Bijlage 1: Overzicht diepgravende onderzoeksjournalistieke reportages

Panorama

1. EP1 – titel: Gemakkelijk gezond

Een hongertje onderweg? De snoepautomaat is je redding. Wat als gezonde voeding overal verkrijgbaar zou zijn? Panorama onderzoekt de keuze voor gezond.

2. EP 2 – titel: Mijn Jihad

Meer dan 400 jonge Belgische moslims gingen al strijden in Syrië. Een deel van hen keerde ook terug. Rudi Vranckx gaat op zoek naar het tegenverhaal.

3. EP3 – Wordt vervolgd

Panorama duikt in de wereld van de wearables en health apps. Technologie die beweert ons beter te maken, maar is dat wel zo? En wat gebeurt er met al die data?

4. EP 4 – Falciani’s lijst

Klokkenluider Hervé Falciani verzamelde een lijst van 100 000 bankrekeningen uit 200 landen, goed voor 75 miljard euro. Het begin van een financiële thriller.

5. EP 5 – Hormoonverstoorders

Hormoonverstoorders kunnen onze hormonen tilt doen slaan, maar weinig mensen kennen het gevaar. Vooral baby’s en zwangere vrouwen lopen risico.

6. EP6 – Verkrachting: het nadeel van de twijfel

Aan de hand van pakkende verhalen onderzoekt Panorama de impact van verkrachtingen. En die impact is gigantisch.

7. EP7 – De Klimaatzaak

Is de opwarming van de aarde nog onder controle te krijgen? En steekt de overheid genoeg de handen uit de mouwen steekt? Neen, aldus de Klimaatzaak.

8. EP8 – De dokter is op

Burn-outs bij artsen zijn geen uitzondering. Panorama onderzoekt hoe dat komt, want een uitgeputte dokter is voor niemand goed.

9. EP9 – De Mmmmmmelkstrijd

Melk is goed voor elk? Of toch niet? Panorama onderzoekt de pro's en contra's van melk en neemt daarbij ook de melklobby onder de loep.

10. EP10 – De Oversteek

Angela, 28 jaar, woont in Asse. De voormalige journaliste en presentatrice moest eerst uit Syrië vluchten om nadien ook Egypte te ontvluchten.

11. EP11 – Zo werkt het niet

"Bedrijven moeten hun werknemers loslaten", zegt de Amerikaanse managementprofessor Monique Valcour op een HR-event in Brussel. "Ze moeten hun werknemers begeleiden, niet controleren".

12. EP 12 – Onpartijdigheid verzekerd

Patricia gaat nog snel met de fiets naar de winkel, maar op de terugweg wordt ze door een onoplettende chauffeur aangereden. Ze vliegt in de lucht, en haar aangezicht smakt tegen het asfalt. Anke rijdt achter een vrachtwagen, die zijn lading niet goed heeft vastgemaakt. Opeens wordt alles zwart. In een bocht verschijnt een tegenligger op Alains rijvak, die een inhaalmanoeuvre uitvoert. Een oorverdovende knal. En dan niets meer.

13. EP13 – Pieter 0167

Pieter 0167 is de nickname van een man die verdacht wordt van het aanmaken en verspreiden van kinderporno. De Amerikaanse inlichtingendienst FBI infiltreerde in een gesloten netwerk van pedoseksuelen en kwam hem zo op het spoor.

Pano

1. Hoe kijkt de Vlaming naar moslims (pano 12/10/2016)? Pano opent het seizoen met een op sociale media druk becommentarieerde reportage over een moslimkoppel dat een winkel opent in een overwegend 'blank' Tremelo.

2. Hoe schadelijk zijn antibiotica (pano 19/10/2016)? Onze kerngezonde reporter Peter Brems neemt de proef op de som en slikt een zware antibioticakuur. Kan de schade in onze darmen ook worden hersteld? In dit uniek medisch experiment laat onze reporter zien of dat lukt, een verhaal met een geurtje aan.

3. Kan ons kleuteronderwijs beter (pano 26/10/2016)? Pano onderzoekt in 2 kleuterklassen (1 in het multiculturele Borgerhout, 1 in het verre Limburg) of er een constructiefout zit in ons kleuteronderwijs. Zijn het de ouders of de school die ervoor moeten zorgen dat onze kleuters zindelijk zijn als instappertjes?

4. Konden de aanslagen vermeden worden, 1 jaar na Parijs (pano 2/11/2016)? Journalisten Dirk Leestmans en Caroline Vandenberghe onderzoeken of de Belgische overheden hebben gefaald in het vermijden van 1 van de bloedigste aanslag op Europese bodem in het jaar 2015, met zijn wortels ook in ons land.

5. Hoe werken tot 67 jaar (pano 16/11/2016)? We moeten met ons allen langer werken, maar hoe gaan we dat doen? Zit de oplossing in meer zelfsturende teams of meer zelfstandigheid voor het personeel?

6. Drinkt de Vlaamse jeugd te veel (pano 23/11/2016)? Bingedrinken, te veel alcohol op korte termijn is stilaan een probleem. Pano onderzoekt wat de gevolgen zijn op lange termijn en of ons beleid naar minderjarigen toe niet te laks is.

7. Wat na Calais (pano 30/11/2016)? 2 Pano-reporters gaan met kleine camera 2 weken filmen in Europa's grootste vluchtelingenkamp in Calais. Na de ontruiming volgen we onze 2 protagonisten door Europa. Een Afghaanse jongen van 14 komt in de UK terecht, een andere man verzeilt in Marseille.

8. Revalideren na 22/3 (pano 26/12/2016) In een lange reportage wordt de revalidatie in beeld gebracht van 3 overlevenden van 22/3. Een verhaal van hoop, waarin de sterke human-interestgetuigenissen bij heel veel kijkers een gevoelige snaar hebben geraakt.