4.2.5 Vlaams Journalistiek Fonds

In 2018 richtte de minister van Media een Vlaams Journalistiek Fonds (VJF) op, vergelijkbaar met het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek in Nederland. Het project wordt opgestart onder de vleugels van het VVJ en journalismfund.eu. Naast het coördineren en verdelen van projectsubsidies, fungeert het fonds ook als aanspreekpunt voor alle journalisten, als kennisdelingsplatform van alles wat met nieuws en media te maken heeft en moet het ook de samenwerking met Nederland stimuleren. Dit takenpakket werd samen met een meerjarenbegroting verankerd in een samenwerkingsovereenkomst voor de periode 2018-2020.

In december 2018 kende het VJF 500.000 euro innovatiesubsidies toe aan 11 journalistieke projecten. De 11 projecten focussen op verschillende thema’s, zoals desinformatie, regionale journalistiek, productiehuis voor journalistiek, expats, doelgroepen.

De samenwerkingsovereenkomst liep tot eind 2020 en voorzag in 2020 een nieuwe subsidieronde voor innovatieve journalistieke projecten. Er stond ook in dat de Vlaamse Gemeenschap in 2019 zou laten onderzoeken of een verzelfstandiging van het VJF na 2020 wenselijk was. Op 20 maart 2019 keurde het Vlaams Parlement een resolutie goed over de uitbouw van een toekomstgerichte en mediumneutrale ondersteuning van onafhankelijke, kwalitatieve journalistiek, waarin het onder meer aan de regering vroeg om het VJF uit te bouwen tot een duurzame en performante organisatie.

In november 2019 besliste de nieuwe Vlaamse Regering om in haar begroting voor 2020 geen middelen meer te voorzien voor het VJF. De geplande nieuwe subsidieronde werd daardoor geannuleerd.

Het gros van de projecten die het VJF in december 2018 had ondersteund, liep echter tot in 2020. Daarom kende de Vlaamse overheid eind december 2019 nog een werkingssubsidie toe aan het VJF om zijn engagementen te kunnen nakomen. In de eerste helft van 2020 stond het VJF nog in voor de verdere begeleiding, controle, afrekening en evaluatie van de ondersteunde projecten, en voor de ontsluiting van de resultaten.

De werking van het Vlaams Journalistiek Fonds eindigde op 31 juli 2020.