2.3.3. De VRT zet meer in op documentaire

2.3.3.1. De VRT investeert jaarlijks in de coproductie van minimaal 15 afleveringen documentaires, waarvan minstens de helft auteursdocumentaires (one off-documentairefilm of afleveringen van reeksen)

De VRT stelt dat Canvas in 2016 11 coproductie-overeenkomsten heeft afgesloten voor auteursdocumentaires die de komende jaren uitgezonden zullen worden: Fields of hope, Madre del oro, I Am Golden Karen, Sideline, Humeuren en temperamenten, Rabot, Totems en taboes, Touching infinity, Coup de grâce, Harry Gruyaert en El Color del camaleon.

Zowel de auteursdocumentaires als de documentaire reeksen zijn coproducties waarbij een belangrijk deel van de financiering via het VAF (Filmfonds en Mediafonds) of andere vormen van cofinanciering tot stand kwamen. In totaal werden er in 2016 21 afleveringen gemaakt, waarvan 8 auteursdocumentaires. (hiermee werd de doelstelling voor auteursdocumenten behaald)

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

2.3.3.2. De VRT ontwikkelt een strategisch plan inzake documentaire. Ze pleegt hierover (uitdagingen, opportuniteiten, kwaliteitsnormen, ...) twee keer per jaar overleg met de sector en het VAF

De VRT stelt dat Canvas de partner van de Vlaamse documentairesector wil zijn. Ze heeft hiervoor een strategisch plan ontwikkeld dat de visie, missie en programmatie beschrijft. In dit kader pleegde ze in 2016 twee maal overleg, éénmaal in mei en éénmaal in december.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

2.3.3.3. Minimaal één aanbodsmerk heeft aandacht voor documentaire in prime time, incl. auteursdocumentaire

De VRT stelt dat de visie en ambitie van Canvas rond documentaires zich vertaalde in een prominente plaats in het uitzendschema. Canvas programmeerde documentaire reeksen dagelijks in prime time van maandag tot en met woensdag en op zondag. Meer bepaald betreft het interne producties, externe producties, aankoopprogramma’s én coproducties met het Mediafonds (VAF). Genres als exploratie, geschiedenis, human interest, current affairs, cultuur en natuur kwamen aan bod. Voorbeelden hiervan zijn Exitus, Reset, en 4x7.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

2.3.3.4. De VRT is op minimaal 2 Europese / internationale festivals aanwezig met het oog op het ondersteunen van Vlaamse documentaire in het buitenland

De VRT stelt dat één van de doelen die Canvas zich gesteld heeft rond de Vlaamse documentairesector is het verder uitbouwen van de promotionele samenwerkingsverbanden, zoals partner zijn van het documentairefestival DOCVILLE, en (co)organisator van premières van Vlaamse documentaires.

Door aanwezig te zijn op nationale en internationale filmfestivals waar Belgische projecten worden voorgesteld om nieuwe partners aan te trekken, stelt de VRT dat Canvas de Vlaamse documentairesector wil ondersteunen. Op vrijdag 22 april 2016 was Canvas actief aanwezig op GOOD MOOOV, een pitch event voor documentaires met een maatschappelijke waarde. De VRT was voorts aanwezig op Lisbon Docs (16-22 oktober 2016) om Vlaamse documentaires in het buitenland te ondersteunen. Eind november 2016 heeft Canvas tijdens IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) ook deelgenomen aan de pitch van twee projecten die het ondersteunt.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.