1.1.1.3. Internationale rol VRT

SD5: De VRT draagt bij tot de toegankelijkheid van haar aanbod voor Vlamingen in het buitenland en tot de uitstraling van Vlaanderen in de wereld, door een deel van haar aanbod via internet en satelliet (via BVN) te verspreiden in de hele wereld en door een selectie van haar aanbod te groeperen ten behoeve van de expatgemeenschap in Vlaanderen.

OD5.1: De VRT streamt haar volledige radioaanbod op internet en verspreidt Radio 1 en Radio 2 ook via satelliet. Een eigen programmering voor RV en RVi is dan ook niet langer noodzakelijk.

OD5.2: De VRT biedt haar TV nieuwsprogramma’s en een selectie van Vlaamse TV programma’s aan via de satellietzender BVN. De VRT voert voor de Vlaamse Gemeenschap de overeenkomst uit tussen haar en BVN, die afloopt op 31 december 2012. Mits een nieuwe overeenkomst tot stand komt tussen de Vlaamse Gemeenschap en BVN, zal de VRT zich daarin inschrijven en programma’s toeleveren binnen het afgesproken kader.

OD5.3: De VRT biedt online aan Vlamingen die in het buitenland verblijven de beelden en geluidsfragmenten van de eigen nieuwsredactie en sportredactie aan via de thematische sites Deredactie en Sporza, en dit voor zover de VRT over de rechten beschikt en dit technisch mogelijk is. Een eigen website rvi.be is dan ook niet langer noodzakelijk.

OD5.4: De VRT ontwikkelt een kader binnen het jaar na de inwerkingtreding van deze overeenkomst dat toelaat een selectie van haar nieuws- en cultureel aanbod aan te bieden en te vertalen in het Engels ten behoeve van de buitenlandse expatgemeenschap in Vlaanderen.

Om deze maatstaf te behalen, dient de VRT:

  1. haar volledige radioaanbod op internet te streamen en Radio 1 en Radio 2 ook via satelliet te verspreiden;
  2. haar TV nieuwsprogramma’s en een selectie van Vlaamse TV programma’s aan te bieden via de satellietzender BVN;
  3. online aan Vlamingen die in het buitenland verblijven de beelden en geluidsfragmenten van de eigen nieuwsredactie en sportredactie aan te bieden via de thematische sites, voor zover de VRT over de rechten beschikt en dit technisch mogelijk is;
  4. binnen het jaar na de inwerkingtreding van deze overeenkomst een kader te ontwikkelen dat toelaat een selectie van haar nieuws- en cultureel aanbod aan te bieden en te vertalen in het Engels ten behoeve van de buitenlandse expatgemeenschap in Vlaanderen.

De VRT stelt dat ze de grote groep Vlamingen in het buitenland wil bereiken, via radio, televisie en internet. Hiervoor wordt een deel van het VRT-aanbod via internet en satelliet verspreid in de hele wereld en wordt een selectie van het aanbod gegroepeerd voor de expatgemeenschap in Vlaanderen. 

1.       Radio-aanbod

De VRT bood de volledige uitzendingen van de informatiezender Radio 1 en familiezender Radio 2 in het buitenland aan via satelliet. Daarnaast waren alle VRT-radionetten via het internet te beluisteren. 

2.       BVN

Het Beste van Vlaanderen en Nederland (BVN) is de publieke satellietzender voor Nederlandstaligen in het buitenland die voor een derde VRT-programma’s aanbood. De door de VRT ter beschikking gestelde programma’s zijn nieuws- en duidingsprogramma’s, programma’s over breed-culturele, algemeen maatschappelijke en toeristische onderwerpen en jeugdprogramma’s. Zo zijn bijvoorbeeld Terzake, Het Journaal, Eigen Kweek, Beroepen zonder grenzen, Thuis en Gogogo via BVN beschikbaar in het buitenland. De lijst met programma’s van de VRT uitgezonden op BVN is te vinden in bijlage 5. 

3.       VRT-internetaanbod

Vlamingen in het buitenland hadden ook toegang tot het VRT-internetaanbod. Deredactie.be (nieuws), Sporza.be (sport) en Cobra.be (cultuur) en de andere VRT-websites boden in het buitenland naast tekst ook beeld- en geluidsfragmenten aan, voor zover de VRT over de rechten beschikte en er geen technische belemmeringen waren. Ook sommige programma’s konden via de site vanuit het buitenland beluisterd en bekeken worden. 

Buitenlandse expatgemeenschap in Vlaanderen

Fans of Flanders is sinds 2012 een platform voor buitenlanders (expats, internationale studenten, nieuwkomers,…) in Vlaanderen en Brussel. Fans of Flanders vertrekt vanuit een online platform en wordt versterkt door een Engelstalig televisieprogramma dat werd uitgezonden op OP12, met herhalingen op Eén en Canvas.

Via Fans of Flanders biedt de VRT relevante actualiteit aan en een brede kijk op diverse aspecten van het leven in Vlaanderen zoals cultuur en taal, toerisme, economie, sport en levensgewoonten. Het werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met de doelgroep. 

In 2014 werden in het tv-programma een groot aantal nieuwe thema’s aangesneden en nieuwe rubrieken ontwikkeld. Om WOI te herdenken werd er een speciale uitzending gemaakt, die veel persaandacht kreeg. Fields of Flanders focuste op het internationale, multiculturele aspect van de ‘Grote Oorlog’ met verhalen van Congolezen, Chinezen, Indiërs en de beroemde expat Edith Cavell. Verder werden de Vlaamse fictiereeks In Vlaamse Velden, de Eén-documentairereeks Ten Oorlog en Canvas-documentairereeks Brave Little Belgium met Engelse ondertitels aangeboden op OP12. 

Online werden de activiteiten versterkt. De lay-out van de homepage werd met succes aangepast, waardoor de site nu nog gebruiksvriendelijker en duidelijker is. Alle aanbod is makkelijk deel- en uitwisselbaar en wordt actief verspreid op alle mogelijke platformen van en voor buitenlanders in Vlaanderen. Fans of Flanders vergrootte zijn impact digitaal en kende op alle platformen een sterke groei (Twitter, Facebook, website).

In 2014 werden er nog meer samenwerkingen tot stand gebracht met partners die actief zijn in het domein van de internationale uitstraling van Vlaanderen en Brussel (bv. Vlamingen in de Wereld, Amcham, Internations, … ). De merkbekendheid werd vergroot door aanwezig te zijn op beurzen en evenementen als Vlerick International Day,  Welcome Conference EU-traineeships, Welcome Day The bulletin,… . Het tweede Taste Of Flanders evenement werd deze keer in samenwerking met de universiteit van Antwerpen georganiseerd. 

De VRT bleef ook een selectie van het nieuwsaanbod, aangeleverd door VRT Nieuws, in het Engels aanbieden via Flandersnews.be. Het nieuwsaanbod van Flandersnews.be was ook te zien op de site van Flanders Today. Daartoe werd een overeenkomst tot samenwerking afgesproken. VRT had ook een online-aanbod in het Frans (Flandreinfo.be) en het Duits (Flanderninfo.be). 

 

CONCLUSIE: De VRT blijkt deze doelstelling behaald te hebben.