Het jaarverslag in een notendop

De algemene kamer van de VRM nam in 2022 37 beslissingen. Voor het vijfde jaar op rij vormen de beslissingen in radio-gerelateerde zaken de meerderheid van de beslissingen van de algemene kamer, en dus niet de beslissingen over commerciële communicatie. Daarbij wordt wel opgemerkt dat het aantal radio-gerelateerde beslissingen in 2022 is gedaald terwijl het aantal beslissingen over commerciële communicatie daarentegen status quo is gebleven.

De kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen nam in 2022 4 beslissingen. Het betreft een klacht tegen NV SBS Belgium (Play4 - uitzending Extreme Makeover Vlaanderen), een eigen onderzoek naar aanleiding van de uitzendingen van de Vlaamse fictiereeks 'Twee Zomers' (VRT - waarschuwing) en twee klachten n.a.v. de uitzending van een promotieclip voor 'De Allerslimste Mens ter Wereld'.

Het overgrote deel van de in 2022 genomen beslissingen zijn het gevolg van een ambtshalve onderzoek. Het voorbije jaar voerde de VRM 338 monitoringsopdrachten uit bij de openbare, regionale en particuliere televisie-omroeporganisaties. Er waren 342 opnamemomenten bij de openbare en particuliere radio-omroeporganisaties.
In het kader van de monitoring van de video's geplaatst door Vlaamse influencers op socialemediaplatformen, volgde de VRM eind 2022 1.532 profielen op Instagram, 1.229 profielen op Tiktok, 553 kanalen op Youtube en 556 streamers op Twitch.

Aan het einde van dit jaarverslag situeert de VRM nog enkele bedenkingen en aanbevelingen. Deze hebben onder andere te maken met de Digitale Diensten Coördinatoren, de stimuleringsverplichting en de samenwerking tussen regulatoren.