4.3.5 Vlaamse projectsteun voor media-initiatieven

Projecten die het nieuwsaanbod vernieuwen, verbreden, pluriformer en diverser maken konden in aanmerking komen voor projectsteun van de Vlaamse overheid.[346]

In 2017 ging bijzondere aandacht uit naar innoverende journalistieke projecten waarbij de innovatieve aspecten zich specifiek richten op jongeren of een andere kwetsbare doelgroep binnen de samenleving, zowel wat betreft mediamakers als mediagebruikers.

Indieners konden projecten gericht op een breed publiek of projecten specifiek gericht op jongeren of andere kwetsbare doelgroep in de samenleving voorstellen. De projectsteun was gericht op kleine mediabedrijven of -organisaties, vzw’s of zelfstandigen werkzaam in de nieuwsmediasector en ook op middenveldorganisaties die een samenwerkingsverband aangaan met een mediapartner.

Het kon gaan om projecten die bijvoorbeeld betrekking hebben op vernieuwende journalistieke productiewijzen, storytelling, datajournalistiek, nieuwe (digitale) verdienmodellen en ondernemerschap in de nieuwsmedia, crowdsourcing, planontwikkeling voor starters of het inzetten van het publiek in de journalistiek.

Voor deze subsidielijn werd in 2017 een totaal budget van 300.000 euro ter beschikking gesteld. Voor het werkingsjaar 2017-2018 ontvingen volgende media-initiatieven ondersteuning: Nuntra BVBA (Verhaaldoos), De Werktitel cvba (Apache), CHIPS vzw (Stampmedia), Charlie Magazine en Ring Tv.

In 2018 vond geen projectoproep meer plaats maar werden de middelen geheroriënteerd naar het in 2018 opgerichte Vlaams Journalistiek Fonds (zie 1.2.5. Vlaams Journalistiek Fonds).