4.3.5 Maatregelen getroffen omwille van COVID-19

4.3.5.1 Corona-noodfonds

Op 2 juni 2020 maakte de Vlaamse Regering bekend dat er een ‘corona-noodfonds’ werd opgericht ter waarde van 300 miljoen euro, waarvan 10 miljoen specifiek ter ondersteuning van de mediasector.

Van deze middelen gaat 3,8 miljoen euro naar de VRT, maximaal 3,8 miljoen euro – en dit naargelang de individueel berekende financieringsbehoefte met een minimum van 300.000 euro per omroep - naar de regionale televisieomroeporganisaties, 1,8 miljoen euro zal via het VAF Mediafonds en 100.000 euro via het VAF Gamefonds verdeeld worden als productiesteun voor opgelopen schade, 186.250 euro dient als tegemoetkoming voor erkende lokale en netwerkradio-omroepen en tenslotte komt 313.750 euro - via werkbeurzen Fonds Pascal Decroos en via (de digitale kanalen/leden van) Media.21 - ten goede aan freelance journalisten. Via het VAF/ Filmfonds wordt nog eens 5 miljoen, waarvan 4.5 miljoen voor producties en 500.000 voor publiekswerking.

4.3.5.2 Uitstel jaarlijkse vergoedingen radio-omroepen

Het besluit van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 bepaalt dat de erkende netwerkradio-omroeporganisaties voor het gebruik en behoud van de toegewezen frequenties vanaf het tweede volle kalenderjaar een jaarlijkse vergoeding moeten betalen. Per frequentiepakket bedraagt dit 5.000 euro, te betalen aan de Vlaamse Regulator voor de Media. Gelet op de economische impact die de bestrijding van het coronavirus met zich meebrengt, werd in overleg tussen de minister van Media en de administratie van de VRM beslist om uitstel van betaling toe te kennen aan de betrokken netwerk- en lokale radio-omroeporganisaties. De betaling van de jaarlijkse vergoeding diende uiterlijk te gebeuren tegen 30 september 2020.

Voor de erkende lokale radio-omroeporganisaties moet per omroepprogramma een bedrag van 500 euro betaald worden. Gelet op de economische impact die de bestrijding van het coronavirus met zich meebrengt, werd in overleg tussen de minister van Media en de administratie van de VRM beslist om uitstel van betaling toe te kennen aan de betrokken netwerk- en lokale radio-omroeporganisaties. De betaling van de jaarlijkse vergoeding diende uiterlijk te gebeuren tegen 30 september 2020.

4.3.5.3 Vlaams Audiovisueel Fonds past werking aan

Het VAF berekende dat er momenteel 116 producties die door hen gesteund worden serieuze schade oplopen, tot ongeveer 7 miljoen euro.[465][466] Het VAF voorzag meer flexibiliteit met betrekking tot administratie, rapportering en andere financieringsvoorwaarden tot eind 2020: verlenging van contractuele termijnen, flexibiliteit in wijzigingen van financieringsplannen, aanpassingen van betalingsregelingen, flexibiliteit in uitgavenverplichtingen (indien gemotiveerd) en resultaten. Wat betreft de betaling van de productiesteun werd er een voorschot van 5% voorzien en een groter aandeel bij de start.

Een overzicht van de Coronamaatregelen publiceerde het VAF op een speciale Coronapagina op zijn website.[467]

4.3.5.4 Verlenging termijnen tax shelter

De federale regering verlengde de termijnen voor uitgaven voor audiovisuele producties onder tax shelter, na aangetoonde directe schade door COVID-19-maatregelen.

4.3.5.5 Crisismaatregelen

Freelancers konden gebruik maken van de crisismaatregelen van de federale en de Vlaamse overheid, bovenop de klassieke sociale bescherming voor zelfstandigen. Zo konden freelancers uitstel, vermindering of zelfs vrijstelling vragen van sociale bijdragen. Op het vlak van btw en personenbelasting plande de FOD Financiën steun in de vorm van spreiding van betaling en vrijstelling van intresten of boetes. Verder besliste de federale regering dat zelfstandigen een beroep kunnen doen op een vervangingsinkomen van zodra ze hun activiteit wegens de coronacrisis gedurende minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen volledig hebben stopgezet. Dat overbruggingsrecht beloopt maandelijks € 1.291,69 netto en – met kinderen ten laste - € 1.614,10 netto. De aanvraag van het corona-overbruggingsrecht gebeurt op basis van een verklaring op eer. Journalisten in bijberoep konden niet terugvallen op dit overbruggingsrecht, omdat ze in de regel geen sociale bijdragen betalen. De Vlaamse regering regelde dan weer een compensatiepremie van € 3.000 (vast bedrag) voor zelfstandigen van wie de omzet tussen medio maart en eind april is gedaald met minstens 60% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Op vraag van onder meer de VVJ is de Vlaamse compensatiepremie ook toegewezen aan zelfstandigen ‘zonder fysieke vestiging’ – dus ook freelancejournalisten. De aanvraag gebeurt met een verklaring op eer, die achteraf wordt gecontroleerd. Journalisten in bijberoep, die in regel geen sociale bijdragen betalen, konden op deze premie geen beroep doen.[468]

4.3.5.6 Overheidsadvertenties

De Vlaamse overheid investeerde in bijkomende overheidsadvertenties via een bepaalde verdeelsleutel.. Een voorbeeld hiervan was de ‘‘#IKREDLEVENS”-campagne.

[465] Het Belang van Limburg, “Audiovisuele sector in ons land verliest 7 miljoen euro door coronacrisis”, 13 mei 2020.
[466] In deze 116 producties zitten ook filmproducties vervat (dus Filmfonds).
[467] https://www.vaf.be/corona
[468] Vlaamse Vereniging voor Journalisten, Deltour, P., “EEN MAAND CORONACRISIS: DE IMPACT OP DE (VLAAMSE) JOURNALISTIEK”, https://journalist.be/2020/04/een-maand-coronacrisis-de-impact-op-de-vl…, 11 april 2020.