Bijlage A: KPI 3 - Voorbeelden van maatschappelijke relevantie.

BIJLAGE A - BIJ KPI 3

De VRT kan jaarlijks 100 voorbeelden van maatschappelijke relevantie naar voor schuiven, over de verschillende aanbodsmerken heen.

 

 

NIET-EXHAUSTIEVE LIJST VAN VOORBEELDEN

 

 

INPUT

 

Maatschappelijke relevantie

Omschrijving

Titel

EEN

 

Ondernemen en ondernemerschap

Gepassioneerde ondernemers riepen Kamal Kharmachs hulp in omdat hun onderneming dreigt failliet te gaan. Kamal maakte in Andermans zaken een scherpe analyse van hun onderneming en zocht samen met de ondernemers naar oplossingen. Hij kreeg daarbij steun en uitleg van diverse experten.

Andermans zaken

 

Leven in armoede

In Zorgen voor mama vertelden moeders wat het betekent om in armoede te leven. Experten Joost Bonte (straathoekwerker) en Claudia Di Vaio (Kind en Gezin) gingen op zoek naar oplossingen in het kluwen van administratie en regelgeving. Samen met de moeders werd nagegaan welke stappen er gedaan kunnen worden genomen.

Zorgen voor mama

 

Jongdementie

Door hun ziekte krijgen mensen met jongdementie vaak te maken met onbegrip. Daarnaast moeten ze vaak verplicht stoppen met werken, waardoor hun zelfvertrouwen een deuk krijgt. Daar wou Restaurant misverstand verandering in brengen: door de buitenwereld te tonen wat ze wél nog kunnen. Een groep mensen met jongdementie vormden samen een voltallige keukenbrigade en bedieningspersoneel en baten zo samen een restaurant uit.

Restaurant misverstand

 

Diverse thema’s zoals personen met een autismespectrumstoornis, met verslavingen, onvervulde kinderwensen, e.a.

Philippe Geubels portretteerde in Taboe mensen met wie je eigenlijk niet mag lachen. Op locatie ontmoette de presentator onder meer mensen met een autismespectrumstoornis, mensen die geworsteld hebben met een verslaving, mensen met een opvallend uiterlijk, vrouwen, mensen met een onvervulde kinderwens en mensen met verschillende genderbelevingen. Het programma gaf verduidelijking bij gevoelige thema’s en zorgde voor verbinding door humor.

Taboe

 

Werkloosheid

In De Kemping bouwde een groep van langdurige werkzoekenden een tijdelijke camping op. Ze werden begeleid door Tijs Vanneste, voormalig sociaal werker. De deelnemers werden er geconfronteerd met heel wat fysieke en mentale uitdagingen. Elk van hen heeft ook zijn eigen bagage mee, zoals een moeilijke thuissituatie, de diagnose van autisme, een spierziekte, hun afkomst of verslavingsproblematiek.

De Kemping

 

Diverse thema’s zoals pleegkinderen, daklozen, plastische chirurgie, e.a.

Durf te vragen verzamelde de interessante, grappige en gedurfde vragen voor verschillende groepen mensen. Hun antwoorden geven een unieke en soms confronterende inkijk in de leef - en denkwereld van deze mensen. Kwamen aan bod: lesbische vrouwen, veteranen, Sikhs, pleegouders en pleegkinderen (in de periode van de week van de pleegzorg), daklozen (naar aanleiding van De Warmste Week), plastische chirurgie, mensen met autisme.

Durf te vragen

 

Slachtofferhulp

Eén, VTM en Play4 brachten een benefietprogramma Oekraïne 12-12 naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne en de slachtoffers ervan, met gesprekken met oorlogsverslaggevers en reportages: Kijkers die hulporganisaties financieel wilden steunen, konden terecht bij een belpanel met bekende gezichten van de diverse zenders.

Oekraïne 12-12

 

Mensen met het syndroom van Down

Dieter Coppens en medebegeleidster Saar gaan in Down The Road samen met zes jongeren met het syndroom van Down op reis. Voor de groep is het een kans om hun zelfstandigheid uit te testen, hun angsten te overwinnen en te genieten van het leven, de liefde en de vriendschap. 

Down The Road

 

Mannenkankers

De driedelige reeks Kom op tegen Kanker-alles in de strijd wilde helpen om het taboe rond mannenkankers te doorbreken, meer specifiek rond prostaat- en teelbalkanker. Dat gebeurde door gesprekken met deskundigen, met mannen die deze kankers al gehad hebben en met acht bekende Vlamingen die ook uit de kleren durven gaan net om het taboe bespreekbaar te maken.

Kom op tegen Kanker, alles in de strijd

 

Leven met longaandoeningen

In De klim van je leven stonden zeven Vlamingen met een longaandoening of verstoorde ademhaling voor een sportieve uitdaging: een zware bergrit rijden in de Italiaanse Dolomieten. Het programma volgt de individuele en gezamenlijke trainings- en revalidatietrajecten en de beklimming van de Sella Ronda.

De klim van je leven

 

Diverse thema’s zoals digitale zakkenrollers, kinderarbeid en illegale alcohol.

Factcheckers checkte wat er klopt van vele berichten, beweringen en weetjes die tot ons komen. Thema’s die aan bod kwamen waren onder andere: illegale alcohol, kinderarbeid, gezondheid, digitale zakkenrollers, deepfake video’s, onbestaande vakantiehuizen, privacy op internet en fraude met ziektebriefjes.

Factcheckers

 

Slachtofferhulp en hulp aan nabestaanden

Op 13 maart 2022 was de 10de verjaardag van het busongeval in Sierre. Actrice Katrien De Ruysscher en VRT NWS-journalist Lieven Van Gils interviewden in Niets gaat over familieleden van de slachtoffers en gekwetste kinderen. Hun getuigenissen waren een eerbetoon aan de overleden kinderen en waren verhalen van hoop en troost.

Niets gaat over

 

Onderwijs

Oud-leraar Tijs Vanneste ging in Meneer Vanneste na wat er vandaag de dag reilt en zeilt rond het onderwijs en de Vlaamse scholen. Hij stond ook zelf opnieuw voor de klas, om uit eerste hand te ervaren hoe het is om in 2022 leerkracht te zijn.

Meneer Vanneste

 

Welzijn jongvolwassenen

Roomies was een reeks over de zoektocht van twee lesbische twintigers naar hun identiteit en hoe je volwassen wordt, vol humor en herkenbaarheid.

Roomies

CANVAS

 

Prostitutie

Gilles De Coster praatte in Sekswerkers met vijf vrouwen en drie mannen die actief zijn in de raamprostitutie, thuisontvangst, escortservice en onlinebranche. Ze getuigden over hun leven en werk. De sekswerkers hebben een uniek venster op de seksuele zeden en levensverhalen van klanten uit alle sociale geledingen.

Sekswerkers

 

Mensen van diverse afkomst en sociaal werk

City Pirates koppelt sport aan diversiteit en sociaal engagement. Een jaar lang volgde FC United: City Pirates de coach Yves Kabwe en de beloftenploeg van City Pirates. De spelers zijn jonge, sterke karakters die vechten voor hun droom, op het voetbalveld en in het leven. Hun inzet en enthousiasme op het veld staan in schril contrast met wat ze meemaken buiten de groene rechthoek. City Pirates wil hen een perspectief geven, hen leren samenwerken en zich inzetten voor een doel.

FC United: City Pirates

 

Mentale gezondheid

Steeds meer mensen krijgen te maken met psychische problemen. De coronacrisis heeft voor een toename gezorgd van angst- en depressieklachten, ook bij jongeren. Dat maakt de nood aan therapie prangender dan ooit. Het tweede seizoen van Therapie bood een discrete inkijk in de therapieruimte van een aantal therapeuten, de verhalen van de cliënten, de problemen waar die mee worstelen en de inzichten die ze krijgen tijdens de therapie.

Therapie

 

Oudermishandeling

Als je eens wist focustte op intrafamiliaal geweld: gewelddadig gedrag van kinderen tegen hun ouders. De reeks bracht aan de hand van (anonieme) getuigenissen een zo volledig mogelijk beeld van deze problematiek.

Als je eens wist

 

Vlaamse collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog

In Bariloche kwamen kinderen en kleinkinderen van vergeten Vlaamse collaborateurs die na de Tweede Wereldoorlog naar Argentinië zijn gevlucht om een nieuw leven te beginnen in Bariloche, aan het woord. De reeks schetste het portret van een aantal van die Vlaamse collaborateurs en de erfenis die ze er achterlieten.

Bariloche

 

Kolonialisme

60 jaar na de onafhankelijkheid van Rwanda vertelde de driedelige documentaire reeks Metissen van België de geschiedenis van meer dan 300 metissen uit de Belgische koloniale periode in Rwanda. De makers van de reeks deden dat aan de hand van het levensverhaal van drie van hen die getraumatiseerd terecht kwamen in een adoptiegezin of een weeshuis. Pas in 2015 kregen ze toegang tot hun officiële dossier en konden ze op zoek gaan naar hun roots.

Metissen van België

 

De positie van vrouwen in onze samenleving

 

De strijd voor een gelijkwaardige positie en vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in Vlaanderen is al meer dan een eeuw oud. Aan de hand van getuigenissen en archiefbeelden toonde de reeks Wij, vrouwen de evolutie de positie van vrouwen in onze samenleving, zowel privé als in het publieke leven.

Wij, vrouwen

 

Diverse thema’s zoals religie, chronische vermoeidheid en huiselijk geweld

In Taxi Joris bracht Joris Hessels met zijn taxi een aantal passagiers op hun bestemming. Tijdens die ritten luistert hij naar hun levensverhaal. Daardoor kwamen heel wat maatschappelijk relevantie thema’s aan bod zoals pleegzorg, diversiteit in sport, religie, huiselijk geweld, Roma-cultuur, chronische vermoeidheid & pijn, therapie & dienstverlening en integratie.

Taxi Joris

 

Klimaat

Terwijl de klimaatcrisis toeneemt gaan vervuilende multinationals en nalatende overheden verder hun gang. Tot een Nederlandse advocaat wereldgeschiedenis schreef met de wet als wapen. Duty of Care volgde Roger Cox in zijn strijd tegen Shell en andere grote spelers. Hij baande de weg voor een nieuw soort klimaatactivisme.

Duty of Care

 

Desinformatie

In de tweedelige documentaire Fake news & ik onderzocht VRT NWS de mechanismen achter fake news en de impact ervan op ons denken en doen.

Fake news & ik

 

Diverse thema’s zoals desinformatie en het gebruik van chemische wapens

In de driedelige documentaire Syrië, de giftige oorlog onderzochten Rudi Vranckx en Inge Vrancken het systematisch gebruik van verboden chemische wapens in Syrië, de gevolgen ervan en het onderzoek ernaar. Tegelijk werd ingegaan op de uitdaging om waarheid van leugen en propaganda te onderscheiden en werd nagegaan wie er achter de informatieoorlog zit.

Syrië, de giftige oorlog

 

Omgaan met een dodelijke ziekte

Op 5 augustus overleed Caroline Pauwels, de vroegere rector van de VUB. In de vier seizoenen daarvoor werkte Canvas aan een documentaire over de veelzijdige en geëngageerde vrouw. De documentaire De vier seizoenen van Caroline Pauwels toonde haar leven achter de schermen. De reeks maakt kennis met haar kijk op de wereld en laat zien hoe die evolueert doorheen de seizoenen.

De vier seizoenen van Caroline Pauwels

 

 

Doodgaan en levenseindezorg

 

Dokter Mirjam Willemsen behandelt terminale zieken en werd zelf ook patiënt met ongeneeslijke kanker. In Dying to live doorbreekt ze het taboe rond doodgaan om de levenseindezorg te verbeteren.

Dying to live

KETNET

 

Kanker

Voor Kom op tegen Kanker maakte Karrewiet explainers om de feiten uit te leggen. Tekens van leven bevatte twee portretten van kinderen met kanker. De Canadese fictiereeks Jenny volgde het verhaal van een meisje dat vecht tegen de ziekte. Drie verschillende invalshoeken om het kankerthema bespreekbaar te maken bij kinderen.

Ketnet komt op tegen kanker

 

Pesten

Voor STIP IT, een anti-pestcampagne/actie, werkte Ketnet samen met MNM en Radio2. Daardoor konden meer doelgroepen bereikt worden en kon daardoor de impact van de actie vergroot worden.

Zo was er bijvoorbeeld aandacht aan pesten en de strijd ertegen in de MNM-programma’s De grote Peter Van de Veire ochtendshow en Generation Wijs.

STIP IT

 

Leven in de grootstad

De reeks Hoodie speelde zich af in Brussel, waarbij de hoofdpersonages geconfronteerd worden met de mooie en minder mooie kanten van het leven in de grootstad en waarbij ze moeten vertrouwen op hun moreel kompas.

Hoodie

 

LGBTQ

In de reeks #LikeMe zat er een verhaallijn waarin een hoofdpersonage zijn coming out doet en daar de nodige problemen door ondervindt. Hij wordt gepest en heeft het moeilijk zichtzelf te zijn.

#LikeMe

 

Vluchtelingen en huisjesmelkerij

In 3Hz werden de vier hoofdpersonages geconfronteerd met een huisjesmelker. Ze leerden twee Syrische zussen kennen die hun land zijn ontvlucht en probeerden hier een leven op te bouwen.

3Hz

 

Puberteit en opgroeien

De fictiereeks Meisjes en de non-fictiereeks Twaalf is veel toonden hoe het is om op te groeien als kind en je leven te zien veranderen in de zomer voor je naar het middelbare onderwijs gaat.

12 is veel

Meisjes

 

Inclusiviteit en leven met een beperking

In de wedstrijd Homo Universalis Ketnet hadden verschillende kinderen een zichtbare en onzichtbare beperking. Zij maakten deel uit van de deelnemersgroep maar kregen afhankelijk van hun beperking een aanpassing van de opdracht, zodat het spel voor alle deelnemers eerlijk kon verlopen.

Homo Universalis Ketnet

 

Diversiteit in families

Niet alle kinderen groeien op in een traditioneel gezin. De Faker toonde dat er verschillende soorten gezinnen zijn, met verschillende achtergronden, verschillende financiële achtergrond en verschillende samenlevingsvormen.

De Faker

 

Sociale armoede

Twaalf is veel toonde kinderen van verschillende sociale achtergronden. Zonder dit te benoemen maar juist door deze diversiteit geïntegreerd mee te geven. Daardoor konden kinderen zien dat niet iedereen in dezelfde rijkdom opgroeit. De documentaire Goals toonde meisjes die opgroeien in sociale woonblokken in Antwerpen en die hopen dat ze met voetbal vooruit kunnen komen in het leven.

Twaalf is veel

Kt & Doc: Goals

 

Rouw en verlies

Ket & Doc bracht twee verhalen die draaien rond rouwverwerking en verlies. Licht toonde een meisje dat haar twee ouders heeft verloren. In Voorbij de sterren legden oudere mensen uit hoe ze met verlies omgaan.

Ket & Doc: Licht

Ket & Doc: Voorbij de sterren

RADIO 1

 

Vrouwelijke ondernemers en hun start-ups

Bruggenbouwers was een programma dat probeert “bruggen te bouwen in tijden van alsmaar meer polarisering”. In een uitzending ging het onder andere over vrouwelijke ondernemers en de obstakels die zij ervaren om hun start-ups te laten groeien.

Bruggenbouwers

 

Jonge weduwen/weduwenaars met kinderen

Zangeres en auteur Hannelore Bedert verloor haar man aan hartfalen, en bleef achter met haar twee kleine kinderen. In De wereld van Sofie vertelde ze over het rouwproces, de eenzaamheid en de zoektocht naar een beter leven.

De wereld van Sofie

 

Euthanasie na overlijden van je partner

Er zijn koppels die er voor kiezen om samen uit het leven te stappen, zodat een van hen niet alleen hoeft achter te blijven. De wereld van Sofie stond, onder meer samen met expert Wim Distelmans, neer bij deze levenskeuze/stervenswens en de alternatieven ervoor.

De wereld van Sofie

 

Bewust alleenstaande vaders

Sybe Vandemeulebroucke is een dertigjarige man die graag bewust alleenstaande vader wordt. Maar tussen droom en daad staan wetten en praktische bezwaren. Die werden belicht in De wereld van Sofie.

De wereld van Sofie

 

Ouderenzorg

Na teleurstellende ervaringen in een woonzorgcentrum, nam Karin haar moeder Irene in huis. In De wereld van Sofie werd stilgestaan bij het leven in woonzorgcentra en de alternatieven ervoor.

De wereld van Sofie

 

Seksualiteit en relaties

Vraag het aan Rika was een vaste rubriek in het programma Nieuwe feiten en een podcast. Daarin werd stilgestaan bij vragen rond vriendschappen, liefdes, relaties en seksualiteit.

Nieuwe feiten

 

Slaapproblemen

Er zijn aanwijzingen dat een zwaarder deken helpt om beter te slapen voor mensen met slaapproblemen, ADHD en autisme. In Nieuwe feiten werd met Lieve van Egmond, slaaponderzoekster aan de Universiteit van Uppsala, ingegaan op slaapproblemen, de gevolgen ervan en mogelijke hulpmiddelen.

Nieuwe feiten

 

Biodiversiteit

De biodiversiteit neemt af: er zijn steeds minder wilde planten en dieren. Patrick Jansen verbonden aan het Departement Omgevingswetenschappen aan de Wageningen Universiteit lichtte in De wereld van Sofie de problematiek en de gevolgen ervan voor ons leven toe.

De wereld van Sofie

 

Vriendschapsbreuk

Het thema “de impact van vriendschapsbreuken op ons leven" werd toegelicht in De wereld van Sofie door Uus Knops psychiater en rouwexpert.

De wereld van Sofie

 

Cybercriminaliteit

Cybercrime-expert Christophe Van Bortel wees in Het uur van de waarheid op de diversiteit van technieken die cybercriminelen gebruiken. Tegelijk werd ingegaan op hoe we ons als burger kunnen beschermen tegen deze fraudeleuze praktijken.

Het uur van de waarheid

RADIO 2

 

Voedselverspilling

Elk jaar gaat er ongeveer 2 miljoen ton voedsel verloren in Vlaanderen. Wereldwijd gaat het om 1,3 miljard ton: dat is 1/3e van de totale voedselproductie. Jelle Beeckman gaf via De inspecteur tips om minder eten te verspillen.

De inspecteur

 

Thuiswerken

De inspecteur hield een open enquête na twee jaar thuiswerken en de impact ervan op ons werk- en privéleven. De resultaten ervan werden voorgesteld en besproken in het programma.

De inspecteur

 

Energieprijzen

De inspecteur stond stil bij de hoge energieprijzen. Het programma focuste zo ook op het eenzijdig veranderen door een energieleverancier van contracten met klanten.

De inspecteur

 

De menopauze

De helft van de wereldbevolking maakt het mee en toch hoor je er amper wat over: de menopauze. Wijs stond stil bij de verschijnselen ervan, de klachten en de gevolgen voor het leven van vrouwen.

Wijs

 

Alzheimer

Op Wereld Alzheimer Dag besteedde Radio2 Ann&Daan aandacht aan dementie. Dat gebeurde onder andere aan de hand van een gesprek met Hugo Sigal (van Nicole en Hugo) over de ziekte bij Nicole.

Radio2 Ann&Daan

 

Borstamputatie

Radio2 Ann&Daan stonden stil bij borstamputaties, de redenen ervan en de gevolgen. Dit vertrekkende van een getuigenis van Ann. Die liet haar borsten preventief amputeren omdat ze drager is van een gen dat haar 80% kans geeft om borstkanker te ontwikkelen.

Radio 2 Ann&Daan

 

Narcisme

Voor de buitenwereld zijn het charmante, vlotte figuren die met gemak een hele groep kunnen entertainen maar achter gesloten deuren ontpoppen ze zich vaak tot manipulators. Samenleven met een narcist laat diepe sporen na. Wijs ging samen met narcismecoach Nelly De Keye op zoek naar de verhalen van luisteraars terzake.

Wijs

 

Uitheemse dieren door klimaatverandering

Heel wat dieren die hier eigenlijk niet thuishoren kwamen in onze streken terecht, onder meer door de klimaatverandering. Dierenkenner Joeri Cortens gaf in Weekwatchers toelichting bij de oorzaken en de gevolgen ervan.

Weekwatchers

 

Alcoholgebruik

Elke Belg drinkt gemiddeld bijna 1000 glazen alcohol per jaar. Dokter Sofie Tobback, huisarts en gespecialiseerd in alcoholproblematiek, gaf in De madammen toelichting bij ons gebruik en de gevolgen ervan voor onze gezondheid en gedrag.

De madammen

 

Financiële problemen

Door de energiecrisis en de stijgende voedselprijzen raken almaar meer mensen in financiële problemen. Maar hulp zoeken doen de meesten pas na vijf jaar. Mikail Ilgazoglu, schuldbemiddelaar bij het CAW, gaf in Wijs toelichting waarom het van levensbelang is om op tijd aan de alarmbel te trekken.

Wijs

MNM

 

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

In Nederland kwam een zaak aan het licht van seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice Of Holland. Die zaak kreeg ook heel wat weerklank in Vlaanderen waardoor het thema ook sterk leefde bij jonge meisjes. In Generation M werd ingegaan op de problematiek en gevolgen ervan.

Grensoverschrijdend gedrag werd ook in september in Generation M behandeld. Onder meer door de bijdrage van het programma aan Syllabuse, een “handboek” over grensoverschrijdend gedrag, een initiatief van de Genderkamer.

Generation M

 

Diverse thema’s zoals een woning vinden en verliefd worden.

De podcast Bless The Mess behandelde thema’s waarover je meer wil weten als jongere zoals het kopen van een woning, hoe omgaan met verliefd worden, enzovoort.

Bless The Mess

 

Anorexia en geestelijke gezondheidszorg

Tijdens de Week van de Geestelijke Gezondheidszorg kwam Paulien bij Kawtar & Keyaert getuigen over haar leven met en strijd tegen anorexia.

Kawtar & Keyaert

 

Dienstplicht

In Generation M werd de hypothetische stelling besproken: "Vroeger was er een verplichte legerdienst, de dienstplicht. Moeten we daar terug mee beginnen?" De voor- en nadelen werden samen met de luisteraars onderzocht.

Generation M

 

Stoppen met roken

In een uitzending van Generation M werd met ZicZacKitty en professor Filip Lardon gepraat over roken en de gevolgen ervan. Dat gebeurde naar aanleiding van een campagne van #whatthesmoke van Kom op Tegen Kanker.

Generation M

 

Abortus

In Kawtar & Keyaert stelde Pommelien Thys haar nieuwe single Zilver voor. Daarbij ging ze in op de aanzet ertoe, met name de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om het recht op abortus in de Verenigde Staten af te schaffen en de betekenis ervan voor vrouwen.

Kawtar & Keyaert

 

Mensen met een beperking

William Boeva en Karolien Debecker kwamen in Generation M aankaarten hoe de groep mensen met een beperking vandaag de dag nog te onzichtbaar zijn.

Generation M

 

Personen met het syndroom van Down

In Kawtar & Keyaert werd samen met een deelnemer van het tv-programma Down The Road ingegaan op de moeilijkheden die er zijn voor personen met het syndroom van Down maar ook hun dromen en uitdagingen.

Kawtar & Keyaert

 

Eetstoornissen

Naar aanleiding van een Pano-reportage over eetstoornissen bij jongeren, stond Gillis & Govaerts verder stil bij het thema. Dat gebeurde samen met Federaal Minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Gillis & Govaerts

 

Plastische chirurgie

Chasing Beauty was een nieuwe docureeks over plastische chirurgie en de gevolgen daarvan. Jelena, die zelf al neuscorrecties en een borstvergroting had gedaan en te zien was in de reeks, ging in een studiogesprek in Kawtar & Keyaert verder in op het onderwerp.

Kawtar & Keyaert

STUDIO BRUSSEL

 

Het gebruik van antidepressiva

StuBru-dj Pien Le Franc gaat in Bus Belgica in gesprek met psychiater Thomas Pattyn naar aanleiding van een Instagrampost van Selah Sue over haar (her)gebruik van antidepressiva.

Bus Belgica

 

Seksuele intimidatie

Grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie in het studenten- en uitgaansleven komt geregeld voor. Tijdens een thema-uitzending in Late Late Flo werd ingegaan op het fenomeen en hoe er zich tegen wapenen.

Late Late Flo

 

Eenzaamheid

Luisteraarster Rosh voelde zich vaak eenzaam. Een thema dat ook door zanger Stromae werd behandeld in zijn muziek. De luisteraarster bracht in Fanclub een fanbrief voor Stromae om haar uit haar eenzaamheid te halen.

Fanclub

 

Drugs

We praten te weinig over drugs. Daardoor weten we er ook veel te weinig over en dat maakt ze zo mogelijk nog gevaarlijker. Flo Windey wou hier verandering in brengen. Zij doorbrak het taboe in een driedelige Faqda-reeks over drugs.

Faqda

 

Mentale gezondheid

Net voor de zomer nam Oscar and the Wolf een break om aan zijn mentale gezondheid te werken. In september bracht hij 'Warrior' uit, een nummer over het overwinnen van je angsten en onzekerheden. De bandleider Max Colombie ging in Fien Germijns in gesprek over dit thema.

Fien Germijns

 

Diversiteit in de dj-wereld

Tijdens de live omkaderingsprogramma’s vanop Tomorrowland had Studio Brussel verschillende keren aandacht voor diversiteit in de dj-wereld. Dat gebeurde onder meer met getuigenissen over het belang van rolmodellen, aandacht voor diversiteit op het podium en bij de bespreking van het belang van Charlotte De Witte als eerste vrouwelijke mainstage afsluiter op Tomorrowland.

Tomorrowland (live)

 

Een dierbare verliezen

Black Box Revelation kwam hun nieuwe single 'Losing a Friend' voorstellen in Fien Germijns. Bij die presentatie werd ingegaan op het verlies van dierbaren en wat dat kan betekenen voor je eigen leven.

Fien Germijns

 

Wantoestanden bij WK in Qatar

In het programma Fien Germijns werd stilgestaan bij de schaduwzijde van het WK Voetbal in Qatar. Zo werd samen met journalist Rudi Vranckx ingegaan op uitspraken van de FIFA-leiding en op de werkomstandigheden van arbeiders van de WK-infrastructuur.

Fien Germijns

 

Toegang tot menstruatieproducten

Niet iedereen heeft toegang tot menstruatieproducten omwille van financiële problemen. Dat heeft gevolgen voor sommige meisjes die daardoor niet deelnemen aan school- en jeugdactiviteiten. De vzw DRUPP voorziet Antwerpse scholen van kastjes met gratis menstruatieproducten. Bij Eva De Roo werd hier verder bij stilgestaan.

Eva De Roo

 

Haatberichten

Het is tegenwoordig zo makkelijk om te haten en om haatberichten te verspreiden via anonieme commentaren onder online foto’s of artikels of via online groepen. In een reeks van Faqda werd ingegaan op het fenomeen. Dat gebeurde onder meer samen met VRT-journalist Tim Verheyden die infiltreerde in een Telegram-haatgroep met bijna 100.000 deelnemers.

Faqda

KLARA

 

Woonzorgcentra

Schrijver Chris de Stoop ging in Pompidou in op de situatie in woonzorgcentra tijdens de coronapandemie (naar aanleiding van zijn boek Hemelrijk).

Pompidou

 

Seksueel geweld

In De liefhebber had Ines Keygnaert (professor Seksuele en Reproductieve Gezondheid en experte seksueel geweld) aandacht voor het fenomeen van seksueel geweld en gevolgen ervan.

De liefhebber

 

Voedselbossen

Eco-entrepreneur Louis De Jaeger heeft een missie om zoveel mogelijk voedselbossen te planten. Daarover bracht hij vertellen in Berg & dal.

Berg & dal

 

Duurzaamheid

Een uitzending van Pompidou stond in het teken van duurzaamheid in de architectuur, naar aanleiding van de exposities Caring Architecture in VAI, Sick Architecture in CIVA en Same Same but Different in Z33.

Pompidou

 

Klimaat

Kunstenaar Floris Boccanegra trekt met een blok ijs naar IJsland om de klimaatproblematiek aan te kaarten. In Espresso werd stilgestaan bij de actie en het klimaatprobleem.

Espresso

 

Energiecrisis

Annick Schramme (academisch directeur van het Kennisnetwerk Creativiteit & Modemananagement aan Antwerp Management School) gaf in Espresso duiding bij de impact van inflatie en de energiecrisis op de kunstensector.

Espresso

 

Technologie en artificiële intelligentie

Filosoof Lode Lauwaert sprak in Pompidou over het thema technologie & AI in zijn boek ‘Wij robots, een filosofische blik op technologie en artificiële intelligentie”.

Pompidou

 

Gender

Bioloog Frans De Waal was te gast in Pompidou voor een special over gender vertrekkende van zijn boek ‘Anders. Gender door de ogen van de primatoloog’.

Pompidou

 

Omgaan met tegenslag

Psychiater Dirk De Wachter sprak in Pompidou over zijn boek Vertroostingen, over omgaan met tegenslag en een levensbedreigende ziekte.

Pompidou

 

Feminisme

Moraalfilosofe Petra Van Brabandt besprak in Pompidou nieuwe publicaties rond gender en feminisme, waaronder ‘Over vrijheid’ van Maggie Nelson, ‘Het recht op seks’ van Amia Srinivasan, en ‘De vrouw als zondebok’ van Silvia Federici.

Pompidou

VRT NWS

 

Diverse thema’s

De Stemming was een onderzoeksproject van de Universiteit Antwerpen en de VUB, die in opdracht van De Standaard en VRT NWS bij 2.064 respondenten de polsslag van Vlaanderen voelden (welke thema’s leven bij de Vlamingen).

De Stemming

in radio-, tv- en online-berichtgeving

 

Diverse thema’s zoals racisme en energiekosten

In #Belriadh, een online discussieprogramma, werd tweewekelijks digitaal in debat gegaan met jongeren en experten over onderwerpen zoals energiekosten, racisme en oorlog.

#Belriadh

 

Diverse thema’s zoals de huizenprijzen en sparen/beleggen

In #Steljevraag beantwoordden experten wekelijks vragen van gebruikers over actuele thema’s en gebeurtenissen, zoals huizenprijzen, energieprijzen en wat te doen met je geld.

#steljevraag

 

Diverse thema’s zoals kinderopvang en kansarmoede

In de Podcast Snapt ge mij nu? kwamen jongeren aan het woord die op een totaal andere manier naar de actualiteit kijken maar respectvol met elkaar in debat gingen.

Snapt ge mij nu?

 

Bewust alleenstaande moeders

Er waren in Vlaanderen nooit eerder zoveel aanvragen geweest om bewust alleenstaande moeder te worden. Dat bleek uit cijfers van het UZ Gent, het UZ Brussel, het ZNA Middelheim en het UZ Leuven. Zowel in De ochtend op Radio 1 als op Vrtnw.be werd op dit thema ingegaan.

Berichtgeving op radio en online

 

De prijs van studentenkoten

De hoge energieprijzen en de inflatie deden de prijs van studentenkoten stijgen. Dat bleek onder meer uit reacties die naar het Radio 2-programma De inspecteur gestuurd werden. Op Vrtnws.be werd verder ingegaan op de problematiek en op specifieke regels voor studentenkoten bij prijsverhogingen.

Online-berichtgeving

 

Energie en armoede

De energiecrisis leidde tot hoge energieprijzen en bij veel mensen ook angst om in armoede verzeild te geraken. Dat heeft ook psychologische gevolgen (angst). In Laat (Eén) en nadien op Vrtnws.be werd hier dieper op ingegaan.

Het thema (energiekosten) leidt ook effectief tot financiële problemen, ook voor mensen die net buiten het systeem van het sociaal tarief vallen. Daar werd ook verder op ingegaan.

Berichtgeving op tv en online

 

Armoede op school

Veel kinderen gaan naar school met ongezond voedsel of zelfs helemaal geen voedsel. Verschillende getuigenissen hiervan waren te horen in het Radio 2-programma De inspecteur. Ook Vrtnws.be bracht deze problematiek onder de aandacht, onder meer met een getuigenis;

Online-berichtgeving

 

Grensoverschrijdend gedrag

Er waren in 2022 verschillende meldingen van grensoverschrijdend gedrag die op het publieke forum belicht werden, ook via de VRT-kanalen. Daarbij werd ook duiding gegeven door VRT NWS, onder meer in De ochtend, de podcast Snapt ge mij nu? en op Vrtnws.be.

Berichtgeving op radio en online

 

Online fraude en bedrog

VRT NWS verspreidde verschillende video’s over verschillende vormen van online fraude en bedrog. Daarin werd ingegaan dat iedereen het kan overkomen en laagdrempelig uitgelegd hoe men zich daartegen kan wapenen.

Online-berichtgeving

VRT MAX

 

Genderbewustzijn

LGBTQIA+

Naar aanleiding van de Pride Month (augustus) zette VRT MAX verschillende gender- en holebigerelateerde programma’s in de kijker (onder de noemer Liefde is liefde). Zo bracht het platform ook Sarah in Genderland dat onderzocht hoe jonge mensen vandaag omgaan met hun genderidentiteit.

De podcast Zo geboren ging in op het verhaal van het dubbelleven van een homovader.

Sarah in Genderland

Zo geboren

 

Mensenrechten

Naar aanleiding van het WK Voetbal in Qatar organiseerde de VRT een dag rond de mensenrechten met panelgesprekken vanuit het Sporza Wintercircus. Die werden uitgezonden op VRT MAX.

Panelgesprekken mensenrechten

 

Mentaal welzijn

Sofie Steenhaut was 16 toen ze voor het eerst symptomen kreeg van wat later een angst- en depressieve stoornis bleek te zijn. Op sociale media lijkt het alsof elke jongere 'anxiety' heeft. Maar waar zijn die dan allemaal? Zou het niet leuk zijn om een clubje te vormen? Dus dat is exact wat Sofie doet. Op basis van haar eigen ervaringen gaat ze in de podcast Club angst in gesprek met clubleden en experts.

Club angst

 

Bodyshaming

“Body positivity” en “body neutrality” beuken in op heersende schoonheidsidealen. En dat is goed. Maar normen en patronen blijken hardnekkig. In de podcast Lijf werd ingegaan op het omgaan met het eigen lichaam en de problematiek van bodyshaming.

Lijf

 

Geletterdheid

De livestream van de VRT-taaldag stond in het teken van ontlezing en het belang van lezen en voorlezen en dat in relatie tot de ontwikkeling van jonge hersenen.

VRT-Taaldag

 

Mentaal welzijn en diversiteit

De videoreeks Plan A schetste het beeld van vijf jonge talenten die hun eerste stappen zetten in de Belgische muziekscene. Ze bespraken hun situatie en hun visie op het leven en stonden stil bij mentaal welzijn en hun afkomst.

Plan A

 

Ontwikkelen van zelfstandigheid

De VRT MAX reeks Zonder ouders op vakantie ging over een groep jongeren. De 15- tot 17-jarigen beheren in deze realityreeks zelf hun geld, huishouden en activiteiten. De reeks toont hoe zij zich ontwikkelen in hun zelfstandigheid.

Zonder ouders op vakantie

 

Identiteit en relaties

Roomies was een reeks over de zoektocht van twee twintigers naar hun identiteit en hoe je volwassen wordt. De reeks gaat over twee vriendinnen die bij elkaar intrekken op een appartement in Brussel, in de hoop een betere versie van zichzelf te worden. De thema’s identiteit en relaties staan centraal in Roomies.

Roomies

 

Mentaal welzijn

Het MNM-programma Generation M (dat jongerenthema’s behandeld) heeft een video-afgeleide Generation M: Story of My Life. Daarin werd in 2022 onder meer aandacht besteed aan “Body positivity” en automutilatie.

Generation M: Story of My Life

 

Ouderen en relaties

In Hotel Romantiek: de kijk van de kroost keken de deelnemers van het Eén-programma Hotel Romantiek met hun familie en vrienden samen naar de afleveringen. In hun reacties kwamen het thema hoe ouderen omgaan met relaties uitgebreid aan bod.

Hotel Romantiek: de kijk van de kroost

SPORZA

 

Inclusiviteit

In de rubriek Moment van de dag in de talkshow Villa Sporza (uitgezonden tijdens het WK Voetbal) had de presentator het over het feit dat inclusiviteit in 2022 heel gewoon zou moeten zijn (naar aanleiding van de verboden kapiteinsband op het WK).

 

Villa Sporza

 

Mensenrechten

Naar aanleiding van het WK Voetbal werd op de diverse VRT-zenders meermaals aandacht besteed aan de mensenrechten (en het gebrek ervan) bij de bouw en organisatie van het evenement in Qatar

Diverse aanbodsmerken

 

Belang van sporten en bewegen

Sporza leverde in samenwerking met Sport Vlaanderen digitale content onder de rubriek #Blijfsporten op Sporza.be. Via dit platform (en artikelen op de startpagina van Sporza.be die naar deze rubriek verwezen) werden mensen aangemoedigd om te (blijven) bewegen en werden tips gedeeld om te sporten.

#Blijfsporten op Sporza.be

 

Leven als oorlogslachtoffer

De Invictus Games zijn de spelen voor militairen en veteranen die gewond, geblesseerd of ziek. Vorig jaar werden deze spelen worden georganiseerd in Nederland. Sporza berichtte hierover en over het belang ervan voor de betrokken sporters.

Spora-platformen

 

Gokreclame in de sport

Sporza had diverse keren (op Sporza.be) aandacht voor gokreclame, zoals over de ethiek die er mee in verband staat en de financiële impact ervan.

Sporza.be

 

Geweld rond het voetbal

Naar aanleiding van geweldincidenten rond het voetbal, werd het publieke debat daarover weer groot. Zo waren er initiatieven van de Pro League en de Minister van Binnenlandse zaken. Via de Sporza-kanalen werd hier op ingegaan.

Sporza-kanalen

 

Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sport kwam verschillende keren aan bod bij Sporza. Onder meer bij de voorstelling van een totaalplan tegen grensoverschrijdend gedrag in de gymnastiekwereld.

Sporza.be

 

Energiecrisis

Door de hoge energieprijzen moesten bijna de helft van de Vlaamse sportclubs verlies maken of hun reserves aanspreken. Sporza berichtte hierover.

Sporza.be

 

Genderidentiteit

Geaardheid en genderidentiteit waren een actueel thema in de sport. Een aflevering van de podcast Fichebak stond stil bij genderbeleving in de sportwereld.

Fichebak

VRT

 

Kansarmoede

De Warmste Week stond in 2022 het teken stond van kansarmoede. Eén, MNM, Studio Brussel, Ketnet, VRT NWS en VRT MAX waren de trekkers van het evenement, met aandacht in de reguliere programma’s (zoals Switch en Blokken), specifieke formats (zoals De warmste slotshow), een gemeenschappelijke radioweek van MNM en Studio Brussel, enzovoort. Maar ook de andere VRT-merken droegen bij aan de actie.

De Warmste Week