7.3. Investeren in leiderschaps- en talentontwikkeling

7.3.1. De VRT werkt een programma voor leidinggevenden uit

Centraal in het ontwikkelen van het Fier op de VRT- project (cf. supra) staat de rol van de leidinggevenden. VRT stelt dat leidinggevenden belangrijk zijn bij het opbouwen van een nieuwe bedrijfscultuur. Vanuit de HR-afdeling werd gefocust op het versterken van de leidinggevende vaardigheden en het ondersteunen van samenwerkingsdynamieken in de praktijk van de dagelijkse werking. In de Fier op VRT-trajecten wordt steeds de rol van de leidinggevende sterk benadrukt en op de voorgrond geplaatst. De VRT investeerde in de ontwikkeling van haar leidinggevenden. Via verschillende initiatieven (zoals een zesdaags leiderschapstraject, een 360°-feedback-vragenlijst en persoonlijke coachingstrajecten) werden 126 leidinggevenden begeleid.

Ook werd in het kader van ‘Fier op de VRT’ een tweedaagse voor leidinggevenden en trekkers van de cultuurverandering georganiseerd, waar de aandacht voor en de nodige medewerking van iedereen voor de realisatie van de gewenste cultuur onder de aandacht werd gebracht.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

7.3.2. De VRT werkt een programma van loopbaan- en mobiliteitsmanagement uit

De VRT stimuleert medewerkers om regelmatig stil te staan bij hun loopbaan (hun talenten, ambities en interesses) en een brede ervarings- en kennisopbouw na te streven. Het biedt medewerkers de gelegenheid om een nieuwe functie of (tijdelijke) opdracht op te nemen binnen de organisatie, zich verder te ontwikkelen en zo inzetbaar te blijven in een continu veranderende omgeving.

De VRT verspreidt alle informatie van nieuwe interne vacatures naar alle medewerkers, onder meer via een wekelijkse nieuwsbrief zodat interne mobiliteit wordt gestimuleerd. Via talentreviews wordt gepeild naar ontwikkelings- en loopbaanmogelijkheden voor medewerkers. Leidinggevenden en medewerkers worden aangespoord om met elkaar in dialoog te gaan over het invullen en uitbouwen van hun loopbaan. Een wekelijks mobiliteitsoverleg op HR brengt vraag en aanbod bij elkaar.

Van de 200 vacatures (naast VRT-contracten ook freelance- en interimcontracten) in 2019 vulde VRT JOBS (de HR-afdeling verantwoordelijk voor het aanwervingsbeleid) 36,0% intern in.

Daarnaast hebben medewerkers de mogelijkheid om zich in te schrijven voor een loopbaancoaching-traject. In het kader van een dergelijke loopbaanondersteuning begeleidde een externe loopbaancoach 12 medewerkers in hun zoektocht naar een job en een werkcontext die aansluit bij hun talenten en vaardigheden.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.