4.5.3 Journalistenloket

Om de sector van de geschreven pers te ondersteunen investeerde minister van Media Benjamin Dalle 90.000 euro in het Journalistenloket en het erkenningsplatform van de VVJ.

Het Journalistenloket is een online platform dat allerhande informatie ter beschikking stelt voor journalisten, zoals onder andere een vademecum voor freelancers, een helpdesk met persoonlijk eerstelijnsadvies, maar ook tips en tricks voor het professioneel uitvoeren van het beroep; de algemene verordening gegevensbescherming (GDPR) en de aansprakelijkheid van een journalist. Daarnaast biedt het Jounalistenloket ook toegang tot het erkenningsplatform voor het statuut van beroepsjournalist. Met de investering kan een volledige digitalisering van de procedure worden opgezet. [486] 

Er dient wel vermeld dat anderzijds in 2020 de reguliere werkingsmiddelen van de VVJ verminderd werden, waardoor het geen integrale netto investering betreft.


[486] Vlaamse Vereniging voor Journalisten, “MEDIAMINISTER DALLE INVESTEERT IN JOURNALISTENLOKET EN ERKENNINGSPLATFORM”, https://journalist.be/2020/01/mediaminister-dalle-investeert-in-journalistenloket-en-erkenningsplatform, 22 juli 2020.