2.1 Belgacom

2.1.1. Structuur en aandeelhouders

Belgacom was aanvankelijk een telecomoperator. Pas later bracht de onderneming echte mediaproducten op de markt. Het bedrijf ontstond in 1992 uit de overheidsdienst “Regie van Telegrafie en Telefonie” (RTT).

In 1994 werd Belgacom getransformeerd van autonoom overheidsbedrijf tot ‘naamloze vennootschap van publiek recht’. In 1996 verkocht de Belgische regering 50% min 1 van de aandelen van Belgacom NV aan het consortium ADSB Telecommunications. In 2004 deed Belgacom zijn intrede op de beurs. Sindsdien vonden er nog een aantal verschuivingen plaats.

Op datum van de redactie van dit mediaconcentratierapport waren de wijzigingen in het aandeelhouderschap t.o.v. 2012 zeer beperkt (0,30%).

Tabel 45: Aandeelhoudersstructuur Belgacom NV

Aandeelhouder

% kapitaal

Belgische staat

53,51%

Free-float [74]

40,81%

Belgacom eigen aandelen

5,67%

Totaal

100,00%

Bron: Belgacom, “Aandeelhouderschap”, op 31/07/2013, Brussel, http://www.belgacom.com/be-nl/annex_investors/Inv_Shareholders_structure.page


De structuur van de Belgacomgroep volgt de specifieke activiteiten waar de dochterondernemingen zich mee bezighouden (bv. Telindus voor ICT-services) en de groep heeft ook een groot aantal buitenlandse dochterondernemingen.

Voor de aanmaak van dit organigram baseert de VRM zich op informatie zoals die werd neergelegd bij de NBB. Intussen werden volgende wijzigingen door Belgacom gesignaleerd:

  • Tango NV: 100% - 1 aandeel i.p.v. 100%
  • Datacentec NV valt weg
  • Wireless Technologies: 100% - 1 aandeel i.p.v. 100%
  • Telindus (L): 65% i.p.v. 64,70%
  • Awingu NV: 22,30% i.p.v. 18,39%
  • Toevoeging: Belgacom International Carrier Services: 57,6% i.p.v. 64,70%
  • Toevoeging: Belgacom International Carrier Services South Africa Ltd: 100%
  • Toevoeging: Belgacom International Carrier Services FZ-LLC Dubai: 100%
  • Toevoeging: Belgacom International Carrier Services Kenya Ltd: 100% - 1 aandeel
  • Toevoeging: Belgacom International Carrier Services Mauritius Ltd: 100%

Figuur 11: Organigram Belgacom - tekstuele beschrijving figuur 11

2.1.2. Aanbod Belgacom

2.1.2.1 Radio

Belgacom is wat radio betreft enkel actief als distributeur. Het signaal van de radiostations wordt doorgegeven via het ‘Belgacom TV’-aanbod.

2.1.2.2 Televisie

Belgacom startte zijn activiteiten in de televisiewaardeketen binnen het distributiesegment. Het was in 2005 de eerste onderneming die in Vlaanderen digitale interactieve televisie op de markt bracht.

Binnen de Groep is Skynet iMotion Activities NV actief als televisieomroeporganisatie.

Met de zenders 11 (lineair) en 11PPV introduceerde Belgacomdochter Skynet iMotion Activities NV in 2005 exclusieve toegang tot voetbalwedstrijden uit de Jupiler League. Dit aanbod werd herzien na de wijziging van de voetbalcontracten. De zender 11PPV werd herdoopt tot Belgacom 11+ (lineair). Op Belgacom 5 (lineair) wordt Belgisch basketbal (Ethias League) uitgezonden. Op Movie me (niet-lineair) worden films geprogrammeerd en met Zoom (lineair) tracht het bedrijf kijkers aan te brengen voor het weekprogramma van de zenders en het VOD-aanbod (niet-lineair).

Naast het standaardaanbod heeft Belgacom een aantal themapaketten in de aanbieding: Kids Pass, MUBI Pass, VRT Net gemist, RTL à l’infini Series Pass, RTL à l’infini Sélection en X-Adult Pass Gay Pass.

Met “TV Overal” (niet-lineair) stelt Belgacom sinds 3 september 2012 officieel [75] een selectie van tv-zenders beschikbaar op tablet, smartphone en pc. De klant maakt hiervoor gebruik van WIFI of 3G (en vanaf 5 november 2012 op sommige plaatsen ook 4G).

2.1.2.3 Dag- en periodieke bladen

Belgacom is niet actief op de markt voor dagbladen en periodieke publicaties, maar het verspreidt wel een gratis magazine (Belgacom tv-magazine) onder zijn klanten. Daarin geeft het informatie over zijn productaanbod.

2.1.2.4 Internet

Belgacom is met skynet.be de eigenaar van één van de populairste websites in Vlaanderen. Deze portaalwebsite biedt een uitgebreid aanbod aan van nieuws, muziek, downloads, reistips, …

Het treedt eveneens op als internet service provider, netwerkbeheerder en internet access provider.

Via zijn mobiele telefonienetwerk zorgt het voor de distributie van mobiel internet.

2.1.2.5 Divers en crossmediaal aanbod

Belgacom is eerder een telecomgroep dan een mediagroep. Het is een belangrijke aanbieder van vaste telefonie, mobiele telefonie en breedbandverbindingen (als apart product of gecombineerd in pack).

Skynet maakt gebruik van een interne reclameregie. Ze verzorgt de reclameregie van de televisiezenders en de website van Skynet.

Op 12 december 2011 lanceerde Belgacom de muziek-op-aanvraagdienst Deezer in België. Het bedrijf biedt deze onbeperkte toegang tot meer dan 20 miljoen nummers op pc/Mac, smartphone of tablet gratis aan in haar pakketten of tegen betaling in combinatie met andere producten.

Gedurende een korte periode in 2012 bood Belgacom games aan zonder console via een maandelijks OnLive PlayPack-abonnement dat inbegrepen was in bepaalde pakketten. Ondertussen is dit aanbod geschrapt.

De crossmedialiteit van Belgacom is terug te vinden op verschillende niveaus.
Enerzijds zijn de productbundels waarbij de consument televisie, telefonie en internet kan combineren in een pakket zeer gekend.
Anderzijds wordt er ook toenadering gezocht tot gespecialiseerde technologie of dienstenleveranciers. Zo ging Belgacom in maart 2012 een overeenkomst aan met Samsung, een leverancier gespecialiseerd in de productie van tablets.

2.1.2.6 Aanbod buiten Vlaanderen

Belgacom is via verschillende dochterondernemingen in de sector van telecommunicatie actief in het buitenland.

Figuur 12: Productoverzicht Belgacom

BelgacomContent productieAggregatieDistributieBereik
Radio -  - Belgacom TV 
Televisie -  - Belgacom TV basisaanbod 
Televisie -  - Belgacom TV boeketten 
Televisie -  - Belgacom TV op aanvraag 
Televisie -  - TV Overal 
TelevisieBelgacom 11 +Belgacom 11 +Belgacom 11 + 
TelevisieBelgacom 5Belgacom 6Belgacom 8 
TelevisieZoomZoomZoom 
Televisie -  - Belgacom extra aanbod: Kids Pass, Mubi Pass, VRT Net Gemist, RTL à l'infini séries, RTL à l'infini  sélection, X-Adult Pass, Gay Pass 
Geschreven pers -  -  -  - 
Internet -  - Belgacom internet Start/Comfort/Maxi 
Internet -  - Business Web Hosting 
Internet -  - Belgacom FON 
InternetSkynetSkynetSkynet 
DiversBelgacom PacksBelgacom PacksBelgacom Packs 
DiversScarlet OneScarlet OneScarlet One 
DiversDeezerDeezerDeezer 
DiversMovie MeMovie MeMovie Me 

 


[74] Free-float: percentage aandelen van een bedrijf dat vrij verhandelbaar is op de beurs.

[75] Voordien konden klanten “TV Overal” enkel testen.