4.2. Aangescherpte aanbodsmerken met focus op publieke meerwaarde

4.2.1. Minstens één aanbodsmerk geeft prioritaire aandacht aan de doelgroep kinderen

De VRT stelt dat het aanbodsmerk Ketnet prioritaire aandacht geeft aan de doelgroep kinderen. De missie van Ketnet is: ‘Ketnet wil een unieke 360°-beleving aanbieden die meegroeit met elk kind in Vlaanderen door de verschillende leefwerelden van het kind met elkaar te verbinden en hen zo te laten opgroeien tot zelfbewuste adolescenten.

Ketnet wil kinderen begeleiden in alle domeinen van hun ontwikkeling en met heel uiteenlopende programma’s: van Bumba voor de allerkleinsten tot D5R voor de oudere kinderen. Ketnet is een kwalitatief, reclamevrij en veilig vertrouwensmerk met een aanbod voor alle kinderen. Vijf kernwaarden vormen de basis van dit aanbod: Ketnet is verbindend, stimulerend, fascinerend, positief en ontspannend. Aan de hand van die waarden bood Ketnet in 2016 een mix van vertrouwde en nieuwe programma’s die nauw aansluiten bij de leefwereld van de kinderen.

  • Met Karrewiet brengt Ketnet nieuws op kindermaat en met Karrewiet plus gaf het net duiding bij maatschappelijk relevante thema’s. De geonauten ging dieper in op de actualiteit aan de hand van de millenniumdoelstellingen. Daarbij werden net als in het magazine Generatie K ook de kinderrechten verkend.
  • Op educatief vlak ging de wetenschappelijke quiz Superbrein op zoek naar “het superbrein onder de Ketnetters”. Klein gespuis bracht de jongste kijkers biologische kennis bij door de zwangerschap van verschillende huisdieren op te volgen. Kaatjes kameraadjes zocht een antwoord of een oplossing op alledaagse vragen en problemen waar de jongste kinderen mee in contact komen.
  • Generatie K zette kinderen aan het denken over zichzelf, over hun rechten, over de maatschappij en over rechtvaardigheid.
  • Boeva & The Games liet de kinderen kennismaken met de inspirerende, creatieve en sociale mogelijkheden van het gamen.
  • In De blacklist werden kinderen aangemoedigd en geholpen om hun dromen waar te maken. De checklist stimuleerde kinderen om actie te ondernemen door records te verbreken. Een nieuw seizoen van Mijn sport is top daagde Ketnetters uit om hun sport te demonstreren en het daarbij op te nemen tegen een bekende Vlaming.
  • In 2016 waren er een aantal vervolgreeksen van Vlaamse fictieseries, zoals de realistische fictiereeks[1] van D5R, het muzikale verhaal van Ghost Rockers en de stopmotionreeks Rintje. Andere nieuwe fictieprogramma’s waren onder meer De leeuwenkuil en Dance academy.
  • Voor muzikaal amusement zorgde onder meer Ketnet musical. Nadat in het voorjaar van 2016 de musical Kadanza together liep, volgde in het najaar een nieuwe zoektocht naar musicaltalent: Ketnet musical Unidamu.

Om alle kinderen te kunnen bereiken, werkt Ketnet met subdoelgroepen. Omdat volgens de VRT peuters en kleuters eigen noden en behoeften hebben, bood Ketnet dagelijks content aan voor deze subdoelgroep. Het is een aanbod ‘op maat’ van de allerjongsten met onder andere Bumba voor de baby’s, Uki en Musti voor de peuters, Kaatje & Kamiel voor de kleuters en Bob De Bouwer voor de kinderen in de overgangsfase naar de basisschool. Dat gebeurde op het Ketnet-kanaal, via de rode knop (op de digitale platformen van Telenet en Proximus) en via Ketnet Jr. door middel van een app en Ketnet.be

Op Ketnet Hits worden ‘de hipste, de coolste én de plezantste hits op een rijtje gezet’ voor de Ketnetters. Dit kanaal kan beluisterd worden via de Radioplus applicatie.

Het online-aanbod van Ketnet bestaat uit drie hoofdcomponenten: de website, de interactieve online-community van Ketnet en de apps:

  • Op Ketnet.be hebben kinderen toegang tot onder meer volgende diensten:
    • (her)bekijken van audiovisueel aanbod, met een afzonderlijke informatiekanaal voor Karrewiet;
    • spelletjes zoals puzzels, quizzen en behendigheidsspelletjes;
    • doe-activiteiten, zoals knutsel- en kookinspiratie;
    • wedstrijden;
    • een tv-gids;
    • informatie en nieuws over de wrappers.
    • De interactieve online-community van Ketnet telde in 2016 meer dan 60.000 actieve ‘Ketprofielen’ per maand. Ketnetters hebben daarmee de mogelijkheid om te reageren op filmpjes en om de nieuwsbrieven van Ketnet en Karrewiet te ontvangen. Ze kunnen vrienden worden met de wrappers, berichten schrijven en foto’s uploaden. Kinderen die een King Size-profiel aanmaken, kunnen andere vriendjes toevoegen en elkaars berichtjes en foto’s bekijken. Ouders moeten dat profiel activeren. Via deze online-community verbindt Ketnet kinderen met elkaar en brengt het hen mediawijsheid bij.
    • De Ketnet-app richt zich op kinderen tussen 6 en 12 jaar. Met de gratis app (voor tablet en smartphone) kunnen de kinderen audiovisuele content van Ketnet bekijken op hun smartphone of tablet. Verder is het mogelijk om spelletjes te spelen, foto’s te bewerken en vrienden en wrappers te volgen. Het aanbod op de Ketnet Jr.-app bestaat uit volledige programma’s, videofragmenten en spelletjes zoals puzzels en zoekspellen op maat van peuters en kleuters.

Ketnet was in 2016 met verschillende evenementen aanwezig in heel Vlaanderen:

  • In de dagen na de aanslagen van 22 maart probeerde Ketnet kinderen te helpen om dat nieuws te verwerken en hen positief naar de toekomst te laten kijken. Onder de noemer #krijtjesvolhoop werden kinderen uitgenodigd om de wereld wat kleur te geven en hun gevoelens een plaats te geven in een krijttekening.
  • Ketnet reikte tijdens het Gala van de Gouden K’s awards uit in verschillende categorieën, zoals sport, muziek, games, tv en hypes.
  • Na de televisiereeks De helden kwam een langspeelfilm, waarin de hoofdpersonages hun handigheid en vindingrijkheid gebruikten om hun doel te bereiken: Helden van de zee.
  • In februari ging de Ketnet Musical-Kadanza Together in première, met liedjes uit 10 jaar Junior Eurosong.
  • Voor de actie Move tegen pesten mobiliseerde Ketnet iedereen om een vuist te maken tegen pesten. 324.314 kinderen uit 2086 scholen schreven zich samen met hun klas of school online in voor de actie. Ze maakten zo duidelijk dat ze in actie wilden komen tegen pesterijen. Uit een impactonderzoek na afloop bleek dat 83% van de Vlaamse kinderen vond dat er op hun school minder gepest werd door de Move tegen pesten.
  • Ketnet zette in het najaar van 2016 sterk in op de mogelijkheden van gamen. Alle game-initiatieven uit de game-weken van Ketnet kwamen samen in het Ketnet Game Event in Flanders Expo. Kinderen en ouders konden er kennis maken met ‘virtual & augmented reality’, ‘coderdojo’s’ (workshops om te leren programmeren), robots en een stand-up- comedyshow.
  • Meer dan 2.000 klassen uit de lagere school staken de handen uit de mouwen voor de Ketnet-Koekenbak, in het kader van De warmste week.
  • Andere evenementen en acties waren onder andere Buitenspeeldag, Heldendag, De pet op tegen kanker, Ghost Rockers Show, De Ketnet Zomertour, Ketnet Arena (rond het EK voetbal en de Olympische Spelen), Duivelse +school (in samenwerking met de Rode Duivels), Ketnet Halloween en D5R-fandagen.

Uit onderstaande CIM-cijfers blijkt dat het profiel van Ketnet voor 55,6% uit 4-12 jarigen bestaat en dit in contrast met Eén- en Canvaskijkers:

Ketnetkijkers:

  • 55,6% is tussen 4 en 12 jaar
  • 44,4% is 13+

Eénkijkers:

  • 1,6% is tussen 4 en 12 jaar
  • 98,4% is 13+

Canvaskijkers:

  • 2,2% tussen 4 en 12 jaar
  • 97,8% is 13+

Het marktaandeel voor Ketnet in 2016 (21% tussen 4 en 12 jaar, 1,4% 13+, gemeten door CIM tussen 6-20u) geeft aan dat dit aanbodsmerk prioritaire aandacht aan de doelgroep kinderen heeft.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

4.2.2. Minstens één aanbodsmerk geeft prioritaire aandacht aan de doelgroep jongeren

De VRT stelt dat met het aanbodsmerk MNM specifieke aandacht aan de doelgroep jongeren gegeven wordt. De missie van MNM is dan ook: ‘MNM is een ontspannende hitradio die de jonge luisteraars en hun leefwereld centraal stelt en hen door een relevant informatief aanbod gidst. MNM is een aanstekelijk platform dat het uitwisselen van ervaringen faciliteert en engagement stimuleert.

MNM ondersteunt jongeren en helpt hen op weg in de maatschappij. Het net heeft een band met vooral scholieren, studenten en nieuwe Vlamingen. In zijn aanbod gaat aandacht naar participatie van deze groepen via maatschappelijke debatten en acties.

  • Elk uur van de dag brengt MNM nieuws op maat van jongeren. In De grote Peter van de Veire-ochtendshow en Planeet De Cock waren er korte nieuwsuitzendingen op elk half uur. Regelmatig zoomde MNM in op belangrijke gebeurtenissen (zoals de aanslagen van 22 maart) met meer duiding en achtergrond. Thema-uitzendingen belichtten maatschappelijke thema’s uit de actualiteit, zoals werken in de zorgsector, studeren in de toekomst en langdurige ziekte.
  • MNM heeft geregeld aandacht voor grote en kleine sporten. The road to Rio (een programma in aanloop van de Olympische Spelen) focuste op diverse sporten zoals badminton, zwemmen, golf, hockey, tienkamp, judo, baanwielrennen, schermen, taekwando en hordelopen. Tour of beauty had aandacht voor wielrennen en de Ronde van Frankrijk. Tijdens het EK Voetbal volgde MNM verschillende supporters van de Rode Duivels. Een week lang had MNM aandacht voor “kleine sporten” zoals waterpolo, gymnastiek, volleybal, kunstschaatsen en handbal in het programma Kwistet.
  • In programma’s zoals Generation M behandelt MNM maatschappelijke onderwerpen die relevant zijn in het leven van jongeren (onder meer werkloosheid, pesten en relaties vanuit het standpunt van de luisteraar). Marathonradio zette in juni de studenten centraal tijdens de examenperiode, met studie- en ontspanningstips. In De langste liefde peilde MNM naar liefde en vriendschap bij de luisteraars.
  • Het muziekaanbod van MNM focust op populaire hits. Het net zorgde voor muzikale verrassingen en ondersteunde jong muziektalent in Vlaanderen via projecten zoals Start to dj of de MNM-liftconcerten. Als hitradio investeerde MNM in hitlijsten zoals de Click-Like40, MNM50, Ultratop50, MNM Dance50 en MNM Urban50. Er waren occasionele hitlijsten zoals de Teens600 en de Fan500. Tijdens MNM Back to the 90’s & Nillies, de MNM1000 en de Fan500 bepaalden de luisteraars de speellijst.

MNM Hits is een digitale afgeleide van MNM met non-stop hits en is te ontvangen via alle digitale kanalen zoals internet, DAB, DVB-T en digitale televisie. (bron: CIM) MNM Hits had in 2016 geregeld een aangepast muziekaanbod dat aansloot bij themaweken van MNM zoals MNM1000, MNM50-hitlijsten, Summertime-hits of Kerst-hits.

Volgens de VRT is MNM meer dan radio alleen en is aanwezig op relevante digitale platformen om jongeren te bereiken. MNM werkte in 2016 verder aan die 360°-aanpak, zowel via de eigen website als via sociale media. Op digitaal vlak zette het net onder meer video-experimenten op en testte het via sociale media de betrokkenheid van de luisteraar en zijn behoeften rond digitale interactie.

  • Online en via de sociale media is er het Ninja-nieuws, een nieuwsaanbod afgestemd op jonge luisteraars.
  • MNM bouwde verder aan MNM.be en GenerationM.be, een onlineplatform dat inspeelt op de leefwereld van jonge mensen. MNM bracht verhalen die exclusief voor die digitale platformen gemaakt werden, zoals een verslag vanop de Belgian Tube Days, waar bekende vloggers hun expertise rond videocontent deelden.
  • MNM bracht ook een video- en vlogverhaal over citytrips in Europa. Jongeren kregen daarbij tips over de steden en over budgetvriendelijk reizen.
  • Via de sociale media kunnen de luisteraars hun berichten posten. Verschillende reacties kwamen aan bod in verschillende programma’s zoals Big hits, Generation M, De grote Peter Van De Veire ochtendshow en Planeet De Cock.
  • MNM bouwde zijn aanwezigheid op Spotify uit met MNM-afspeellijsten (bijvoorbeeld MNM 50, MNM 1000, Urbanice classics, Top 100 van 90’s en Marathonradio 100) en plaatste meer verhalen op Snapchat.

MNM zette in 2016 mobiliserende acties op over jongerenthema’s, zoals werk zoeken en zelfvertrouwen. Dat gebeurde in samenwerking met verschillende partners die actief zijn in de leefwereld van jongeren en nieuwe Vlamingen zoals Let’s go Urban, Unizo, verkeersorganisaties, Sensoa, steden en gemeenten en sportorganisaties. Enkele voorbeelden:

  • MNM ging op zoek naar De strafste school van Vlaanderen. Alle middelbare scholen in Vlaanderen konden deelnemen door een zelfgemaakt filmpje in te zenden waarin ze zichzelf op een originele manier voorstellen. Het Stedelijke Lyceum Lamorinière uit Antwerpen kwam uit de bus als winnaar.
  • In Het grootste arbeidsbureau sloeg MNM een brug tussen werkgevers en werkzoekenden. De radio-actie gaf met de steun van VDAB tips aan jonge schoolverlaters om een job te vinden en het werk aangenaam te houden. Daarnaast was er aandacht voor her- en bijscholing.
  • De actie Pop up store gaf drie luisteraars de kans om hun ondernemerschap en hun onderneming voor te stellen.
  • Samen met de VRT-verkeersredactie en VAB organiseerde MNM De verkeersweken met aandacht voor de zwakke weggebruikers.
  • Naar aanleiding van de dag van de wetenschap werden, in samenwerking met Technopolis, wetenschapsproeven en -vraagstukken voorgelegd aan wetenschappers en luisteraars.
  • In het kader van de Boekenbeurs in Antwerpen en de VRT-Taaldag lanceerden MNM en Van Dale Uitgevers in 2016 de derde editie van Woordslam, een wedstrijd voor jongeren in diverse expressieve taalvormen (zoals rap, dans en poëzie).
  • Voor de vijfde keer ging MNM op zoek naar nieuwe radiotalenten in Rock ’n roll radio highschool. Dat scholenproject liep in samenwerking met studenten en docenten uit verschillende media-opleidingen. Daarbij kregen zes Vlaamse hogescholen zes weken lang een masterclass in de MNM-studio’s.
  • Om sport en beweging te promoten ondersteunde MNM een aantal sportevenementen, zoals Velofollies (een fietsbeurs) en Wings for life (een loopwedstrijd).
  • Tijdens De dag van de luisteraar zette MNM zijn publiek centraal met verschillende acties, waaronder een gratis ontbijt voor een aantal luisteraars (via een wedstrijd) en live-optredens.
  • In Sing your song live konden luisteraars in de zomer de grootste hits meezingen met een liveband.
  • MNM riep samen met de Vlaamse minister van Onderwijs, de Koning Boudewijnstichting, de Vlaamse Onderwijsraad en de Vlaamse Scholierenkoepel jongeren op om “de school van morgen te ontwerpen” en aan te geven wat in de toekomst geleerd zou moeten worden. Generation M ging drie weken lang mee op zoek naar antwoorden. Er kwamen in totaal 76 inzendingen binnen. De selectie van de 10 finalisten gebeurde door een jury van experten. De uitgewerkte voorstellen werden overgemaakt aan de Vlaamse minister van Onderwijs.

Uit de CIM-cijfers (golven 1-2-3 van 2016) blijkt dat MNM in 2016 een gemiddeld marktaandeel haalde van 27% bij de groep 12-24 jarigen en daarmee marktleider is. Bij de iets oudere groep (18-44) bereikt MNM nog een marktaandeel van 18%. Het merk bereikt daarmee dagelijks bijna 226.000 jongeren onder de 24 jaar (24,4%). De VRT stelt dat ze zonder MNM op weekbasis 221.234 Vlamingen tussen de 12 en 24 jaar via radio niet zou bereiken.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

4.2.3. Eén aanbodsmerk heeft een uitgesproken Nederlandstalig en Vlaams muziekprofiel

De VRT stelt dat Radio 2 het aanbodsmerk is dat een uitgesproken Nederlandstalig en Vlaams muziekprofiel heeft. De missie van Radio 2 is dan ook “Radio 2 is een optimistisch ontspanningsnet dat de wereld veraf en dichtbij helpt te begrijpen en houvast biedt.”

Radio 2 ondersteunde volgens de VRT de Vlaamse muziek met optredens van Vlaamse artiesten en de organisatie van muzikale specials, acties en evenementen. Zo ondersteunde Radio 2 de Vlaamse muziekproducties met allerlei initiatieven. De zender organiseerde in 2016 onder andere concerten van Hooverphonic, Clouseau, Natalia, Stan Van Samang en Johan Verminnen. Radio 2 vroeg drie artiesten om een lentelied te schrijven (Gene Thomas, Stoomboot en Ronny Mosuse). Samen met Els De Schepper werd een carnavalslied gemaakt dat wekenlang in de Vlaamse Top 50 stond. Radio 2 organiseerde een live-uitzending van het croonerprogramma The Ratpack, met onder andere Will Tura, Viktor Lazlo en Lady Linn. Vlaamse artiesten stonden centraal bij De eregalerij in Oostende en Zomerhit in Blankenberge. Radio 2 werkte in 2016 samen met Sabam en Kunstenpunt verder aan Vivavlaanderen.be, het online-archief rond Vlaamse muziek en Vlaamse artiesten. Zo werd er een Facebook-pagina van Viva Vlaanderen gemaakt en een aangepaste concertkalender toegevoegd met optredens van Vlaamse artiesten (in samenwerking met Uit in Vlaanderen)

  • De regionale redacties van Radio 2 bleven verankerd in hun regio. De aanslagen in Brussel en Zaventem hadden een grote impact op het leven in Vlaams-Brabant en Brussel. De dag zelf en de dagen en nachten nadien bracht Radio 2 Vlaams-Brabant verslag uit over de gebeurtenissen, de hulpverlening en de genomen veiligheidsmaatregelen. Met Klassiekers op de werkvloer, waarin bedrijven hun favoriete platen kunnen kiezen, brachten de regioredacties gezamenlijk ongeveer 200 bedrijven onder de aandacht. Radio 2 Vlaams-Brabant volgde in 2016 een aantal mensen die Nederlands leerden. Er was een live-uitzending met rolstoelatlete Marieke Vervoort over haar uitzonderlijke jaar 2016. Tijdens De week van de toegankelijkheid was er aandacht voor personen met een beperking in De madammen en De inspecteur.
  • Regionale culturele actualiteit komt aan bod in De rotonde met onder meer aandacht voor muzikanten, acteurs en mediafiguren. De madammen en Weekwatchers besteden aandacht aan populaire cultuur en levensstijl. Radio 2 werkte samen rond diverse culturele evenementen in Vlaanderen zoals de Boekenbeurs van Antwerpen, Erfgoeddag en Open Monumentendag. Het consumentenprogramma De inspecteur informeert de Vlaamse consumenten over hun koopgedrag en besteed daarbij aandacht aan onderwerpen die door de luisteraars zelf als prioritair werden aangegeven, onder meer het openbaar vervoer, de (on)bereikbaarheid van klantendiensten en agressieve verkooptechnieken via de telefoon.
  • Tijdens muzikale themadagen en -weken, zoals Vraag het aan, 1000 klassiekers, het muzikale eindejaarsprogramma van Radio 2 en De jaren 70 draaide Radio 2 de favoriete hits van de luisteraar. Met The ratpack live zette Radio 2 in op de ondersteuning van de Vlaamse muziekproductie met onder anderen Lady Linn.

Radio 2 vergrootte zijn digitale voetafdruk: het aantal bezoekers steeg met 21,0% tegenover 2015. Dit cijfer is door Comscore berekend voor Radio2.be, Aha.Radio2.be en VivaVlaandeen.Radio2.be samen.

Dat is in grote mate te danken aan het Aha-platform, waar allerlei tips en creatieve ideeën staan die dagelijks toepasbaar zijn. Via vivavlaanderen.be ontsluit Radio 2 (in samenwerking met Sabam en Kunstenpunt) een rijk archief rond Vlaamse muziek en rond Vlaamse artiesten op een daarvoor speciaal ontwikkeld online platform.

In 2016 werden verschillende campagnes gelanceerd met een digitaal luik. Zo was er de verkiezing van De gekste straatnaam van Vlaanderen (Oude Zak in Brugge). De gelukszoekers bood online een interviewreeks met bekende Vlamingen over hun groot en klein geluk.

De inspecteur zette een mini-website op om mensen attent te maken op ‘phishing’ of spam-mails. Dat gebeurde ter ondersteuning van de cyberveiligheidscampagne van het federale cyber emergency-team.

Radio 2 werkt samen met externe partners om de digitale expertise te versterken. Zo organiseerde Radio 2 samen met OpenVRT een “bootcamp” dat jonge digitale makers in Vlaanderen probeerde te verbinden met de VRT-merken. De deelnemers ontwikkelden samen met professionele coaches mogelijke digitale concepten voor De 1000 klassiekers.

Radio 2 is zowel regionaal als nationaal de partner van tal van evenementen in uiteenlopende sectoren: sport, cultuur, muziek, culinair en toerisme. De vijf regionale redacties van Radio 2 zetten in 2016 talloze samenwerkingen op met diverse provinciale actoren. De regionale redacties van Radio 2 zetten onder meer samenwerkingen op met Westtoer, het Centrum Ronde van Vlaanderen, Toerisme Limburg, sportclubs, de KU Leuven, Amateurama, Museum M, de Brussels musea, de Antwerpse musea, enzovoort.

  • Het consumentenprogramma De inspecteur maakte geregeld ruimte voor grotere dossiers, bijvoorbeeld in ‘de energieweek’ of ‘de garantieweek’. Luisteraars konden via de sociale media en andere kanalen participeren met ideeën en voorstellen.
  • Naar aanleiding van de Burgemeestersdag werden burgemeesters bevraagd over hoe het met hen en hun gemeente gaat. De resultaten werden online in kaart gebracht en interactief ontsloten. Elke regionale omroep van Radio 2 nodigde ook alle burgemeesters uit op een netwerkevenement om de nieuwsconclusies voor te stellen.
  • De eregalerij huldigde de Vlaamse artiesten Nicole en Hugo, Zjef Vanuytsel en Sylvain Vanholme.
  • Op het muziekevenement Zomerhit traden tal van Vlaamse artiesten op. De show was ook live te zien op Eén.
  • In aanloop naar De 1000 klassiekers trok Radio 2 door Vlaanderen met De 1000 klassiekers on tour.
  • Radio 2 was ook partner van Brussel Danst, met de Vlaamse top 100 op 11 juli, live vanop de Grote Markt in Brussel.

De muziekmonitor toont aan dat in de periode tussen januari en mei 2016 32,85 % van het muzikaal aanbod van Radio 2 Vlaams product was en 30,38 % Nederlandstalig. Radio 2 heeft hierdoor ook in vergelijking met andere VRT-zenders een uitgesproken Nederlandstalig en Vlaams muziekprofiel.

Uit een online-bevraging blijkt tenslotte dat de mediagebruiker vindt dat de VRT voldoende aandacht heeft voor Vlaams aanbod. In deze bevraging identificeert 52% van de Vlamingen Radio 2 als het radionet dat het meest aandacht heeft voor Nederlandstalige muziek (op de tweede plaats stond Radio 1 met 14%). Van de respondenten die hierover een mening hadden, vindt 81% dat de VRT een goed beeld geeft over Vlaanderen. Radio 2 wordt door de mediagebruiker aangeduid als het radionet (46%) dat het best de Vlaamse samenleving toont zoals ze is.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.