Bijlage 6: Belanghebbendenbeheer: Overzicht aanbodsgerelateerd overleg en samenwerking met diverse partners (SD6)

Algemeen

-          Radio 1 werkte samen met verschillende partners voor de specifieke thema-uitzendingen

  • Thema uitzending 50 jaar migratie: samenwerking met het intercultureel centrum De Centrale (Gent)
  • Onderwijsweek: samenwerking met vijf verschillende scholen in vijf verschillende provincies
  • Thema uitzending rond landbouw: samenwerking met de Boerenbond
  • Thema-uitzending n.a.v. De dag van de ondernemer: samenwerking met Unizo

-          NTR: co-productie voor Het Groot dictee der Nederlandse taal, Kleine handen in een grootte oorlog en Caps Club

-          NPO: samenwerking, programma-aankoop en dubbing

  • Samenwerking: De Wilde Keuken
  • Dubbing: Pieter Konijn, Jungle Book Safari, Tip de muis, Jungle Book R2, Calimero R1

-          RTBF: co-productie voor Lotto- en Jokertrekking, Koningin Elisabethwedstrijd

-          Arte Belgique: samenwerking rond Vlaamse Kaai dat op Arte Belgique werd uitgezonden en waar een selectie van het VRT aanbod in voorkwam

-          BBC: co-productie voor de reeksen The White Queen en The Missing

Nieuws

-          NOS: samenwerking rond buitenlandse verslaggeving (WK voetbal, Ronde van Frankrijk, WK schaatsen)

-          RTBF, Medialaan, RTL en regionale omroepen: samenwerking en beeldenuitwisseling rond de begrafenis van Koningin Fabiola

-          De Tijd, De Standaard en KU Leuven: samenwerking rond de verkiezingen 2014

Sport

-          Medialaan en SBS: samenwerking rond het WK voetbal

-          Telenet: Samenwerking rond beelden van buitenlands voetbal, Cofidis Cup, Europaleague, thuiswedstrijden Rode Duivels, Formule 1, WK Hockey en EK Basketbal

-          Belgacom: samenwerking rond beelden van buitenlands voetbal en de nationale basketbalcompetitie

-          RTBF: samenwerking rond het WK voetbal, Memorial Van Damme, thuismatchen Rode Duivels (na WK), Beker van België, Cofidis Cup

-          RTL: samenwerking rond thuismatchen Rode Duivels (voor WK), Europaleague en beeldenuitwisseling voor het sportmagazine Extra Time

-          NOS: samenwerking rond de Ronde van Frankrijk, WK voetbal en WK schaatsen

De VRT overlegde in december 2014 met Bloso, Topsport Vlaanderen en de Vlaamse Sportfederatie. Daarbij werd het VRT sportaanbod doorgelicht en besproken. De VRT had ook op regelmatige basis contacten met verschillende federaties en organisatoren waarvan de VRT evenementen capteerde en verslag uitbracht.

Cultuur

De VRT werkte inhoudelijk, productioneel en communicatief samen met cultuur- en mediapartners. De VRT-netten gingen daarbij uit van eigen keuzes en verantwoordelijkheden, passend bij het medium radio, TV en online. Om wederzijds respect voor en inzicht in elkaars projecten, werking en doelstellingen te stimuleren, organiseerde de VRT op regelmatige basis een open dialoog met de sector. De VRT continueerde samenwerking met het culturele veld.

Enkele voorbeelden van partners waarmee samengewerkt werd:

-          Klarafestival (Klara): samenwerking met het Festival van Vlaanderen en Brussel

-          Iedereen Klassiek (Klara): samenwerking met het concertgebouw Brugge

-          Pompidou (Klara): samenwerking met Art Brussels en Staten-Generaal van de Klassieke muziek

-          Café Cuba (Radio 2): samenwerking met Het Geluidshuis en Gone West

-          Atelier de stad (Canvas): samenwerking met Buda (Kortrijk), Vrijstaat O (Oostende), Platform Kanal (Brussel), KASK, Timelab (Gent), Musica, C Mine en Z33 (Hasselt en Genk)

-          Museum Night Fever (Studio Brussel): samenwerking met de Brusselse Museumraad

-          Touché (Radio 1): samenwerking met onder meer ’t Arsenaal (Mechelen) en Boek.be

De VRT werkte ook projectmatig samen met culturele partners en maakte er door de onderlinge coördinatie van enkele netten een crossmediaal project van. Van de talrijke dergelijke initiatieven verdienen er 10 speciale vermelding.

 

-          De Groote Oorlog (samenwerking met Boek.be)

-          Gedichtendag

-          Sax 200

-          Migratie 50 jaar (samenwerking met o.a. STAM Gent en De Centrale Gent)

-          Mooov

-          De Gouden Boekenuil

-          Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België (samenwerking met o.a. RTBF en de jongerengroep LesSix/DeZes)

-          Internationaal Filmfestival van Gent

-          Boekenbeurs (samenwerking met het Vlaams Fonds voor de Letteren, Iedereen Leest WPG en VBKu)

-          Iedereen Klassiek

Muziek

Artiesten: Zonder auteurs, componisten, zangers/zangeressen en muzikanten geen muziek. VRT doet voor haar eigen producties (radio en TV) regelmatig beroep op Vlaamse artiesten voor het componeren en produceren van muziek voor zenderaankleding (tunes, jingles), generiekmuziek van programma’s of scores bij een fictiereeks. Voor specifieke muziekprojecten als de Valentijnsactie van Radio 2, Kadanza op Ketnet en Eurosong op Eén  worden volwaardige songs gecreëerd. VRT Music Publishing investeerde het afgelopen jaar in 30 nieuwe muziekproducties die geschreven en/of geproducet werden door Vlaamse artiesten. VRT stimuleert hiermee de creatie van nieuw Vlaams muziekaanbod. 

 

Daarnaast biedt VRT via haar programma’s een platform voor gevestigde artiesten, maar gaat ook actief op zoek naar nieuw Vlaams talent: Supernova tijdens de Staten Generaal van de Klassieke Muziek of in Boetiek Klassiek in samenwerking met Poppunt (Klara), Kadanza Junior Musical (Ketnet), De Nieuwe Lichting (Stubru) en op MNM kregen beginnende artiesten speelkansen tijdens de MNM1000 en in UrbaNice. In Start To DJ ging MNM dan weer op zoek naar nieuw DJ-talent.

 

Concertcircuit: VRT heeft structurele jaarovereenkomsten met de belangrijkste concertpromotoren en concertzalen van Vlaanderen: Live Nation, Greenhouse Talent, Ancienne Belgique, De Vooruit, Bozar, Clubcircuit ea. Daarnaast ondersteunt VRT tal van occasionele  muziekevents en zijn we aanwezig op zowat alle betekenisvolle muziekfestivals in Vlaanderen: Rock Werchter, Pukkelpop, Tomorrowland, Dranouter, Cactusfestival, De Lokerse Feesten, Blues Peer, Gent Jazz, Afro Latino Festival, ea.

Sommige festivals worden zelfs in co-productie met VRT georganiseerd: Jazz Middelheim (Klara) ism VZW Jazz & Muziek, het KlaraFestival ism Festival van Vlaanderen, Klara4Kids ism Het Paleis, David Bowie Sessie (Radio 1) ism Openluchttheather Rivierenhof, De Eregalerij (Radio 2) ism SABAM of Urbanice (MNM) ism Star Events.

 

In 2014 ondersteunden de VRT-netten 522 concerten en muziekfestivals waarvoor mediawaarde wordt geruild (ruilovereenkomsten).

 

Platenmaatschappijen: Er wordt dagelijks samengewerkt met de Belgische platenfirma’s om artiesten promotionele aandacht te geven door middel van interviews, airplay, weggeefacties, showcases, concertopnames, gastoptredens, co-producties, etc. Twee maal per jaar worden vertegenwoordigers van belangrijkste platenfirma’s uitgenodigd op de muziekstaf (wekelijks overleg met alle muziekverantwoordelijken van de netten) om mogelijke samenwerkingen te bespreken. VRT Line Extension brengt in samenwerking met de platenmaatschappijen tal van VRT muziekcompilaties op de markt.  

 

Muziekuitgeverijen: De muziekuitgeverij van de VRT, VRT Music Publishing, werkt samen met andere muziekuitgeverijen inzake het sluiten co-uitgaveoverkomsten bij nieuwe, door VRT gefinancierde, muzikale creaties. VRT sluit ook synchronisatiedeals met muziekuitgeverijen voor het gebruik van commerciële muziek in radio- en TV trailers.

 

Muziekcentrum Vlaanderen: Muziekcentrum Vlaanderen is als officieel steunpunt van de Vlaamse Gemeenschap, het vaste aanspreekpunt van de VRT voor de professionele muzieksector. In het Muziekmanifest, integrale visie voor de muzieksector, wordt beschreven wat er verwacht wordt van de VRT als betrouwbare partner voor de Vlaamse muzieksector. In dit kader wordt  jaarlijks een overleg georganiseerd tussen het Muziekplatform (koepel van 17 organisaties uit de brede Vlaamse muzieksector) en vertegenwoordigers van het muziekbeleid van de VRT (Algemeen Muziekcoördinator, Strategie, ea).

 De belangrijkste samenwerking met het Muziekcentrum Vlaanderen is de organisatie van de Music Industry Awards, de jaarlijkse uitreiking van de Vlaamse populaire muziekprijzen. Ook de organisatie van de KLARA's, de jaarlijkse uitreiking van de klassieke muziekprijzen, is een samenwerking met het Muziekcentrum.

 

Beheersvennootschappen: VRT werkt nauwgezet samen met de Belgische beheersvennootschappen (SABAM, SIMIM, IMAGIA, PLAY RIGHT) met betrekking tot de collectieve inningen (repartitie) van auteursrechten en naburige rechten. 

 

Belangenverenigingen en steunpunten: zie 'Muziekcentrum Vlaanderen. Naast het gestructureerd overleg met de belangenverenigingen en steunpunten in het kader van Het Muziekplatform, wordt er uiteraard ook op projectbasis samengewerkt. Bijvoorbeeld 'Vi.be On Air' met Poppunt.

De radiozenders zelf werkten ook samen met verschillende partners.

Radio 1 werkte ook in 2014 intensief samen (structureel of per project) met de culturele sector (o.a. literatuur, film, theater en podiumkunsten), de muzieksector, de sportsector en de mediasector. Persoonlijkheden uit die sectoren krijgen ook kansen op Radio 1 als gastprogrammamaker en/of presentator. De vaste presentatoren zijn mediapersoonlijkheden die ook actief deelnemen aan  organisaties /evenementen van partners. En externe partners uit het middenveld zijn welkom om te participeren rond maatschappelijke thema’s in uitzendingen of projecten.

 

Op cultureel vlak was Radio 1 in 2014 structurele mediapartner van onder andere het NTGent, de KVS, Arenbergschouwburg, Toneelhuis, Vooruit, De Roma, Filmfestival Gent, was partner van diverse muziekfestivals (Dranouter, Sfinks, Blues Peer, Gent Jazz, Antiliaanse Feesten, Cactus) en werkte in het kader van live-uitzendingen samen met heel wat cultuurhuizen, culturele instellingen of maatschappelijke organisaties (’t Arsenaal, Bozar, In Flanders Fields, De Bijloke, Museum M, Openluchttheater Rivierenhof, deSingel, het MAS, het Groeningemuzeum, de Boekenbeurs, Trix, Mu.zee, VSVK, Taalunie, Te Gek?!,Wielerbond Vlaanderen …)

 

Radio 2 is zowel regionaal als nationaal de partner van tal van evenementen in uiteenlopende sectoren: sport, cultuur, muziek, culinair en toerisme. Zo organiseerde Radio 2 op 11 december, samen met Logeren in  Vlaanderen Vakantieland  ‘Het grootste ontbijt van Vlaanderen’. ‘

Klara werkte via acties en evenementen en live-uitzendingen doorheen 2014 samen met een hele reeks culturele partners en instellingen zoals Bozar, Flagey, de Munt, de Beursschouwburg, Concertgebouw Brugge, DeSingel, de Boekenbeurs, STUK, De Warande, AMUZ, Muzee, Passa Porta, MUHKA, NTGent en vele anderen.

MNM gaat vaak samenwerkingen aan met verschillende partners in Vlaanderen, die actief zijn in de leefwereld van jongeren en nieuwe Vlamingen (bv. Let’s go urban, de muziekindustrie, Ultratop, Unizo, verkeersorganisaties BIVV, VSV, VDAB,…). MNM werkte ook samen met Van Dale Uitgevers voor de eerste editie van Woordslam, een taalwedstrijd waarmee ze  jongeren uitdaagden om op een creatieve manier om te gaan met taal en meertaligheid.

Ook Studio Brussel werkte samen met allerhande relevante partners uit diverse domeinen van de Vlaamse  samenleving en uit diverse maatschappelijke en culturele sectoren : AB, Zuiderpers, Vooruit, de Warande, PXL Hasselt, Tour&taxis, Stad Brugge, KBVB, UNIZO, departement mobiliteit en vele anderen.

Met Music For Life 2014 maakten we van de week voor Kerst ‘ De Warmste Week’. Vlaanderen koos zelf zijn (meer dan 800) goede doelen. Voor de criteria, de toekenningen  en de financiële opvolging naar de vzw’s werd beroep gedaan op de Koning Boudewijnstichting.

Taal

VRT werkte met NTR samen met betrekking tot ‘Het Groot dictee der Nederlandse Taal’. Samen met Van Dale Uitgevers heeft de VRT opnieuw de verkiezing van het 'Woord van het Jaar’ gehouden. Alle radionetten, tv-netten en websites hebben het publiek ertoe opgeroepen woorden te nomineren en te stemmen. In het kader van de boekenbeurs organiseerden MNM en Van Dale Uitgevers de ‘Woordslam’ wedstrijd waarbij jongeren een filmpje konden insturen. Tenslotte heeft Radio 1 samen met De Standaard de actie ‘Hoe Vlaams is uw Nederlands?’ gehouden.

Diversiteit

Rond diversiteit had VRT ook verschillende partners waarmee men samenwerkte:

-          Belangenverenigingen: regelmatig contact rond diversiteit. Tweemaal nodigde ze UGent, VUB, KUL, UA, GRIP, Minderhedenforum, Cavaria, Vlaamse Ouderenraad en de Vrouwenraad uit om de nieuwe studieresultaten (diversiteitsmonitor televisie, bereikstudie Nieuwe Vlamingen, Publieke meerwaarde) te bespreken.

-          Andere verenigingen: VRT nodigden hen uit voor de jaarlijkse brainstormsessie (in 2014 gewijd aan sociale media)

-          Op vraag van GRIP vzw[1] werden 4 extra vergaderingen gewijd aan de beeldvorming van personen met een handicap en het VN Verdrag ter zake.

-          De Cel diversiteit ging in op specifieke vragen van organisaties en instellingen zoals 2 lunchgesprekken voor ‘Brussel in dialoog’ of speciale bezoeken voor groepen van personen met een handicap.

-          Intro Events: hiermee werd samengewerkt rond een checklist om openbare uitzendingen en events als tentoonstellingen en publieksopnames op locatie of in huis zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen met een beperking.



[1] GRIP vzw (Gelijke Rechten Voor Iedere Persoon met een handicap) is een burgerorganisatie van en voor mensen met een handicap.