  • Er waren een aantal achter-de-schermen-reportages;
  • Het jongerenpanel DeZes gaf hun ongezouten mening over de prestaties van de 12 finalisten en de uitzendingen werden afgesloten met een muzikale outro van DeZes;
  • Het beste van de wedstrijd werd getoond op zondag 11 juni 2023;
  • Het slotconcert, met de eerste zes laureaten werd live uitgezonden op het kanaal van Ketnet.

De zender zette ook programma’s op en bood livestreams vanop de festivals Rock Werchter en Pukkelpop.

In het programma De Afspraak kwam cultuur nadrukkelijk aan bod. Enkele onderwerpen vanuit de uitzendingen: het filmfestival van Oostende, The author is present, de dagboeken van Leopold Flam, de opera ‘Le nozze di Figaro’.

Het literair programma Winteruur had aandacht voor het geschreven woord.

Ketnet

Ketnet besteedde aandacht aan (voor)lezen met programma’s zoals Luisterverhalen van Ridder Muis, Sarah leest voor en Boek/strip van de maand. De animatiereeks Mironins introduceerde kunst bij kinderen en de zender had aandacht voor Kunstendag voor kinderen. Je kon via de fotofabriek op Ketnet.be, de officiële affiche helemaal zelf naar je hand zetten. Het jeugdjournaal Karrewiet besteedde verschillende keren aandacht aan culturele topics. Enkele voorbeelden uit 2023: de Voorleesweek, 70 jaar Vlaamse televisie, Kinderwoord van het jaar, begraafplaatsen uit Wereldoorlog I zijn werelderfgoed, Reuzenhonden in Antwerpen, 50 jaar Hip Hop, het internationaal festival voor jeugdkoren in Gent, streetart van ROA in Aalst, het Zandsculpturenfestival, de Heilig Bloedprocessie in Brugge.

VRT NWS

VRT NWS bood zowel op radio, televisie als online cultuurnieuws uit Vlaanderen en de wereld. Meer uitgebreide duiding bij cultuurgebeurtenissen en -initiatieven kwamen aan bod in De afspraak (Canvas), De ochtend (Radio 1), De wereld vandaag (Radio 1) en De zevende dag (Eén).

VRT MAX

Het video-cultuuraanbod van de verschillende merken was terug te vinden op VRT MAX. Na de omvorming van VRT NU naar VRT MAX waren ook podcasts rond culturele thema’s beschikbaar op het platform (zoals Rubens en Wannes). VRT MAX zond De Ultima’s (de Vlaamse cultuurprijzen) live uit. Dat was ook het geval voor De Ensors (de Vlaamse film- en televisieprijzen verbonden aan het Filmfestival Oostende). Ook Het VRT-taaldebat (tijdens De week van het Nederlands) werd gestreamd op VRT MAX.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee in 2023 behaald te zijn.