KPI 20. De Vlaming vindt het informatieaanbod van de VRT betrouwbaar. De VRT bevraagt jaarlijks de betrouwbaarheid van haar informatieaanbod op basis van een transparante en representatieve methode.

De VRT-nieuwsdienst moet hoge standaarden inzake deontologie, beroepsethiek en integriteit hanteren. Dat moet garanderen dat het informatieaanbod beschouwd wordt als de meest betrouwbare nieuwsbron in Vlaanderen.

Dat laatste blijkt ook uit onderzoek. Datasynergy onderzocht in 2022, in opdracht van VRT maar in volle onafhankelijkheid, in welke mate de Vlaming de verschillende nieuwsbronnen in Vlaanderen betrouwbaar vond. Dat gebeurde aan de hand van een representatieve bevraging bij 2.011 personen (van 12 jaar of ouder) in de periode 31 oktober - 16 november 2022). VRT-Televisie, VRT-Radio en Vrtnws.be bekleedden de eerste drie plaatsen van de verschillende nieuwsbronnen die werden bevraagd (Vlaamse nieuwsorganisaties en relevantste sociale media): 74% had (veel) vertrouwen in VRT-Televisie als nieuwsbron, 71% in VRT-Radio en 69% in Vrtnws.be (ter vergelijking: 22% in Facebook en 17% in Twitter).

De performantiemaatstaf blijkt hiermee in 2022 behaald te zijn.