10.1. Digitale Diensten Coördinatoren

Recent werd in de Europese Unie de “Digital Services Act” (DSA) aangenomen. Deze ruime en horizontale regelgeving voor de digitale sector viseert met name online platforms (zoals online marktplaatsen, appstores, deeleconomieplatforms en sociale media- en videoplatforms) en voorziet ook in een specifiek handhavingsregime met samenwerking op nationaal en Europees vlak.

In de DSA zijn vele zorgvuldigheidsverplichtingen opgenomen, onder meer over ‘inhoudsmoderatiebeslissingen’ van online platforms en verhaalmogelijkheden daartegen. Wanneer een gebruiker een klacht heeft over een onheuse behandeling door een online platform (bv. bij blokkering van profielen of verwijdering van inhoud) zal hij zich overeenkomstig de DSA in eerste instantie tot het online platform zelf moeten kunnen richten (zgn. intern klachtenafhandelingssysteem) en daarna beroep moeten kunnen doen op buitengerechtelijke geschillenbeslechting. Of online platforms deze verhaalmogelijkheden aanbieden en duidelijke bepalingen hebben opgenomen in hun algemene voorwaarden over ‘inhoudsmoderatie’ wordt echter gecontroleerd door de “digitale diensten coördinatoren” (DDC) van de lidstaten en/of de Europese Commissie.

Voor het toezicht op de online platforms en de uitvoering van de DSA, moeten de lidstaten dus een DDC aanduiden, die moet samenwerken met mogelijke andere bevoegde autoriteiten. Met name specifieke sectoren, zoals die van de videoplatformdiensten, kunnen worden toegewezen aan mediaregulatoren gelet hun reeds bestaande bevoegdheden. De DDC zal in elk geval verantwoordelijk zijn voor de coördinatie op nationaal niveau in verband met deze kwesties.

Ook binnen België zullen dus afspraken gemaakt moeten worden over hoe de Belgische DDC opgevat zal worden en wie de (andere) bevoegde autoriteiten zullen zijn in dit verband. De VRM lijkt alvast betrokken te zullen moeten zijn bij de uitvoering en de handhaving van de DSA (met name wat de videoplatforms betreft).

De lidstaten moeten uiterlijk op 17 februari 2024 DDC’s hebben aangeduid.