6.2. Structurele samenwerking met andere Vlaamse mediaorganisaties

6.2.1. De VRT laat haar samenwerkingsinitiatieven met de mediasector tweejaarlijks evalueren door een onafhankelijke deskundige, gekozen door zowel VRT als de Minister van Media. De evaluatie focust op de bijdrage van samenwerking aan (1) de maatschappelijke opdracht van de VRT (i.e. worden één of meerdere van de strategische doelstellingen 1 t.e.m. 5 beter vervuld?), (2) een kwalitatief sterke en diverse, economisch duurzame ontwikkeling van het media-ecosysteem, en (3) de concrete meerwaarde en/of kostenreductie voor de betrokken partners in de samenwerking (vanaf 2016, eerste rapportering in 2019)

Samenwerking met de externe productiesector

De VRT stimuleert het Vlaamse medialandschap en draagt er in belangrijke mate toe bij dat de grote Vlaamse omroepen zich onderscheiden met een groot aandeel aan Vlaamse content. De omroep zorgt ervoor dat aan productiekant het Sociaal Charter voor de Audiovisuele sector door de onafhankelijke productie- en facilitaire sector wordt toegepast. De VRT werkt samen met een grote diversiteit aan producenten en behoort tot de koplopers in Europa op het vlak van uitbesteding aan de externe productiesector, zo blijkt uit het onafhankelijk onderzoek naar de economische meerwaarde van de openbare omroep uit 2018 (bron: Studie "De economische meerwaarde van de VRT" door imec-SMIT, VUB en Flanders Business School, KU Leuven). De studie toont meer dan 400 samenwerkingen aan met meer dan 800 partners. VRT haalt hierbij de verwachte eisen voor samenwerkingen opgelijst in de beheersovereenkomst. Mogelijke verbeterpunten werden eveneens opgelijst.

Doordat de VRT inzet op producties van Vlaamse productiehuizen, stimuleert zij de andere Vlaamse omroepen om ook Vlaamse content aan te bieden.

In de praktijk ondersteunde de VRT in 2019 op verschillende manieren de Vlaamse audiovisuele sector:

  • bestellingen bij onafhankelijke productiehuizen en
  • facilitaire bedrijven;
  • de besteding van ontwikkelingsgelden bij productiehuizen;
  • participeren aan coproducties (onder andere in samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds);
  • samenwerkingen met Vlaamse start-up.

Samenwerking met andere mediaspelers

De VRT werkt op verschillende vlakken samen met andere Vlaamse media-organisaties. Die samenwerkingen worden opgezet volgens een strikt kader. Dat bepaalt onder andere dat een samenwerking kan als dat een positieve impact heeft op het Vlaamse media-ecosysteem en op het realiseren van de maatschappelijke opdracht van de VRT.

Samenwerkingsovereenkomsten met Vlaamse media-organisaties

De VRT heeft verschillende samenwerkingsovereenkomsten met andere mediaspelers die actief zijn in het Vlaamse medialandschap. Enkele voorbeelden:

  • Voor sport werkte de VRT samen met SBS Belgium, Medialaan, Eleven Sports en Proximus voor de uitwisseling van sportcontent. De akkoorden met Proximus en SBS Belgium hadden ook betrekking op het inzetten van Sporza-commentatoren tijdens sportwedstrijden.
  • De VRT had een samenwerkingsovereenkomst met Telenet over het gebruik van archiefbeelden en het inzetten van presentatoren en commentatoren in disciplines als veldrijden, Formule 1, de Engelse voetbalcompetitie en de reeks Belga Sport (Canvas).
  • De VRT had een samenwerkingsovereenkomst met RTL voor de wedstrijden van de Beker van België (Croky Cup), en met RTBF voor de wedstrijden van de Europa League.
  • De VRT had overeenkomsten met Proximus-TV en Telenet over het aanbod-op-aanvraag van VRT-programma’s.
  • Op programmaniveau werkte de VRT in 2019 samen:
    • De MIA’s werden in samenwerking met Proximus geproduceerd.
    • VRT NWS wisselde informatie en beelden uit met Bruzz. RTV en VRT wisselden op regelmatige basis beelden, audio en content uit. Met RTBF, VTM en RTL werden nieuwsbeelden uitgewisseld. Voor de captatie van de ceremonie voor de achttiende verjaardag van kroonprinses Elisabeth en de herdenking van het Ardennenoffensief (75 jaar voordien) werkte VRT NWS samen met RTBF en VTM. Voor De stemtest werkte de nieuwsredactie samen met De Standaard, RTBF en La Libre. Voor onderzoeksjournalistieke projecten werd onder andere samengewerkt met Knack, Apache en De Tijd. Samen met RTBF werd de podcast Plan B gelanceerd.
    • De VRT werkte samen met RTBF voor onder andere de Koningin Elisabethwedstrijd, het Nationaal Defilé en de Paleisconcerten.
  • In De ochtend op Radio 1 werden de hoofdredacteurs van Vlaamse kranten en nieuwswebsites in 2019 regelmatig uitgenodigd om een verhaal uit hun krant toe te lichten. Radio 1 was samen met Knack partner voor De Universiteit van Vlaanderen.

Websyndicatie

De VRT stelt haar videofragmenten beschikbaar aan Vlaamse uitgevers als DPG Media en Mediahuis, zodat zij de video’s kunnen publiceren op de websites van hun merken. De video’s zijn afkomstig uit programma’s van de aanbodsmerken van de VRT en VRT NWS.

Door de publicatie van videofragmenten op de websites van andere mediaspelers vergroot de VRT haar bereik van het video-aanbod.

Gezamenlijke acties

De VRT en andere mediaspelers werkten samen aan concrete “beleidsdossiers”, met name:

  • In 2019 werd Radioplayer gelanceerd, een website en app waarop luisteraars naar alle radiozenders van de VRT, DPG Media en Mediahuis kunnen luisteren. De samenwerking verliep via Digitale Radio Vlaanderen dat daartoe was opgericht eind 2018.
  • De VRT werkt samen met DPG Media, Mediahuis en Norkring NV mee aan de digitalisering van het radiolandschap en de uitrol van een plan om over te schakelen van FM- naar DAB+-uitzendingen.
  • Het aanbod van de VRT moet gediversifieerd, toegankelijk en vindbaar zijn op alle platformen. Door het grotere (internationalere) aanbod en de opkomst van OTT-spelers wordt iedereen bereiken en aanspreken moeilijker. De openbare omroep bespreekt in haar contacten met de andere Vlaamse omroepen en distributeurs hoe het aanbod van de Vlaamse zenders (waaronder deze van de VRT) prominent zichtbaar kan blijven op de distributieplatformen.
  • De VRT staat open om samenwerkingen, zoals een gezamenlijk Vlaams aanbod-op-aanvraag-platform, verder te onderzoeken. De VRT had daarover constructieve gesprekken met DPG Media.

Innovatie

De VRT werkte voor innovatieve projecten samen met verschillende Vlaamse en Europese mediabedrijven. Die samenwerking kan zich uiten in projecten rond mediabeleving enerzijds, en het uittesten van media-innovaties via VRT Sandbox (cf. supra) anderzijds.

Samenwerking met andere publieke omroepen

Er werd zowel op contentvlak als op strategisch vlak in 2019 samengewerkt met diverse publieke omroepen in Europa:

  • Voor Eén werden een aantal fictiereeksen ontwikkeld samen met NPO en RTBF. Als deze reeksen overgaan naar productiefase, worden zij gecoproduceerd met deze partners. Grenslanders werd bijvoorbeeld in 2019 uitgezonden en was een coproductie tussen NPO/AVROTROS en Eén. De reeks GR5 (die in 2020 wordt uitgezonden) kwam tot stand in coproductie met ZDFneo.
  • Ketnet zond in 2019 de fictiereeks Dierendetectives uit, een coproductie tussen de VRT, NPO en de Duitse omroep NDR. Op strategisch vlak werkte Ketnet samen met NPO voor een viermaandelijks content- en strategisch overleg. De Noorse omroep NRK en de Deense omroep DR kwamen op inspiratiebezoek bij Ketnet. Sindsdien werden inzichten en formats tussen deze omroepen en Ketnet uitgewisseld.
  • Een structureel fictie-overleg werd opgezet tussen de VRT en RTBF, en tussen de VRT en NPO.
  • De VRT organiseerde, samen met AVROTROS en de NPO, de sessie “Stories from the Lowlands” op het dramafestival Séries Mania: in een panelgesprek werd ingegaan op de coproductie Grenslanders en werden VRT-fictiereeksen voorgesteld.
  • De VRT had sprekers op Helsinki Script in Finland en op het Serial Killer Festival in Tsjechië die zijn fictie-aanpak toelichtten.
  • VRT NWS werkte samen met verschillende Europese openbare omroepen, om informatie uit te wisselen en ideeën te bespreken. Zo had de VRT-nieuwsdienst regelmatig contact met RTBF, NOS en BBC. In 2019 is VRT NWS partner geworden van het “50:50-project” van BBC, waarbij gestreefd wordt naar een gelijke opvoering van mannen en vrouwen in de berichtgeving. In 2020 zal de VRT NWS dit project verder uitwerken. VRT NWS schakelde regelmatig correspondenten in van NOS.

De VRT was in 2019 een actieve partner binnen de EBU.

  • De VRT-expert internationale coproducties werd lid van de Stuurgroep “Fictie-experten” binnen EBU.
  • Ketnet was een trekker in een EBU-project over fictie voor kinderen en jongeren. De bedoeling van het project was een forum op te zetten om coproducties tussen Europese publieke kinderzenders te stimuleren en te faciliteren. Ketnet is daarnaast lid van de EBU Children Experts Meeting, waarbij de netmanagers van publieke kinderzenders samenkomen om gedachten uit te wisselen over strategie.
  • VRT NWS was een actief lid van EBU. Regelmatig namen journalisten en andere medewerkers van VRT NWS deel aan evenementen van EBU. VRT NWS nam deel aan de Eurovision News Exchange waarbij beelden, quotes en korte nieuwsreportages uitgewisseld worden tussen de Europese openbare omroepen. VRT NWS bood ook zelf nieuwsreportages aan voor andere omroepen. VRT NWS nam deel aan EBU Youth News Exchange, waarbij verschillende kinder- en jeugdjournaals expertise, strategie, beeldmateriaal en reportages met elkaar uitwisselen.
  • Een VRT-journalist was de vertegenwoordiger van VRT NWS in EBU News Committee en Editorial Subcommitte. Op die manier volgde de VRT-nieuwsdienst het beleid en de inhoudelijke keuzes van EBU op. VRT NWS werkte met andere omroepen samen aan een onderzoeksproject om gemeenschappelijke journalistieke onderwerpen uit te werken.  
De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.