KPI 13. De VRT besteedt in haar sportaanbod aandacht aan damescompetities, g-sport en 32 sporten.

De publieke omroep besteedt aandacht aan sporten met een beperkter draagvlak.

Sporza heeft een werkgroep ‘diversiteit en vrouwen in de sport’ waaruit aanbevelingen volgen. Daarnaast is er een externe adviesraad waarin mensen uit de brede sportwereld zetelen. Sporza kiest er ook bewust voor om sporters met een beperking in beeld te brengen zonder dat die beperking ertoe doet. Een voorbeeld hiervan is een reportage over de Belgian Cats met Emma Meeseman waar haar beide hoorapparaten zichtbaar waren.

VRT-televisie had aandacht voor 74 sporten, Radio 1 voor 52 sporten en sporza.be voor 66 sporten.

Sporza had aandacht voor G-sport met: de première van de documentaire over Marieke Vervoort (januari 2023), de Special Olympics in Mechelen, aandacht voor het wereldrecord van Peter Genyn, het WB paracycling in Oostende, de verkiezing van Michèle George tot paralympiër van het jaar en later Ruiter van het jaar. Tijdens het WK Breaking was er een optreden ILLAbilities vlak voor de finale. Op VRT 1 lieten acht performers met een beperking zien hoe iedereen op een unieke manier kan dansen.

VRT blijft inzetten op meer en meer damescompetities in de sport. VRT, Play en RTBF bereikten een akkoord met de KBVB om de wedstrijden van de Red Flames in de Nations League uit te zenden. VRT had ook ruime aandacht voor de prestaties van Lotte Kopecky en haar fandag in Gent, het gouden EK van de Belgian Cats op het YouTube kanaal van Sporza en de prestaties van de Yellow Tigers. Daarnaast was er de bekerfinale in het vrouwenvoetbal (18 mei 2023), de Tour de France Femmes (23-30 juli 2023), WK voetbal vrouwen (20 juli – 20 augustus 2023) met telkens één live wedstrijd per dag, omkaderingen vanaf de kwartfinales en een dagelijks samenvattingsmagazine.

In de podcast Sporza Daily werd ook aandacht geschonken aan actuele thema’s uit damescompetities en g-sport.

In samenwerking met Sport Vlaanderen en verschillende sportfederaties leverde VRT bijkomende digitale content aan voor #Blijfsporten met een daaraan gewijde pagina op sporza.be. Sporza zet zo mensen concreet aan om te (blijven) bewegen en de sporter vindt er ook gerichte tips om te sporten.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee in 2023 behaald te zijn.