KPI 6. De VRT besteedt aandacht aan levensbeschouwing, religie en zingeving middels een vast onderdeel in een wekelijks radioprogramma, minstens 1 podcast, en regelmatige aandacht in video-aanbod (inclusief televisieaanbod).

De publieke omroep besteedde in haar aanbod aandacht aan verschillende levensvisies en draagt zo, met haar levensbeschouwelijk aanbod, bij aan een pluralistische samenleving. Voorbeelden uit 2023:

Met Mijn god bood VRT de Vlaming een vierdelige reeks met aandacht voor levensbeschouwing. Phara de Aguirre begaf zich in de biotoop van aalmoezeniers en consulenten van de diverse erkende levensbeschouwingen. De reeks kon gevolgd worden op VRT Canvas en VRT MAX.

In het Radio 1 programma Touché werd levensbeschouwelijke aandacht structureel verankerd. Verschillende radioprogramma’s haalden levensbeschouwelijke thema’s aan:

  • In een thema-uitzending op 18 april van De wereld van Sofie (Radio 1) kwamen verschillende levensbeschouwelijke vragen aan bod: Hoe gelovig zijn we eigenlijk nog? Bekeren veel mensen zich tot een religie?
  • De ochtend had aandacht voor de bisschopswijding van Luc Terlinden.
  • In de programma’s Wijs, Zintuigen, Weekwatchers, Regio en Goeiemorgen Morgen! had Radio2 aandacht voor: de ontwijding van kerken in Vlaanderen, hoe je een dierbaar iemand eert die overleden is, Walter Damen sprak over zijn spiritueel gevoel in een bos.
  • MNM-dj Robin legde zijn examen godsdienst af. Generation M besteedde ook regelmatig aandacht aan verschillende levensvisies.
  • Studio Brussel gaf Kevin Janssens het woord over Rough diamonds, de reeks rond chassidische joden. Op 1 november 2023 had de zender een themadag ‘wish you were here’ met muziek voor overleden dierbaren. In gesprekken met luisteraars ging het over zingeving, uitvaartplechtigheden en het bezoeken van een begraafplaats.

In het video-aanbod ging aandacht naar levensbeschouwing, religie en zingeving, onder meer in: Mirakel n°71 (VRT Canvas), Het laatste portret (VRT 1), De inzichten (VRT 1), Dagen zonder broer (VRT 1), De weekenden (VRT Canvas).

Het VRT NWS journaal besteedde ook verschillende keren aandacht aan levensbeschouwelijke thema’s met bijvoorbeeld aandacht -op alle VRT NWS platformen- voor de wijding van Luc Terlinden tot nieuwe aartsbisschop, een reportage over de communie waarin islam-, zedenleer- en godsdienstleerkrachten aan het woord kwamen over zingeving bij jongeren.

Verschillende podcasts op VRT MAX schonken aandacht aan levensbeschouwing en zingeving, zoals: Alles goed?, Bless the mess (MNM), in de podcast Sandermans zaken vertelde Maksim Stojanac over de bijbel-app die hij installeerde, Na de rouwstoet behandelde de thema’s rouw en verlies.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee in 2023 behaald te zijn.