KPI 21. De VRT zal de nodige medewerking verlenen wat betreft de monitoring van haar onpartijdigheid.

Opdat de VRT-nieuwsdienst zou kunnen spreken van een onpartijdig aanbod, werkt hij vanuit de stelling dat elke mening telt. Daarom liet hij in 2021 onder andere een brede diversiteit aan opinies van externen aan bod komen. Centraal daarbij was dat hij ruimte maakt voor een pluralistisch debat en nuancerende meningen. Om zijn redactionele autonomie te bewaren stelde hij zich daarbij onpartijdig en onafhankelijk op.

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) werd door de minister van Media gevraagd om de onpartijdigheid van de VRT-nieuwsdienst te laten onderzoeken. De VRT gaf de nodige ondersteuning aan de VRM. Zo bezorgde zij het onderzoeksvoorstel voor een soortgelijk onpartijdigheidsonderzoek uit 2020 (dat tot stand kwam op initiatief van de VRT en uitgevoerd werd door onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen). Daarbij werd informatie bezorgd over de gevolgde methodiek, de onderzoeksresultaten en het budget.

De VRM gunde de opdracht voor het onderzoek naar de onpartijdigheid van de programma's van de VRT-nieuwsdienst met inachtname van de geldende overheidsopdrachtenregelgeving. De studie werd uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen en werd opgeleverd.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee in 2021 behaald te zijn.